Πετρέλαιο

Σομαλία: Στις αρχές του 2021 οι νικητές της πρώτης δημοπρασίας πετρελαίου

Σομαλία: Στις αρχές του 2021 οι νικητές της πρώτης δημοπρασίας πετρελαίου
Συνομιλίες με Shell και Exxon Mobil
Η Σομαλία αναμένει να ανακοινώσει τους νικητές του πρώτου γύρου αδειοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η χώρα αναζητά κεφάλαια για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του πετρελαίου της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

Χτυπημένη από τη βία και μια ισλαμιστική εξέγερση από τότε που ανατράπηκε η δικτακτορία το 1991, η Σομαλία προσφέρει επτά μπλοκ βαθέων υδάτων στον πρώτο γύρο αδειοδότησης σε μια από τις τελευταίες παραμεθόριες αγορές του κόσμου.
Η δημοπρασία πετρελαίου και φυσικού αερίου άνοιξε επίσημα την Τρίτη.

«Περιμένουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα οριστικοποιήσει και θα αναθέσει τις συμβάσεις», δήλωσε ο Ibrahim Ali Hussein στο Reuters στην πρώτη του συνέντευξη με διεθνή ΜΜΕ από τον διορισμό του την περασμένη εβδομάδα ως Διευθύνων Σύμβουλος της Σομαλικής Πετρελαϊκής Αρχής (SPA).

Η κυβέρνηση είχε στο παρελθόν προσφέρει 15 μπλοκ σε αυτόν τον γύρο αδειοδότησης, αλλά το μείωσε σε επτά λόγω περιορισμών χωρητικότητας, δήλωσε ο Hussein, πρώην σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας της Σομαλίας. Τα σεισμικά στοιχεία ανέφεραν προηγουμένως ότι τα 15 τεμάχια θα μπορούσαν να περιέχουν περίπου 30 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Hussein η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε τις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και μιας κοινοπραξίας των κατόχων δικαιωμάτων Shell και Exxon Mobil για τη μετατροπή της υπάρχουσας παραχώρησης σε συμφωνία κατανομής της παραγωγής (PSA).

"Αν δεν υπήρχε κορωναϊός, ο χάρτης πορείας που συμφωνήσαμε ... ήταν να επιστρέψουμε τη σύμβαση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, τον Δεκέμβριο", είπε.

Η μετατροπή της παραχώρησης σε PSA θα βοηθούσε επίσης στον τερματισμό της ανωτέρας βίας από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που ισχύει από το 1990, δήλωσε ο Hussein. Η Shell και η Exxon κατέχουν αποκλειστικά δικαιώματα εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου σε πέντε υπεράκτια μπλοκ.

"Έχουμε έναν συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο με τις αρχές της Σομαλίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατρέψει την υπάρχουσα παραχώρηση σε συμφωνία κατανομής της παραγωγής", δήλωσε εκπρόσωπος της Shell.



www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης