Ενέργεια

Διαμάχη Λευκορωσίας - Λιθουανίας για την λειτουργία πυρηνικού εργοστασίου

Διαμάχη Λευκορωσίας - Λιθουανίας για την λειτουργία πυρηνικού εργοστασίου
Οι πολίτες που ζουν κοντά στα σύνορα έχουν ήδη λάβει δισκία ιωδίου, διότι οι αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν ένα ενδεχόμενο ατύχημα

Η Λευκορωσία θέτει σε λειτουργία ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Όμως το εργοστάσιο Astravyets βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Λιθουανία, η οποία και εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί. Λιθουανοί βουλευτές κάνουν λόγο για προχειρότητα, βιαστικές αποφάσεις αλλά και για παρεμβάσεις τρίτων χωρών.

«Αυτή την στιγμή, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας μπορεί και να διαφωνεί με την έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Astravyets. Όμως υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από την Rosatom, καθώς και από τη ρωσική πλευρά οπότε πιστεύουμε πως το εργοστάσιο θα ξεκινήσει την λειτουργία του. Η πίεση που ασκεί η Ρωσία παίζει καθοριστικό ρόλο» υποστηρίζει ο Νταίνιους Γκαιζαούσκας, επικεφαλής της «Επιτροπής Άμυνας και Άσφάλειας» του κοινοβουλίου της Λιθουανίας.

Το εργοστάσιο βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το Βίλνιους και είναι ορατό από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Οι πολίτες που ζουν κοντά στα σύνορα έχουν ήδη λάβει δισκία ιωδίου, διότι οι αρχές δεν μπορούν να αποκλείσουν ένα ενδεχόμενο ατύχημα.

Η Λιθουανία υποστηρίζει πως η Λευκορωσία έχει παραβιάσει διεθνείς συνθήκες και πως θέτει σε λειτουργία μια μονάδα χωρίς να έχουν προηγηθεί stress tests από ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή.Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο απορρίπτει όλες τις κατηγορίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης