Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ : Αποζημίωση 600 εκατ. δολ. στην Νότια Καρολίνα για το πλουτώνιο

ΗΠΑ : Αποζημίωση 600 εκατ. δολ. στην Νότια Καρολίνα για το πλουτώνιο
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προγραμματίσει να κατασκευάσει μονάδα που θα μετατρέψει το πλουτώνιο σε καύσιμο για πυρηνική ενέργεια
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Νότια Καρολίνα σχετικά με την απομάκρυνση του πλουτωνίου όπλων έως το 2037 από μια τοποθεσία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και την αποστολή τους στο μεγαλύτερο μέρος σε εγκατάσταση στο Νέο Μεξικό.

Η Νότια Καρολίνα, η οποία μήνυσε το τμήμα ενέργειας, θα λάβει προκαταβολή 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Η πολιτεία θα παραιτηθεί από το δικαίωμά της να ασκήσει άλλες αγωγές για το πλουτώνιο μέχρι το 2037.

«Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί εγγύηση για τον λαό της Νότιας Καρολίνας ότι το πλουτώνιο θα απομακρυνθεί με ασφάλεια από αυτό το κράτος», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προγραμματίσει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μικτού οξειδίου (MOX) για να μετατρέψει το υλικό σε καύσιμο για πυρηνική ενέργεια.
Αλλά ένα εργοστάσιο MOX δεν κατασκευάσθηκε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνηση του Trump σταμάτησε το πρόγραμμα το 2018 λέγοντας ότι θα κοστίσει περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για αυτό.

Το υπουργείο είπε ότι 9,5 μετρικοί τόνοι πλουτωνίου θα αφαιρεθούν από την τοποθεσία του ποταμού Savannah. Μεγάλο μέρος του υλικού θα σταλεί στο Νέο Μεξικό, όπου θα αραιωθεί και θα διατεθεί σε πυρηνικά απόβλητα κοντά στο Carlsbad.

Μια ανακοίνωση στο Ομοσπονδιακό Μητρώο την περασμένη Παρασκευή ανέφερε ότι το υπουργείο και το σκέλος του, η Εθνική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας θα διαθέσει 7,1 μετρικούς τόνους στο Πιλοτικό Εργοστάσιο Απομόνωσης Αποβλήτων του Νέου Μεξικού.

Το υπουργείο Ενέργεια υποχρεώθηκε από το νόμο είτε να κατασκευάσει το εργοστάσιο MOX είτε να αφαιρέσει το πλουτώνιο, αλλά δεν είχε κάνει τίποτα από τα δύο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε στείλει κρυφά το πλουτώνιο από τη Νότια Καρολίνα στη Νεβάδα λίγο πριν από το Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με την κυβέρνηση Trupm πέρυσι

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νότιας Καρολίνας Alan Wilson δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν ο μεγαλύτερος ενιαίος διακανονισμός ποτέ στην ιστορία της πολιτείας. Η συμφωνία θα αποτρέψει την πολιτεία από το να γίνει έδαφος για την απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων και τα χρήματα θα βοηθήσουν την οικονομία του να ανακάμψει από την πανδημία κορωνοϊού, σημείωσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης