Επικαιρότητα

Διπλωματικός μαραθώνιος για εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία - Κρίσιμη συνάντηση Δένδια - Pompeο, έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΕΕ

Διπλωματικός μαραθώνιος για εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία - Κρίσιμη συνάντηση Δένδια - Pompeο, έκτακτη τηλεδιάσκεψη ΕΕ
Η ΕΕ ενημερώνεται για τις τουρκικές προκλήσεις και το Oruc Reis - Σε εξέλιξη το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ
UpdΣε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το οποίο ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδας.
Βασική επιδίωξη της Αθήνας - που ζήτησε και την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου - είναι να καταγραφεί η έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας καθώς και η καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων με το Oruc Reis το οποίο τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Παράλληλα, η Αθήνα επιδιώκει την αναγνώριση της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ ενώ όπως έχει ήδη πει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα εκθέσει στους ομολόγους του τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις νέες προπαγανδιστικές ενέργειες της Αγκυρας με τον στολίσκο συνοδείας του Oruc Reis.
Παράλληλα επικρατεί διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να τονίζει ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να αποφύγει ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ενώ ξεκαθαρίζει και τις προϋποθέσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να διεξαχθεί διάλογος.
Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Mike Pompeo, και τον Αυστριακό, Alexander Salenberg.
Από την αυστριακή πρωτεύουσα, ο κ. Δένδιας συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Προς το παρόν η Ελλάδα αναμένει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και όχι πιο δραστικά μέτρα, όπως την επιβολή κυρώσεων.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να κάνει αναφορά στην ανάγκη επιβολής τους.
Στόχος των Ευρωπαίων, όπως διεφάνη και από τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Καγκελαρίου Merkel, είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας - Τουρκίας και οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές.

Όσον αφορά τις συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας γι' αυτή τη συνάντηση, μόλις μία ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του State Department, που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις δραστηριότητες του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα.
Αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Δένδιας: Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε «θερμό επεισόδιο» - Όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων» - Οι όροι για διάλογο με την Τουρκία

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τη «δπλωματία των κανονιοφόρων» στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ενώ θέτει και τους όρους και τις προϋποθέσεις για πιθανό διάλογο.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική, αλλά πάντοτε έτοιμη να προασπίσει στο έπακρο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Και η διπλωματία της εργάζεται ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε θερμό επεισόδιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς αν υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να διεξαχθεί διάλογος και αν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:
«Η Τουρκία επέλεξε να αποσυρθεί από τον διάλογο, πριν ακόμη αυτός επανεκκινήσει. Ωστόσο, οι διερευνητικές είναι ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας που συντελεί και προς την κατεύθυνση αποφυγής κλιμάκωσης.
Γι’ αυτό τον λόγο, είμαστε καταρχήν υπέρ της επανέναρξής τους, όπως και των μηχανισμών τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Όμως, υπάρχουν αυτονόητες προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτός ο διάλογος.
Και αυτές αφορούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό το κράτος προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών.
Αν υπάρξει διάλογος υπό αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, ο οποίος δεν οδηγήσει σε συμφωνία, η προσφυγή στη Χάγη, όπως δήλωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός, μπορεί να αποτελέσει επόμενο βήμα.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να αποδεχθεί το πλαίσιο συζήτησης της διαφοράς που δεν μπορεί να είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Salenberg (ΥΠΕΞ Αυστρίας):  Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

«Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Alexander Salenberg, που νωρίς το απόγευμα θα έχει συνομιλίες στη Βιέννη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος φθάνει αυτή την ώρα στην αυστριακή πρωτεύουσα για την σημαντική συνάντησή του, το απόγευμα, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo.
Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας, επισήμανε ότι «η τουρκική πολιτική - μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία - όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης.

Νέο μήνυμα στήριξης από Ισραήλ

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, το Ισραήλ εκφράζει τη στήριξη του στην ελληνική πλευρά απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, σε ανάρτηση του στο twitter, αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της κατά της Ελλάδας.
«Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον φίλο μου Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Συνομιλήσαμε για την δέσμευση του Ισραήλ να προστατέψει την περιφερειακή σταθερότητα, την βούλησή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω στενή αμυντική συνεργασία» αναφέρει ο Gantz.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα ένα θέμα που συζήτησε με τον κ. Παναγιωτόπουλο ήταν και η επανεκκίνηση του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων.
«Μιλήσαμε επίσης για τις δυνατές οικονομικές σχέσεις και την κοινή βούληση να ξαναρχίσει ο τουρισμός στις δύο κατευθύνσεις όσο το γρηγορότερο δυνατον με την Συμφωνία Ανοικτών Ουρανών» αναφέρει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.
Image

Η συνάντηση Δένδια - Pompeo

Eν όψει της συνάντησης με τον Αμερικανό ομολόγο του Mike Pompeo στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει πως «ίναι προφανές ότι η τουρκική παραβατικότητα υπονομεύει πέραν των άλλων την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στρέφεται ευθέως κατά των αρχών και της συνοχής του ΝΑΤΟ, ενώ προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η σημερινή Τουρκία ασπάζεται τις ίδιες αξίες με τη δύση».
Όπως τονίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «αυτήν ακριβώς την ανησυχία, όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και μιας σειράς άλλων κρατών στην περιοχή, θα εκφράσω στον κ. Pompeo, o οποίος έχει αποδείξει ότι είναι καλός γνώστης των συνθηκών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κατά τη συνάντησή μας στη Βιέννη.
Ο κ. Pompeo είχε λάβει σαφή θέση κατά της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, στην υπογραφή της τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (MDCA), πριν 10 περίπου μήνες στην Αθήνα.
Εξάλλου, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως η Άγκυρα οφείλει να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της ΕΕ θα έχουν συνέπειες».
Σχετικά με τη στήριξη της Γαλλίας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η «η Γαλλία υπήρξε διαχρονικά ένας σταθερός σύμμαχος και εταίρος μας.
Έχουμε μία στρατηγική σχέση σε στέρεες βάσεις, η οποία εδράζεται στην ιστορική φιλία των δύο λαών και σε κοινές αρχές, ενώ έχει βάθος και έκταση που υπερβαίνουν κατά πολύ την όποια αμυντική προμήθεια».
Σχετικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, δεδομένων των συνθηκών στην περιοχή.
«Και εύχομαι να αποτελέσει την αρχή για τη συνέχιση της οριοθέτησης των θαλασσίων ορίων τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής
Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε.

Τι περιμένει η Ελλάδα

Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης στην Άγκυρα, αλλά και τους εταίρους, μας, είναι ότι η Ελλάδα είναι θετική στο διάλογο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά με κανόνες. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατέστη σαφές στο Βερολίνο κατά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την A. Merkel.
Από τη συνάντηση Δένδια - Pompeo η Αθήνα περιμένει δήλωση στήριξης εφάμιλλη με αυτή του State Department προ ημερών.
Σε ό,τι αφορά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, δεν αναμένεται η επιβολή κυρώσεων πάντως, καθώς είναι άτυπο Συμβούλιο, αλλά θα συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών της ΕΕ J. Borell.
Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.
Στις 27 Αυγούστου πάντως στη Σύνοδο του Βερολίνου αναμένεται να τεθεί πιο έντονα το ζήτημα των κυρώσεων.
Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας που γίνεται είναι ότι το βράδυ της Πέμπτης 13/8  και μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Merkel στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις ενώ στο Μαξίμου βρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.


Μπαράζ  επαφών Ν. Δένδια ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιστρέφοντας από το Ισραήλ, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, B. Netanyahu, και τον ομόλογό του, Gabi Ashkenazi, και πριν μεταβεί στη Βιέννη, είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.
Ειδικότερα, συνομίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josepp Borrell, τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean Yves Le Drian, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Al Nahyan, καθώς και τους Αμερικανούς γερουσιαστές, Bob Menendez και Chris Van Hollen.
Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη χθεσινή ιστορική συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ διπλωματικών ενεργειών εκτυλίσσεται από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της παράτυπης τουρκικής Navtex για παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του και με τη διενέργεια διαβήματος στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε αυστηρότατη δήλωση του Νίκου Δένδια, καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 Ν. Δένδιας: Η παραβατικότητα της Τουρκίας αποτελεί κίνδυνο για την Αν. Μεσόγειο

 Μετά τις χθεσινές συναντήσεις του στο Ισραήλ ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσει την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, κατέστησε σαφές κατά τις συναντήσεις του πως η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής μας, κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως υπογράμμισε.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε λόγο για κοινά γεωστρατηγικά συμφέροντα Ελλάδας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τόνισε μάλιστα πως το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρότητα κάθε επιθετικότητα από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης