Commodities

Άνοδος πάνω από 2% για τον χρυσό - To νέο πληθωριστικό περιβάλλον αναζωπυρώνει τα commodities

Άνοδος πάνω από 2% για τον χρυσό - To νέο πληθωριστικό περιβάλλον αναζωπυρώνει τα commodities
Κατά 1,9% ενισχύθηκε και το ασήμι, ανοδικά τα μέταλα στα 1800 δολ το αλουμίνιο, στα 6667 δολ ο χαλκός
Ξεπέρασε τα 1960 δολάρια ο χρυσός την Παρασκευή 28/8/2020,καθώς το δολάριο υποχώρησε και η στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενίσχυσε τις προσδοκίες για ένα παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου.
Τα συμβόλαια χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 2,5% στα 1.981,20 δολάρια η ουγγιά.
Στην spot αγορά ο χρυσός αυξήθηκε 1,6% στα 1.960,25 $ ανά ουγγιά, κερδίζοντας σχεδόν 1% μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell την Πέμπτη δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα υιοθετήσει έναν μέσο στόχο πληθωρισμού - που σημαίνει ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν χαμηλά ακόμη και αν ο πληθωρισμός αυξηθεί λίγο στο μέλλον.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 0,8% καθ 'οδόν προς τη χειρότερη εβδομάδα του σε ένα μήνα, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα, παράλληλα με την υποχώρηση του δολαρίου στα 1,19 σε σχέση με το ευρώ.

Παράλληλα ανέβηκαν σε νέα επίπεδα τα μέταλλα: Το αλουμίνιο στα 1800 δολάρια/τόνος, ο χαλκός στα 6667 δολ/τόνος, το νικέλιο στα 1596 δολ/τόνος και ο ψευδάργυρος στα 2515 δολ/τόνος.

Εκτός από το δολάριο, «η πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας υποστηρίζει επίσης τον χρυσό σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο αναλυτής της Quantitative Research Commodity Research, Peter Fertig.
Η στάση της Fed προκάλεσε μια μικτή ανταπόκριση στις παγκόσμιες μετοχές, ενώ η παραίτηση του πρωθυπουργού Shinzo Abe για λόγους υγείας επιβάρυνε τις ιαπωνικές αγορές.
Το ασήμι εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο 1,9% στα 27,57 $ ανά ουγγιά, καταγράφοντας την δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο η οποία έφθασε το 3,2%.

«Τα χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ένα ασθενέστερο δολάριο, τεράστια ποσά τόνωσης και η αυξημένη ζήτηση για αντιστάθμιση του πληθωρισμού είναι πιθανό να συνεχίσουν να οδηγούν τη ζήτηση και για τα δύο μέταλλα», δήλωσε ο αναλυτής της Saxo Bank Ole Hansen.

Η εξασθένιση της ελπίδας για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη εν μέσω της πανδημίας COVID-19 ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να υιοθετήσουν μια προσαρμοστική στάση νομισματικής πολιτικής, βοηθώντας τον χρυσό να κερδίσει 28% φέτος, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας διατήρησης μη αποδόσεων χρυσού.

«Το ένα γεγονός που εξετάζουμε είναι οι εκλογές των ΗΠΑ. Εάν ο Trump χάσει και αρνηθεί να δεχτεί τα αποτελέσματα για να παραμείνει στον Λευκό Οίκο έως τον Ιανουάριο, αυτό θα είναι πολύ θετικό για το χρυσό », πρόσθεσε ο Fertig της QCR.
Η πλατίνα αυξήθηκε 0,7% στα 935,53 δολ. hουγγιά, ενώ το παλλάδιο αυξήθηκε 0,6% στα 2.173,47 δολάρια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης