Φυσικό Αέριο

Μείωση το 2021 κατά 21% στη μέση χρέωση του ΔΕΣΦΑ για χρήση του εθνικού συστήματος αερίου

Μείωση το 2021 κατά 21% στη μέση χρέωση του ΔΕΣΦΑ για χρήση του εθνικού συστήματος αερίου
Η ΡΑΕ ενέκρινε την πρόταση του ΔΕΣΦΑ για το τιμολόγιο χρήσης που θα ισχύσει την επόμενη χρονιά
Το «πράσινο φως» στις προτάσεις του ΔΕΣΦΑ για την αναπροσαρμογή του τιμολογίου χρήσης του εθνικού μεταφοράς συστήματος μεταφοράς αερίου και της εγκατάστασης της Ρεβυθούσας, έδωσε η ΡΑΕ.

Η εισήγηση οδηγεί σε σημαντική μείωση των τελών, καθώς οι προτεινόμενοι από τον Διαχειριστή αναπροσαρμοσμένοι συντελεστές τιμολογίων είναι χαμηλότεροι των σημερινών τόσο σε όλες τις εισόδους και εξόδους, όσο και στο τέρμιναλ της Ρεβυθούσας. Έτσι, η μέση χρέωση χρήσης του ΕΣΦΑ ελαττώνεται κατά 21%.

Ένας λόγος για την αναπροσαρμογή του τιμολογίου είναι η δημιουργία νέου σημείου εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο θα συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς με τον αγωγό TAP. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση του ΔΕΣΦΑ ήταν το νέο σημείου εισόδου να ενταχθεί στη δέσμη σημείων εισόδου «Σιδηρόκαστρο-Κήποι», ώστε να δημιουργηθεί μία νέα δέσμη σημείων εισόδου με την ονομασία Σημείο Εισόδου «Σιδηρόκαστρο - Κήποι - Νέα Μεσημβρία».

Έτσι, ο Διαχειριστής εισηγήθηκε τους συντελεστές χρέωσης για τη χρήση κάθε Σημείου Εισόδου, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις του για την προβλεπόμενη συμβατική δυναμικότητα στις εισόδους και εξόδους και διατηρώντας αμετάβλητα τα λοιπά στοιχεία υπολογισμού.

Εκτίμηση για ζήτηση 5,082 bcm το 2021

Αιτία για την αναπροσαρμογή των συντελεστών ήταν επίσης το γεγονός ότι η ανακτήσιμη διαφορά για το 2019 υπολογίσθηκε σε 62,21 εκατ. ευρώ (υπερανάκτηση), αντιστοιχώντας στο 39,37% του απολογιστικού επιτρεπόμενου εσόδου για το ίδιο έτος (158 εκατ.). Με την εισήγησή του, ο ΔΕΣΦΑ πρότεινε η υπερανάκτηση του 2019 να συμψηφισθεί με την παλαιά ανακτήσιμη διαφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2021 ο ΔΕΣΦΑ εκτιμά ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα φθάσει στα 5,082 bcm. Σε ημερήσια βάση, αναμένεται να παραλαμβάνονται 14,7 mcm συνολικά σε Σιδηρόκαστρο - Κήπους - Νέα Μεσημβρία και 11,6 mcm στη Ρεβυθούσα.

Το απαιτούμενο έσοδο για το έτος ανέρχεται στα 139,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 99,084 εκατ. αφορούν σε έσοδα από υπηρεσίες μεταφοράς και τα υπόλοιπα 40,508 σε έσοδα από τις υπηρεσίες για το υγροποιημένο αέριο.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης