Ενέργεια

Yeni Safak: Η Τουρκία εκτιμάει ότι νότια της Κρήτης υπάρχουν 3,5 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου - Ξεκινά νέες έρευνες σε 7 περιοχές

Yeni Safak: Η Τουρκία εκτιμάει ότι νότια της Κρήτης υπάρχουν 3,5 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου - Ξεκινά νέες έρευνες σε 7 περιοχές
Δεν σταματά να προκαλεί η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία μάλιστα έχει και άρθρο που ενημερώνει τους Τούρκους χρήστες φυσικού αερίου για μείωση των λογαριασμών τους μετά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων
Μετά την ανακάλυψη 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, τώρα η Τουρκία αναλαμβάνεται ισχυρότερη δράση και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μετά τη συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με τη Λιβύη τον Μάιο, έχει υποβληθεί αίτηση εξερεύνησης πετρελαίου για 7 περιοχές εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Αυτό αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, Yeni Safak, προκαλώντας την ελληνική πλευρά καθώς οι περιοχές που θέλει να ερευνήσει είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Υπό τον τίτλο: Η περίοδος των 90 ημερών έχει λήξει. Η Τουρκία θα ξεκινήσει την αναζήτηση πετρελαίου σε 7 περιοχές», η Yeni Safak προαναγγέλει την έναρξη ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Καθώς εκδίδονται οι άδειες, το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis θα πάει πρώτα στην περιοχή για αναζήτηση.
Συμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, 8 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου βρίσκονται γύρω από το νησί της Κύπρου, 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου εντοπίστηκαν στα νοτιοανατολικά της Κρήτης και γύρω από το νησί της Κύπρου.
Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η περιοχή, η οποία είναι νομικά έγκυρη, αποτελείται από μια έκταση 189 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία κιενίται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη συμφωνία με τη Λιβύη υποβάλλοντας σχετικό αίτημα για νέες έρευνες.
Μετά τη συμπλήρωση 90 ημερών, και αφού δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία, μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.
«Η περίοδος αναστολής των 90 ημερών για τη διαδικασία αδειοδότησης ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου.
Η Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αναμένεται να εκδόσεις τις σχετικές άδειες ώστε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να ξεκινήσει τις έρευνες».
«Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικής Έρευνας υπολογίζονται σε 8 δισεκατομμύρια βαρέλια τ’ αποθέματα πετρελαίου γύρω από την Κύπρο και σε 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης».

Την ίδια στιγμή, με άλλο άρθρο, η Yeni Safak, υποστηρίζει ότι η Ρωσία, αναγνωρίζει δικαιοδοσία στην Τουρκία σε ότι αφορά στις δύο περιοχές που θα πραγματοποιήσει τις εκπαιδευτικές της ασκήσεις ανοιχτά του Κας και ανατολικά της Κύπρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ φυσιολογικά αναμενόταν η Ρωσία να επιλέξει τον σταθμό του Ηρακλείου της Κρήτης για την έκδοση NAVTEX για τις ασκήσεις της ανοιχτά του Κας – Αττάλειας και για τις ασκήσεις της ανατολικά της Κύπρου τον σταθμό της Λάρνακας, αυτή τη φορά επέλεξε για όλες τις περιοχές τον σταθμό Αττάλειας.
Η Yeni Safak σχολιάζει, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι αυτή η κίνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Αθήνα και τη Λευκωσία ότι αναγνωρίζει πως σε εκείνες τις περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, τη δικαιοδοσία την έχει η Τουρκία.
Οι ασκήσεις της Μόσχας ανοιχτά του Κας θα πραγματοποιηθούν στις 8-22 Σεπτεμβρίου και μεταξύ Κύπρου – Συρίας στις 17-25 Σεπτεμβρίου.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης