Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού καθημερινά - Στο κόκκινο η Αττική - Οι 3 ενδείξεις που θα φέρουν νέα μέτρα

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού καθημερινά - Στο κόκκινο η Αττική - Οι 3 ενδείξεις που θα φέρουν νέα μέτρα
Έντονη ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ
Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στην Ελλάδα με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στο κόκκινο κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε και οι αδειούχοι και εκδρομείς θα επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Στους ειδικούς επικρατεί έντονη ανησυχία όχι τόσο για την αύξηση των κρουσμάτων που η αύξηση τους παραμένει τριψήφια σε καθημερινή βάση, όσο για την αύξηση των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ.
Συνολικά την Τρίτη (11/8/2020) στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού νοσηλεύονταν 169 ασθενείς, εκ των οποίων οι 79 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Ανησυχία για τη στάση των νέων

Ωστόσο, τα κρούσματα αφορούν κυρίως τους νεότερους σε ηλικία, γεγονός που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της επιδημίας. Κι αυτό γιατί συνήθως παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και έτσι συνεχίζουν να κυκλοφορούν με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι ένα στα δύο κρούσματα (ποσοστό 45%) αφορά άτομα ηλικίας 0 έως 39 χρόνων.
Την ίδια στιγμή, όμως η επίπτωση της λοίμωξης Covid-19 είναι πολύ σοβαρή στους μεγαλύτερους, αφού από τους 26 διασωληνωμένους, οι 13 είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω και οι 11 είναι ηλικίας 40 έως 64 χρόνων.

Διασωληνώθηκε 27χρονη γιατρός στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας

Διασωληνώθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τον Covid-19, 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας.
Σημειώνεται ότι η 27χρονη εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορωνοϊού, όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική.

Κρούσματα κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη

Επτά θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επτά ηλικιωμένοι οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί, είναι ηλικίας από 80 έως 92 ετών και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Πρόκειται για δύο άνδρες και πέντε γυναίκες.
Στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας βρίσκονται περισσότερα από 100 άτομα μαζί με τους εργαζόμενους.
Διαγνωστικά τεστ έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους ηλικιωμένους που διαμένουν στον οίκο ευγηρίας και αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα.

Τα 3 σημάδια που θα φέρουν νέα μέτρα

Για τις ανησυχητικές ενδείξεις που θα φέρουν σκληρότερα μέτρα, αλλά και για το πως βοηθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα στο να μειωθεί η διασπορά του ιού μίλησε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Αναμένουμε μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας» και πρόσθεσε ότι «αν παραμείνουμε κάτω από 200 κρούσματα και δεν δούμε 250-300 κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. «Εάν ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα σταθερά, τότε θα πρέπει να δούμε πάλι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα» τονίζοντας ότι σημαντική παράμετρος αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι «υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που είναι ορφανά κι αυτός ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται.
Το άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνωμένοι, στους οποίους είδαμε έναν τριπλασιασμό μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες.
Εάν δούμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, για παράδειγμα στους 150, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης στο ΣΚΑΪ.
Τέλος, ο ίδιος επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή με τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται, υπάρχει δυναμική δεύτερου κύματος.

Σύψας: Ανησυχητικό σημάδι ο διπλασιασμός των κρουσμάτων

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αττική, αλλά και των εισαγωγών σε ΜΕΘ, εξέφρασε ο Νίκος Σύψας.
Ο καθηγητής, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και τις ΜΕΘ δεν είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, αλλά νεότερα άτομα, κάτι που προβληματίσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.
«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα.
Όπως επίσης είναι ανησυχητικό ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων δεν είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση και δεν θα έχουμε περαιτέρω άνοδο», είπε αρχικά ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πληθυσμού και η έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό.
Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου.
Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα.
Και αυτό δεν γίνεται.
Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα.
Ισως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
 
Στα 196 τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου - Στους 214 οι θάνατοι

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες (11/8/2020) 196 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54,9% αφορά άνδρες.
Image
Τα 1.503 (25,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 (48,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 26 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Οι 8 (30,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 53,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 214 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 71 (33,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης