Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σε ανοιχτή γραμμή ΗΠΑ - Ελλάδα και Τουρκία - Ο Trump επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης

Σε ανοιχτή γραμμή ΗΠΑ - Ελλάδα και Τουρκία - Ο Trump επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης
Ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της συζήτησης με τον Τούρκο πρόεδρο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump είχε χθες 27/8 τα μεσάνυχτα εκ νέου επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Αναφέρουν ότι τον ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας T. Erdogan.
Όπως ανέφερε, ο Trump επικοινώνησε ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της συζήτησης με τον Τούρκο πρόεδρο επισημαίνοντας του ότι η Άγκυρα κατάλαβε την ενόχληση της Ουάσινγκτον για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επιδίωξή του για αποκλιμάκωση της έντασης.

Συνεχές θρίλερ στο Αιγαίο

Μπαρούτι μυρίζει στην Ανατολική Μεσόγειο
Μετά τις απειλές του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, προς την Ελλάδα για πόλεμο, η Άγκυρα εξέδωσε σήμερα (27/8/2020) δύο νέες ΝAVTEX εκ των οποίων η πρώτη είναι για άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από τη 1 έως 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η δεύτερη προβλέπει την παραμονή του Oruc Reis στην περιοχή.
Για την τελευταία εξέλιξη είχε στρώσει το έδαφος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε ισχυριστεί ότι οι έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν χρονικό περιθώριο.
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι».
H Αθήνα προχώρησε στην έκδοση αντι-NAVTEX, όπου αναφέρεται πως πρόκειται για παράνομη δέσμευση, καθώς η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Με ακυρωτικό μήνυμα απαντά η ΑΘήνα στην τουρκική κλιμάκωση με την έκδοση νέας Navtex για νέα περιοχή δραστηριότητας για το ερευνητικό, σεισμογραφικό Oruc Reisς.
Συγκεκριμένα, μέσω του σταθμού του Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, η Αθήνα ενημερώνει ότι πρόκειται για μια ακόμα παράνομη δέσμευση, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλευόμενους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι αρμοδιότητα για την εκπομπή αναγγελιών, βάσει των διεθνών κανονισμών έχει ο σταθμός του Ηρακλείου.
Ωστόσο, οι προκλήσεις των Τούρκων επεκτείνονται και στον αέρα, καθώς επιχείρησαν να παρενοχλήσουν ελληνικά F16 που συμμετείχαν στη μεγάλη στρατιωτική άσκηση, που διεξάγουν από κοινού Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος και Ιταλία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποίησαν τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία, αρχικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στη συνέχεια με τον Τούρκο πρόεδρο.
Στη μάχη «μπαίνει» και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, καθώς αύριο (28/8/2020) αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Erdogan.
Σύμφωνα μάλιστα με γεωπολιτικούς αναλυτές, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι η μοναδική ηγέτης στην ΕE, την οποία «υπολογίζει» ο Erdogan και κατά συνέπεια η παρέμβαση της είναι βαρύνουσας σημασίας.
Μετά τα τελευταία γεγονότα, τα βλέμματα επικεντρώνονται στη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Βερολίνο σήμερα και αύριο.
Πλέον, η ΕΕ έχει περιέλθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς είναι πασιφανές ότι η Τουρκία προκαλεί για ένα επεισόδιο, συνεχίζει να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Μάλιστα, από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι η παρέμβαση της ΕΕ είναι επιβεβλημένη από τη στιγμή που αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους.
Ιδιαίτερα αίσθηση, ωστόσο, προκαλέσε η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ θα κάνει τα πάντα ώστε η κατάσταση να μην οδηγηθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση.

H τουρκική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά

Λίγες μόλις ώρες μετά την επικοινωνία Trump με Erdogan, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας NAVTEX για την Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά για άσκηση με πραγματικά πυρά.
Η NAVTEX έχει ισχύ την 1η και 2 Σεπτεμβρίου, ενώ εκδόθηκε από τον τουρκικό σταθμό της Αττάλειας.



Η ελληνική αντι-NAVTEΧ

Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην έκδοση τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλομένους που προβλέπει έρευνες του Oruc Reis σε νέα περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, μέσω του σταθμού του Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, η Αθήνα ενημερώνει ότι πρόκειται για μια ακόμα παράνομη δέσμευση, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μάλιστα, για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλλόμενους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι αρμοδιότητα για την εκπομπή αναγγελιών, βάσει των διεθνών κανονισμών έχει ο σταθμός του Ηρακλείου.

Νέες απειλές από Akar

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, εκτόξευσε νέες απειλές, διατηρώντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο, Anadolu, ο Akar τόνισε οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν επ' αόριστον.
«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα.
Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.
Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός.
Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί.
Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες.
Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί.
Δεν έχει καμία διακοπή», ανέφερε.
Επίσης, ο Akar κατηγορεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αναφορικά με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «έχασαν και οι δυο τους».
Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έχει αναρτήσει tweets στην ελληνική γλώσσα όπου από την πλευρά ο Akar διαμηνύει πως «δεν δίνουμε ούτε σταγόνα νερού, ούτε να καταπατούν τα δικαιώματα μας»

Image

Η τουρκική NAVTEX για την παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Akar, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX που προβλέπει την παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως προκύπτει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Αυτή τη φορά, η τουρκική NAVTEX δεσμεύει περιοχή κοντά στην προηγούμενη ενώ η ισχύ της είναι από σήμερα (27/8/2020) έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο για παράταση της.
Κατά συνέπεια στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν τόσο το Oruc Reis όσο και ο τουρκικός στόλος που το συνοδεύει.

Η αντίδραση της Αθήνας στην τουρκική NAVTEX

Μήνυμα προς την ΕΕ αλλά και προς την Άγκυρα έστειλαν ελληνικές διπλωματικές πηγές με αφορμή την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX για την παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έως την 1η Σεπτεμβρίου.
«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι.
Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά» ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Απόπειρα της Τουρκίας για εμπλοκή στην άσκηση EUNOMIA

Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι συνεχίζοντας το προκλητικό τους κρεσέντο επιχείρησαν να παρενοχλήσουν έξι ελληνικά F-16 που επέστρεφαν από την Κύπρο στην Κρήτη και συμμετείχαν στην άσκηση EUNOMIA.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε τρίωρη άσκηση όπου συμμετείχαν δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale τα οποία μετασταθμεύουν στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου της Πάφου, ακόμη ένα ζεύγος ελληνικών F-16 τα οποία προσγειώθηκαν χθες στην στρατιωτική βάση της Πάφου στην Κύπρου και ακόμη έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την Κρήτη ειδικά για τα σημερινά γυμνάσια και πέταξαν μέχρι την Κύπρο.
Η άσκηση ξεκίνησε στις 10:30 όταν τα έξι ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από το Καστέλι της Κρήτης και διήρκεσε μέχρι τις 13:30 όταν οι Έλληνες πιλότοι προσγειώθηκαν και πάλι στην Κρήτη.
Στα παίγνια συμμετείχαν δύο γαλλικά Rafale, αεροσκάφη που μετασταθμεύουν από καιρό στην Πάφο, τα δύο ελληνικά F-16 που πήγαν στην Κύπρο την Τετάρτη και ακόμη έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη ειδικά για την πραγματοποίηση της άσκησης στην περιοχή της Κύπρου και δυτικότερα όπου πραγματοποιείται η άσκηση Eunomia (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία οι συμμετέχουσες χώρες).
Ωστόσο ακολούθησαν αερομαχίες με τουρκικά μαχητικά που προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την Κύπρο στην Κρήτη.
Την άσκηση διεύθυνε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αρχίζουν σήμερα (28/8/2020) στο Βερολίνο και αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η παρατηρούμενη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτροπή της σε κράτος ταραξία όλων των γειτόνων της που αρνούνται να καταστούν δορυφόροι της Άγκυρας.
Με ξεκάθαρη πια την αποτυχία της μεσολαβητικής προσπάθειας του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Heiko Maas, σε Αθήνα και Άγκυρα λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, οι επόμενες κινήσεις του Βερολίνου αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον.
Θα επιμείνει η Γερμανία στην προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας;
Η ελληνική πλευρά διά του υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αναμένεται πάντως να ζητήσει από τους Ευρωπαίους την κατάρτιση ενός πίνακα οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, λίστα που -εφόσον τελικώς συμφωνηθεί από τους 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ να σχηματοποιηθεί- θα ετοιμαστεί από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και θα απομένει η έγκρισή της από τους ηγέτες της ΕΕ στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Υπ' αυτή την έννοια, οι επόμενες 28 ημέρες είναι επίσης κρίσιμες.
Στο διάστημα αυτό θα δοκιμαστεί και η συνοχή της ΕΕ, αφού θα φανεί ποιοι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο για πολεμική ανάφλεξη με ευθύνη της Τουρκίας και συμφωνούν στην ενεργοποίηση στοχευμένων ευρωπαϊκών αντιποίνων και ποιες χώρες αδιαφορούν για την εξ ανατολών απειλή και επιλέγουν στρατηγικά να συνεχίσουν να κάνουν business με την Τουρκία «as usual».

Maas: Θα κάνουμε τα πάντα για να μην καταλήξουμε σε πόλεμο

Την έντονη ανησυχία του για την ελληνοτουρκική ένταση εκφράζει ο Γερμανός υπουργός, Heiko Maas, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ θα κάνει τα πάντα για την αποφυγή πολέμου.
Για ακόμα μία φορά, δε, η Γερμανία ζήτησε απευθείας διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.
«Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις που υπάρχουν εκεί.
Στις συνομιλίες μου στην Αθήνα και στην Άγκυρα ζήτησα αποκλιμάκωση.
Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μην φθάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο Maas προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά είναι αισιόδοξη για την εξεύρεση κοινής γραμμής μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, ο Maas τόνισε ότι χρειάζεται διπλωματική λύση στην διένεξη Ελλάδας- Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι το ίδιο ζήτησε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα και στην Άγκυρα.
«Κανείς δεν θέλει να λύσει αυτή τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία.
Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη.
Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες.
Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το εάν η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Λευκορωσία όσο δεν επιβάλλονται νέες κυρώσεις στην Τουρκία, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε μαζί διενέξεις όπως αυτή στη Λευκορωσία με αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι εάν αρχίσουμε με αυτό, ως ΕΕ δεν θα είμαστε ικανοί για δράση».
Σε ό,τι αφορά το εάν οι τουρκικές γεωτρήσεις είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν», συμπληρώνοντας ότι «πιθανόν -και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός-  να τα επιλύσουν τα αρμόδια Δικαστήρια.
Αυτό είναι και ένα θέμα σε αυτές τις συνομιλίες (ενν. ενδεχόμενες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας).
«Ούτως ή άλλως προβλέπεται να γίνει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα της Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και είμαι βέβαιος ότι μέχρι τότε πρέπει να βρεθεί μια λύση για την διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και προειδοποίησε ότι «αν αυτό δεν συμβεί, θα είναι εξαιρετικά προβληματικό για τον διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».
Για αυτό, κατέληξε, «προσπαθούμε έως τότε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, προκειμένου να βρούμε μια διπλωματική λύση για την κρίση που υπάρχει εκεί».

Schallenberg (Αυστρία): Η Τουρκία προκαλεί την Ευρώπη - Η ΕΕ πρέπει να δείξει σαφή στάση  

«Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg και ζήτησε μια «πραγματικά θεμελιώδη» συζήτηση για την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Επισήμανε δε ότι είναι «απολύτως ουσιώδες» η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη και είναι σαφές ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η Νότια Σινική Θάλασσα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα πράγματα εκεί να εξελιχθούν έτσι.
Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να αποτελεί τη βάση και είμαι υπέρ του να διεξαγάγουμε μια πραγματικά θεμελιώδη συζήτηση για την Τουρκία», δήλωσε ο Schallenberg προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.
«Νομίζω ότι σιγά- σιγά πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.
Χρειαζόμαστε ένα "reality check" και η ΕΕ πρέπει να δείξει μια σαφή στάση, όταν η Άγκυρα συμπεριφέρεται έτσι και παρουσιάζει τέτοια ρητορική και τέτοια μέτρα, όπως αυτή τη στιγμή» προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία παραβιάζει με τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι χρειάζεται διάλογος μεταξύ των πλευρών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις σχετικές συμβάσεις.
«Αυτό είναι απλά γεγονός.
Και στο Δίκαιο της Θάλασσας, αυτό το γνωρίζουμε, το ζήτημα π.χ. πού τελειώνει η επικράτεια, είναι αμφιλεγόμενο, αλλά ο τρόπος με τον οποίον προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα…, έχει κανείς την εντύπωση ότι έχουμε μια όλο και μεγαλύτερη πυριτιδαποθήκη και πρέπει να τραβήξουμε το φυτίλι.
Ο αριθμός των πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή σχεδόν αναγκαστικά δείχνει ότι θα υπάρξουν κάποτε περιστατικά και αυτό βρίσκεται μπροστά στην πόρτα μας.
Για αυτό, για άλλη μια φορά, καταστάσεις όπως τις βλέπουμε στην Νότια Σινική Θάλασσα δεν θέλουμε να τις δούμε να επαναλαμβάνονται στη Μεσόγειο», κατέληξε ο Alexander Schallenberg.

Συνάντηση Δένδια με Stoltenberg

Σαφείς αιχμές για τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην ελληνοτουρκική κρίση άφησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνάντηση του με τον Jens Stoltenberg.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας.
Επίσης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Σε μήνυμα του στο twitter, ο κ.Δένδιας αναφέρει πως στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα.
Από πλευράς ΓΓ ΝΑΤΟ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Συνάντηση Stoltenberg με Merkel

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ επιμένει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων παρά την προκλητική στάση της Τουρκίας και τις απειλές της για πόλεμο.
«Είμαι σε συνεχή επαφή με την Ελλάδα και την Τουρκία.
Το μήνυμα μου είναι ότι η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί βάσει της αμοιβαίας αλληλεγγύης και του Διεθνούς Δικαίου.
Ο διάλογος και η αποκλιμάκωση είναι προς το συμφέρον όλων» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
Από την πλευρά της η Merkel εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για την ένταση μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ και υποστήριξε πως θα αναζητήσει τους καλύτερους τρόπους και ευκαιρίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η συνομιλία Trump με Μητσοτάκη

Κατά τη συζήτηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έγινε με ειδική συσκευή κρυπτογράφησης της πρεσβείας των ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Donald Trump για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ για Αν. Μεσόγειο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο όλες τις παραμέτρους από τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας που βάζουν σε κίνδυνο όπως ανέφερε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή δοκιμάζοντας τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Επίσης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Μετά την τηλεφωνική επαφή με τον κ. Μητσοτάκη, η αμερικανική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων των δύο πολιτικών.
Όπως τονίζεται, ο Trump εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -δυο νατοϊκών συμμάχων- στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα προέτρεψε τις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO, να κάνουν διάλογο για να επιλύσουν τις διενέξεις τους για την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παίρνοντας σαφείς θέσεις υπέρ της Ελλάδας.

Ανακοίνωση από Erdogan

Στο περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ του Erdogan και του Trump αναφέρεται ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, που εκδόθηκε μετά την επαφή των δύο ανδρών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Erdogan ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν είναι η χώρα που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Άγκυρα έχει αποδείξει ότι είναι υπέρ της μείωσης των εντάσεων και του διαλόγου.
Υποστήριξε δε, ότι η Τουρκία απέδειξε με «συγκεκριμένες ενέργειες» ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ξεκινήσει διάλογο επί του θέματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

H συνομιλία Borrell - Karrenbauer

Σε συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, στο Βερολίνο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell, και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Annegret Kramp-Karrenbauer, για το πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, η Γερμανίδα αξιωματούχος ακούστηκε να λέει: «Δύσκολα.
Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Borrell tells German MoD: "Turks are upset with Greeks," consider them  "unreliable"

Ειδικότερα, ο διάλογος είναι ο εξής:
Borrell: Πώς ήταν;
Karrenbauer: Δύσκολα.
Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά.
Borrell: Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.
Karrenbauer: Ναι, ναι.
Borrell: Θεωρούν ότι οι Ελληνες δεν είναι αξιόπιστοι.
Karrenbauer: Πιστεύω ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Angela Merkel με Erdogan την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης