Η πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, αναγκάζοντας τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τις εταιρείες να μειώσουν τους προϋπολογισμούς και να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους. Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως σχεδόν κάθε άλλος, έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια κρίση, σύμφωνα με την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, International Energy Agency.
Πριν από την πανδημία, το 2020 αναμενόταν να είναι ένα έτος ρεκόρ για τη νέα ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, η πανδημία έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας επιβράδυνση ή καθυστέρηση των κατασκευαστικών έργων. Η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα, εν τω μεταξύ, ανέβαλε περαιτέρω τα έργα.
Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ
Η συνεχιζόμενη διακοπή της προσφοράς και της ζήτησης θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση του ποσού της νέας ανανεώσιμης ενέργειας που προστέθηκε το 2020 κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του IEA.
Αλλά η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ανθεκτική και ο κόσμος θα συνεχίσει να αυξάνει την ποσότητα ενέργειας που παράγεται από καθαρές πηγές μέσω της πανδημίας. Ο IEA εκτιμά ότι η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί κατά 5% φέτος - η μόνη πηγή παραγωγής ενέργειας με ανοδική πορεία. Ο κόσμος παίρνει σήμερα περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας του από ανανεώσιμες πηγές.
Καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν από το COVID-19, οι κυβερνήσεις μπορούν να διαμορφώσουν πακέτα τόνωσης και οικονομικά σχέδια για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ακολουθούν οι επτά τάσεις που θα καθορίσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα χρόνια
Ανάκαμψη της Κίνας
Η Κίνα είναι το κλειδί για τη συνεχή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Η χώρα είναι υπεύθυνη για περίπου το 70% όλων των ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ και εντάσσεται στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού για ανεμογεννήτριες. Η αλυσίδα εφοδιασμού που υποστηρίζει την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας μπορεί και πάλι να καλύψει τη ζήτηση.
Σχέδια τόνωσης
Οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαζικά σχέδια τόνωσης για την ενίσχυση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, την κατάργηση των επιβλαβών για το περιβάλλον βιομηχανιών και την προστασία των οικοσυστημάτων.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σημαντικούς τρόπους μετά το COVID-19. Μπορούν να επισπεύσουν τις άδειες για ανανεώσιμα έργα, να επεκτείνουν τις φορολογικές πιστώσεις, να παρέχουν ουσιαστικά περισσότερες επιχορηγήσεις και δάνεια, να παρατείνουν τις προθεσμίες για έργα που διαταράσσονται από την πανδημία, και να επενδύουν άμεσα σε αναδυόμενες πηγές καθαρής ενέργειας όπως τα υπεράκτια αιολικά.
Αποθήκευση ενέργειας
Οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ παράγουν ενέργεια με βάση τις καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα που μπορούν να καούν ανά πάσα στιγμή. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν αυξήσεις και μειώσεις στην παραγωγή ενέργειας που δεν αντιστοιχούν πάντα στη ζήτηση ενέργειας και η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να αποθηκεύεται σε μπαταρίες.
Στο μέλλον, το κόστος της αποθήκευσης ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, επιτρέποντας μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης, ενώ αναδύονται νέες μορφές αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένων των «μπαταριών ροής» που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις τυπικές μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Υπεράκτια αιολικά έργα
«Οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Τώρα ο υπεράκτιος άνεμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πάει έξω από την Ευρώπη. Τα επόμενα λίγα έργα θα είναι ακριβά, επειδή περιλαμβάνει πολλές αναδιαρθρώσεις λιμένων για να φιλοξενήσουν αυτές τις τεράστιες ανεμογεννήτριες, αλλά μετά φτάνεις σε οικονομίες κλίμακας» δήλωσε ο Bahar.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και αλλού έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά. Μέχρι το 2030 θα μπορούσαν να παράγουν 234 GW ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, μια τεράστια αύξηση με επικεφαλής την Κίνα.
Πράσινο υδρογόνο
Είναι απίθανο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές απαιτήσεις της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες. Οι χώρες λαμβάνουν επίσης όλο και περισσότερο υπόψη το «πράσινο υδρογόνο», έναν τύπο καυσίμου που δημιουργείται διαχωρίζοντας τα σωματίδια υδρογόνου από το νερό μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηλεκτρόλυση. Όταν αυτή η διαδικασία καθίσταται δυνατή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο που προκύπτει δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα.
Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση σπιτιών και την τροφοδοσία υβριδικών αυτοκινήτων. Πολλές χώρες στοιχηματίζουν στο πράσινο υδρογόνο ως εναλλακτική λύση για τα καύσιμα υψηλής έντασης εκπομπών όπως το φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, καθιστά το πράσινο υδρογόνο βασικό μέρος του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης.
Μείωση κόστους
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το κόστος παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έπεσε λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και της πολυπλοκότητας των αλυσίδων εφοδιασμού.
Αυτό το κόστος θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Bahar, επιτρέποντας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος να επιδιώκουν πιο εύκολα έργα ανανεώσιμης ενέργειας.
«Αλλά ένα πράγμα είναι σημαντικό να θυμόμαστε», πρόσθεσε. «Η μείωση του κόστους από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. χρειάζεστε το σωστό πλαίσιο πολιτικής για να αναπτυχθεί» επισημαίνει ορθώς ο Bahar.
Aποκέντρωση των ενεργειακών δικτύων
Τα επόμενα χρόνια, η αποκέντρωση των ενεργειακών δικτύων θα βοηθήσει τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές τους, δίνοντας προτεραιότητα στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Τα αποκεντρωμένα συστήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις χώρες να προσαρμοστούν καλύτερα στις φυσικές καταστροφές, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και σε άλλες κρίσεις που γίνονται όλο και πιο συχνές καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται
Τέλος, εάν οι χώρες δεσμευτούν για ένα μέλλον καθαρής ενέργειας μετά την πανδημία, τότε θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.
www.worldenergynews.gr