Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Wall σε ρεκόρ... και το ελληνικό χρηματιστήριο απέχει -33%

tags :
Η Wall σε ρεκόρ... και το ελληνικό χρηματιστήριο απέχει -33%
Αφού είναι όλα τόσο ιδανικά, τόσο ειδυλλιακά και αφού το 2021 θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ΤτΕ γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να ανακάμψει
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις προσδοκίες της για ανάκαμψη στην οικονομία το 2021 και ποντάρει προφανώς και στην οικονομική βοήθεια που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα 16,6 δισεκ. επιδοτήσεις και 15,4 δισεκ. δάνεια.
Ως προς τον προϋπολογισμό 2021 με 2027 η Ελλάδα θα λάβει 40 δισεκ. ευρώ δηλαδή 15 δισεκ. ευρώ περισσότερα από την περίοδο 2014 με 2020 όπου είχε πάρει 25 δισεκ. ευρώ 20 δισεκ. από ευρωπαϊκούς πόρους και 5 δισεκ. από εθνικούς πόρους.  
Άρα αυτά που θα πάρει η Ελλάδα δεν είναι 72 δισεκ. που αναφέρει η κυβέρνηση αλλά 16,6 δισεκ. επιδοτήσεις και 15 δισεκ. τα επιπλέον κεφάλαια της περιόδου 2021 με 2027, πέραν δηλαδή αυτών που θα ελάμβανε και χωρίς τον κορωνοιό και την ύφεση.
Τα 15,4 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δάνεια που πρέπει να επιστραφούν.
Άρα τα νέα κεφάλαια που θα πάρει η Ελλάδα τα οποία θα είναι καθαρά και δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν στην περίοδο 2021 με 2027 είναι 31 δισεκ. ευρώ δηλαδή 4,4 δισεκ. ετησίως.
Γιατί δεν συμμερίζεται το ελληνικό χρηματιστήριο την αισιοδοξία κυβέρνησης και ΤτΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προοπτικές του 2021;
Η Κυβέρνηση έχει αναφέρει εμφατικά ότι το 2021 θα καταγραφεί μια σημαντική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία μεταξύ 5% με 6%.
Η ΤτΕ και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας που έχει κάνει πολλές εύστοχες προβλέψεις (για προληπτική πιστωτική γραμμή στο παρελθόν και εσχάτως, για την έξοδο στις αγορές ομολόγων, για την λήξη των μνημονίων, για τις τράπεζες, για το ΑΕΠ;) έχει την μαντική ικανότητα να κάνει προβλέψεις έως το 2027.
Παρ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη πόσο θα είναι η ζημία στις τράπεζες από τα νέα NPEs στα επόμενα 3 τρίμηνα αλλά μπορεί επιτυχώς να κάνει πρόβλεψη για το 2027.
Την ίδια στιγμή λόγω της χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,08% καθώς η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος Πανδημίας.
Η ΕΚΤ προσεγγίζει τα 10,6 με 11 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν υποβαθμίσει την οικονομία, υπάρχει ένα moratorium αναμονής, ενώ και οι τράπεζες έχουν δώσει moratorium στους δανειολήπτες και οι εποπτικές αρχές στις τράπεζες.
Επικρατεί χαλάρωση, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο εγγύς μέλλον.
Αφού είναι όλα τόσο ιδανικά, τόσο ειδυλλιακά και αφού το 2021 θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ΤτΕ γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να ανακάμψει και γιατί δεν σπεύδει να προεξοφλήσει την ανάκαμψη;

Υπάρχει απάντηση;

Γιατί κανείς σώφρων επενδυτής δεν πιστεύει ότι η ανάκαμψη θα είναι της κλίμακας που έχει εκτιμηθεί.
Κανείς επενδυτής δεν πιστεύει ότι η αδύναμη ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να ανακτήσει το χαμένος έδαφος και θα απαιτηθούν 2 ή 3 χρόνια έως ότου φθάσει στα επίπεδα του 2019.
Κανείς επενδυτής – τουλάχιστον ξένος – δεν θεωρεί το ελληνικό χρηματιστήριο επενδύσιμο ή τις τράπεζες επενδύσιμες.  
Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται από την οικονομία, την Τουρκία και άλλους παράγοντες.
Όμως η οικονομία θα ανακάμψει το 2021 όπως υποστηρίζουν κυβέρνηση και ΤτΕ και μάλιστα πολύ και με την Τουρκία υπάρχει moratorium έστω και για ένα μήνα.
Η Τουρκία είναι προσχηματικός λόγος, πόλεμος με την Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει οπότε η ένταση έχει άλλες σκοπιμότητες.
Η βαθειά ανησυχία είναι ότι ο κορωνοιός θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα και θα πλήξει την οικονομία της Ελλάδος και το 2021, τουλάχιστον για το α΄ 6μηνο.
Η ανησυχία είναι ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδος δεν βγαίνει, έχει χαθεί σχεδόν ο έλεγχος και αυτό το γνωρίζουν καλά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η ανησυχία είναι ότι ο τουρισμός ειδικά της αλλοδαπής που κατέρρευσε το 2020, δεν θα ανακάμψει ουσιωδώς το 2021 επιδρώντας αρνητικά στο ΑΕΠ.
Η ανησυχία είναι ότι το χρέος επιδεινώνεται και προσεγγίζει το 194% με προοπτική το 200%.
Η ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση τρώει από τα έτοιμα και θα πρέπει να ξαναβγεί στις αγορές από Σεπτέμβριο καθώς τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν στα μέσα του 2021.
Η ανησυχία είναι ότι τα moratorium στις τράπεζες μεταθέτουν δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί όταν τα moratorium λήξουν στα δάνεια, ποια από αυτά θα μετατραπούν σε προβληματικά.
Η ανησυχία είναι ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια και αυτό το έχει πλήρως αντιληφθεί η χρηματιστηριακή αγορά.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το κατά πόσο μετά τον τερματισμό των αυτόματων σταθεροποιητών π.χ. η μετάθεση ΕΦΚΑ και εφορίας λήγει τέλη Αυγούστου και οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τα φορολογικά έσοδα το 2021 καθώς το 2021 πολλοί κλάδοι της οικονομίας καταγράφουν τεράστια πτώση.
To ελληνικό χρηματιστήριο για τους λόγους αυτούς έχει κωλύσει στις 630 μονάδες ενώ το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 1,08% το χάσμα μεταξύ των δύο αγορών αυξάνεται υπερβολικά με την διαφορά ότι η στρέβλωση… αφορά τα χειραγωγούμενα ομόλογα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης