Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Εκρηκτικό ριμπάουντ στις τιμές φυσικού αερίου - Ανοδικά τα futures για το TTF - Τι σημαίνει για την αγορά

Εκρηκτικό ριμπάουντ στις τιμές φυσικού αερίου - Ανοδικά τα futures για το TTF - Τι σημαίνει για την αγορά
H νέα άνοδος κατά 5% των τιμών του φυσικού αερίου στα 2,7 δολ/MMbtu και το ανοδικό χτίσιμο των futures των TTF των επομένων μηνών
Nέα υψηλά καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου καθώς η τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε χθες βράδυ +5%  στα 2,7 δολ/MMbtu καταγράφοντας μια άνοδο της τάξης του 60% μέσα σε έναν μήνα!
Nωρίτερα τα futures του Σεπτεμβρίου 2020 των TTF φυσικού αερίου που αντιστοιχούν σε 1MWh σημείωσαν μικρή διόρθωση 1,5% στα 9,01s μετά από άνοδο 68,65% τον τελευταίο μήνα.
Οι προθεσμιακές τιμές των συμβολαίων των επομένων μηνών όμως χτίζουν ανοδικά επίπεδα στα 10,637s για τον Οκτώβριο του 2020, 12,904 s για το Νοέμβριο του 2020, φθάνοντας μέχρι τα 14,038s τον Ιανουάριο του 2021.
Μια αγορά λοιπόν που είχε ισορροπήσει σε χαμηλά επίπεδα μέχρι τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε μια βραχύβια εκρηκτική άνοδο επανερχόμενη από πλευράς τιμών συμβολαίων στο προ Covid επίπεδα με τιμές Φεβρουαρίου 2020.
Οι εξελίξεις αυτές ευνοούν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια τροφοδοσίας, στον βαθμό μάλιστα που οι τιμές φυσικού αερίου συνδεδεμένες με πετρέλαιο καθίστανται φθηνότερες από το TTF.
Κατά τον τρόπο αυτό η ΔΕΠΑ ανακτά έδαφος στην περίοδο προ της ιδιωτικοποίησης και δύο εβδομάδες περίπου πριν ανοίξουν τα Data Rooms για την ΔΕΠΑ Εμπορίας.
H άνοδος των τιμών αναμένεται να λειτουργήσει και εξυγιαντικά για τους παραγωγούς ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου, καθώς θα καταστήσει δυσκολότερη την άσκηση ανταγωνιστικής πολιτικής σε μικρότερες εταιρίες που ασχολούνται αποκλειστικά με την εμπορία και επωφελούνταν από τις χαμηλές τιμές.

Σαρωτική η Laura
Σχεδόν 400.000 σπίτια και επιχειρήσεις στη Λουιζιάνα και το Τέξας ήταν χωρίς ενέργεια νωρίς την Πέμπτη, αφού ο τυφώνας Laura έφθασε κοντά στα σύνορα Τέξας-Λουιζιάνας ως μια μεγάλη καταιγίδα κατηγορίας 4 με μέγιστους συνεχείς ανέμους 150 μιλίων ανά ώρα (241 χιλιόμετρα ανά ώρα).
Τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο μονοπάτι της καταιγίδας προειδοποίησαν ότι οι αριθμοί διακοπής θα είναι σίγουρα ανοδικοί καθώς η καταιγίδα βαδίζει στην ενδοχώρα.
Η Entergy Corp, η πιο δημοφιλής εταιρεία κοινής ωφέλειας με περισσότερους από 200.000 πελάτες να είναι εκτός δικτύου στη Λουιζιάνα και το Τέξας, προειδοποίησε ότι η καταιγίδα ήταν τόσο καταστροφική που
θα μπορούσαν να χρειαστούν εβδομάδες για να αποκατασταθεί η ενέργεια σε ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.
Η Entergy ανακοίνωσε ότι έχει πάνω από 9.800 εργαζόμενους έτοιμους να αποκαταστήσουν τις βλάβες αφού η καταιγίδα περάσει μέσα από την περιοχή εξυπηρέτησης.
Η Laura εξακολουθεί να είναι ένας μεγάλος τυφώνας κατηγορίας 3 με μέγιστους δυνατούς ανέμους 120 μίλια / ώρα και κινείται βόρεια από τη νότια Λουιζιάνα κοντά στα σύνορα με το Τέξας. Η καταιγίδα αναμένεται να φτάσει στο Αρκάνσας ως τροπική καταιγίδα μέχρι την Παρασκευή.
Το Κεντάκι θα χτυπήσει το Σάββατο και στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών του Long Island στη Νέα Υόρκη μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) στις ΗΠΑ.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης