Επικαιρότητα

Kονδύλι 10 δισ στην 10ετία για τις Ένοπλες Δυνάμεις - Νέα Navtex για Oruc Reis έως 12/9

Kονδύλι 10 δισ στην 10ετία για τις Ένοπλες Δυνάμεις - Νέα Navtex για Oruc Reis έως 12/9
Για εξοπλιστικές δαπάνες μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών
Στα ύψη παραμένει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο μετά και το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν την πεπατημένη:
Εκκλήσεις για τερματισμό των μονομερών ενεργειών και αποκλιμάκωση της έντασης, ώστε να αρχίσει ο διάλογος, αλλά και… απειλές για κυρώσεις.
Νέα παράνομη ναυτική οδηγία εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του σεισμογραφικού Oruc Reis έως τις 12 Σεπτεμβρίου.
Με τη νέα Navtex η Άγκυρα μικραίνει την απόσταση των βόρειων Ορίων της παράνομα δεσμευμένης περιοχής από το Καστελόριζο και τις ανατολικές ακτές της Ρόδου και της Καρπάθου. Επιπλέον, είναι ευδιάκριτη η μείωση του δυτικού τμήματος της, το οποίο συμπίπτει με τον 28ο μεσημβρινό.
Η παράταση της Navtex έρχεται μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Erdogan ότι η χώρα του «δε θα επιτρέψει πειρατείες και λητείες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, κανένας δεν θα μπορέσει να την εγκλωβίσει στον κόλπο της Αττάλειας.Όσοι κάνουν τους μάγκες επειδή τους ξεσηκώνουν οι πρώην αποικιοκράτες τους συστήνω να μελετήσουν την πρόσφατη ιστορία τους».


Ετοιμάζεται ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα


Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 10ετούς προγράμματος μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου ακόμα στα 10 δισ.Από αυτά, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών κλπ.
Την ίδια ώρα, μέσα που βρίσκονται στη βιτρίνα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας όπως τα μαχητικά «Rafale» και οι φρεγάτες «Bejhara», φαίνεται να βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλα πλοία για άμυνα μεγάλης περιοχής όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος και βεβαίως για να καλύψουμε όλο το φάσμα» τόνισε στο Open Tv ο ναύαρχος Ε.Α. Γιάννης Εγγολφόπουλος.
Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα τα σενάρια για συμφωνία της Ελλάδος με τη Γαλλία για την απόκτηση έως 18 Rafale τέταρτης γενιάς ολοένα και φουντώνουν.
«Τα Rafale μπορούν να πλήξουν από μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας τους εχθρικούς αεροπορικούς σχηματισμούς, να τους απομειώσει αριθμητικά και στη συνέχεια να τους αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις σε «κλειστή» εμπλοκή», είπε με την σειρά του στο Open TV, ο αναλυτής Νικόλαος Παούνης.
Πηγή: iefimerida.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης