Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυστραλία: Πράσινο φως στην Whitehaven για επέκταση ανθρακορυχείου

Αυστραλία: Πράσινο φως στην Whitehaven για επέκταση ανθρακορυχείου
Αύξηση της εξόρυξης κατά 25%
Η ρυθμιστική αρχή της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία έδωσε το πράσινο φως την Τετάρτη 12/8/2020 στην Whitehaven Coal Ltd να προχωρήσει στην επέκταση ενός αμφιλεγόμενου ανθρακωρυχείου.
Η Whitehaven υπέβαλε αίτηση το 2018 για την επέκταση του έργου Vickery, ζητώντας έγκριση για αύξηση της εξόρυξης άνθρακα κατά σχεδόν 25%, αύξηση του μέγιστου ετήσιου ρυθμού εξαγωγής περισσότερο από τριπλάσιο και επίσης επέκταση της λεγόμενης περιοχής διαταραχών.

Η ανεξάρτητη επιτροπή σχεδιασμού της πολιτείας (IPC) ανακοίνωσε ότι έλαβε 1.928 παρατηρήσεις σχετικά με την αίτηση - με 40% υπέρ, 57% κατά και 2% ουδέτερες - καθώς και 935 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καμπάνιας που αντιτίθενται στην επέκταση.

Ωστόσο, η IPC δήλωσε ότι διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις που συνδέονται με την επέκταση ήταν «αποδεκτές» και «προς το δημόσιο συμφέρον», όταν σταθμίστηκαν έναντι ενός αυξημένου αποτυπώματος διαταραχών και πρόσθετων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Whitehaven χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι η επέκταση ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για 500 άτομα κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 450 στη συνέχεια.
Η ομάδα δράσης της κοινότητας Lock the Gate Alliance περιέγραψε το αποτέλεσμα ως απογοητευτικό και κατηγόρησε την κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας ότι απέτυχε να προστατεύσει τα χωράφια, τις κοινότητες και τους υδάτινους πόρους.

«Μετά από αυτήν την έγκριση, εάν η εταιρεία αποφασίσει να προχωρήσει με το νέο ανθρακωρυχείο των 10 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, θα αλλάξει ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό ιστό της αγροτικής κοινότητας Boggabri και θα βλάψει τη γεωργία στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωση.
Η απόφαση της IPC έρχεται πριν από την απόφασή που θα ληφθεί τον Σεπτέμβριο σχετικά με ένα έργο άνθρακα στο κοντινό Narrabri που προτείνει η Santos Ltd.
Στο έργο αντιτίθενται αγρότες και τις περιβαλλοντικές ομάδες λόγω ανησυχιών για πιθανή ζημιά στην παροχή νερού σε κοντινό δάσος.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης