Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Rystad Energy: Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα στροφής στις ΑΠΕ για Eni, BP, Repsol - Οι «εξαιρέσεις»

Rystad Energy: Αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα στροφής στις ΑΠΕ για Eni, BP, Repsol - Οι «εξαιρέσεις»
Το Big Oil αναμένεται να διοχετεύσει 166 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τα επόμενα πέντε χρόνια

Τις αμφιβολίες της για την πραγματική στροφή των μεγαλύτερων διεθνώς εταιρειών ενέργειας, το λεγόμενο Big Oil, εκφράζει έρευνα της Rystad Energy. Μέχρι στιγμής, οι δεσμεύσεις για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα παραμένουν αδύναμες και ισχνές. Μάλιστα, οι πραγματικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχίσουν να εξασθενίζουν σε σύγκριση με τα σχέδια capex για έργα ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, γίνεται αναφορά και στις φωτεινές εξαιρέσεις εταιρειών που ανταποκρίνονται στους στόχους που έχουν θέσει.

Το Big Oil αναμένεται να διοχετεύσει 166 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, επισκιάζοντας έτσι την τρέχουσα καθορισμένη δαπάνη μόλις 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων (λιγότερο από το 10% του κεφαλαίου) για έργα ΑΠΕ.

loik

Ενδεικτικά παραδείγματα

Eni

Η Eni ανακοίνωσε σχέδια μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 80% τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Ωστόσο, η παραγωγή φυσικού αερίου θα εξακολουθήσει να αποτελεί το 85% της συνολικής παραγωγής του έως το τέλος της περιόδου πρόβλεψης. Η ENI λέει επίσης ότι τα ανανεώσιμα έργα της θα επιτύχουν εγκατεστημένη ισχύ 3 GW το 2023 και 5 GW το 2025.

Η Repsol και η BP έχουν επίσης ορίσει το 2050 ως προθεσμία για τις καθαρές εκπομπές άνθρακα, αλλά ως επί το πλείστον ήταν ασαφείς σχετικά με τις στρατηγικές τους για το πεδίο εφαρμογής 3. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος στο Παρίσι, αλλά παρείχε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η εταιρεία του σχεδίαζε να το κάνει αυτό πραγματικότητα.

Επίσης, οι δεσμεύσεις αυτές συνοδεύονται από μια επιφύλαξη: Η εταιρεία θεωρεί το φυσικό αέριο ως απαραίτητη γέφυρα καθώς ο κόσμος προσπαθεί να «απογαλακτιστεί» από ορυκτά καύσιμα και έχει επίσης σχέδια να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2025. Το φυσικό αέριο παράγει περίπου 28% λιγότερες εκπομπές CO2 από το πετρέλαιο θέρμανσης και 50% λιγότερο από τον άνθρακα για την ίδια ποσότητα ενέργειας όταν καίγεται.

Οι φωτεινές εξαιρέσεις

Total

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει ένα πλάνο που τηρείται σε μεγάλο βαθμό με επάρκεια.Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Total σχεδιάζει να διπλασιάσει την ακαθάριστη παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας σε 6 GW. Η εταιρεία έχει παρατάξει ηλιακό έργο 800 MW στο Κατάρ, όπου θα κατέχει μερίδιο 49% στο έργο όταν ολοκληρωθεί το 2021. Εκτός όμως από αυτό, στρέφεται και στην εξαγορά της εταιρείας μπαταριών Saft. Χάρη σε αυτήν την έξυπνη κίνηση, η Total δεν αναπτύσσει σήμερα τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στη Γαλλία, αλλά παρέχει επίσης μπαταρίες για διάφορες βιομηχανίες, όπως ηλεκτρικά οχήματα, στρατιωτικά οχήματα, ιατρικές εφαρμογές, ακόμη και στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Equinor

Έχει την πιο φιλόδοξη πράσινη στρατηγική από όλους. Από τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια που θα επενδυθούν στην καθαρή ενέργεια, περισσότερα από τα μισά θα προέρχονται από τη νορβηγική κρατική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας. Στην πραγματικότητα, εάν αφαιρεθεί από την εξίσωση η Equinor οι ανανεώσιμες επενδύσεις της Big Oil θα μειωθούν πραγματικά κατά τα επόμενα τρία χρόνια, προτού καν λάβουν υπόψη τις περικοπές βαθιάς κεφαλαιοποίησης σε ολόκληρη τη βιομηχανία λόγω της πανδημίας Covid-19.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης