Τελευταία Νέα

Συμβολή των ΑΠΕ στη δημιουργία 750.000 θέσεων εργασίας στη Σαουδική Αραβία έως το 2030

Συμβολή των ΑΠΕ στη δημιουργία 750.000 θέσεων εργασίας στη Σαουδική Αραβία έως το 2030
Στόχος της Σαουδικής Αραβίας το μερίδιο των ΑΠΕ να ανέλθει στο 7% στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας
Η ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία έως και 750.000 θέσεων εργασίας την τρέχουσα δεκαετία, καθώς το βασίλειο στοχεύει να αντλήσει το 7% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, σύμφωνα με μελέτη.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό συμβούλιο ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 77% όλων των ΑΠΕ που έχουν προστεθεί στο δίκτυο έως το 2030, με καθαρή ενεργειακή ικανότητα να αυξάνεται στα 5,3 GW την ίδια περίοδο.

Μάλιστα, η Σαουδική Αραβία έχει απομακρυνθεί από την καύση ορυκτών καυσίμων και έχει δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

«Προκειμένου να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους του για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το βασίλειο πρέπει να δώσει προτεραιότητα στον δημοσιονομικό του προγραμματισμό και να επιτρέψει τη συνεχή προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το επίπεδο των συνεχιζόμενων επενδύσεων στον τομέα αναμένεται να δημιουργήσει έως και 750.000 θέσεις εργασίας κατά τα επόμενα 10 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παραμείνουν ως τομέας προτεραιότητας», ανέφερε η έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του συμβουλίου, Albara'a Alwazir.

Τα εμπόδια του κορωνοϊού

Αξίζει να αναφερθεί ότι η στρατηγική του Βασιλείου περιλαμβάνει ενδιαφέροντα και ελκυστικά επενδυτικά πρότζεκτ. Στόχος, είναι να προστεθούν 60 GW στο εθνικό δίκτυο έως το 2030. Από αυτά, τα 40GW θα προέρχονται από ηλιακά φωτοβολταϊκά εργοστάσια, 16 GW από ανεμογεννήτριες και 2,7 GW από ηλιοθερμικές μονάδες, σύμφωνα με Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Το Συμβούλιο Επιχειρήσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο, δήλωσε ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του βασιλείου θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω ακυρώσεων έργων που οφείλονται στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού. Τέλος, είναι πιθανό να πάρει αναβολή το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που υποβάλλονται στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά ένα άλλο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης