Ενέργεια

Η Equinor διορίζει νέο CEO για να επιταχύνει την μετάβαση στις ανανεώσιμες επενδύσεις

tags :
Η Equinor διορίζει νέο CEO για να επιταχύνει την μετάβαση στις ανανεώσιμες επενδύσεις
Ο Anders Opedal αναλαμβάνει στις 2 Νοεμβρίου - Η νορβηγική εταιρεία θέλει να είναι «κορυφαία εταιρεία» στη μετάβαση ενέργειας
Η Equinor ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον διορισμό του Anders Opedal ως διευθύνοντος συμβούλου από τις 2 Νοεμβρίου, καθώς η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου φαίνεται να επιταχύνει τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος τεχνολογίας, έργων και γεώτρησης, αντικαθιστά τον Eldar Saetre που θα συνταξιοδοτηθεί μετά από περισσότερα από 40 χρόνια στη μεγαλύτερη εταιρεία της Νορβηγίας.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου προωθούν σχέδια για την ανάπτυξη πηγών ενέργειας χωρίς εκπομπές, με ορισμένες, όπως η BP και η Eni να υπόσχονται να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Μπορούμε να κάνουμε την Equinor, μια κορυφαία εταιρεία στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Opedal σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από την εταιρεία.

«Θα επικεντρωθούμε και θα βελτιώσουμε το χαρτοφυλάκιο πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Opedal.

«Η Equinor εισέρχεται σε μια φάση σημαντικής αλλαγής καθώς ο κόσμος πρέπει να αναλάβει πιο ισχυρή δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο πρόεδρος Jon Erik Reinhardsen.

«Η εντολή του διοικητικού συμβουλίου είναι για τον Anders να επιταχύνει την ανάπτυξή μας ως μια ευρεία εταιρεία ενέργειας και να αυξήσει τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας μέσω της ενεργειακής μετάβασης».

Ο Saetre το 2018 άλλαξε το όνομα της κρατικής εταιρείας από Statoil σε Equinor και υποσχέθηκε να αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Opedal δήλωσε ότι η εταιρεία θα επιδιώξει επίσης να οικοδομήσει νέες επιχειρήσεις υδρογόνου, δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), καθώς και άλλων λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο Opedal, , ήταν επίσης υπεύθυνος της επιχείρησης της Equinor στη Βραζιλία, όπου η εταιρεία σχεδιάζει μια μεγάλη επέκταση στο πετρέλαιο ανοικτής θάλασσας τα επόμενα χρόνια.

Τα έξι χρόνια του Saetre στο τιμόνι ήρθε σε μια περίοδο αναταραχής στον κλάδο της ενέργειας, με μια πτώση στις τιμές του πετρελαίου το 2014-2015 και ξανά φέτος προκαλώντας μεγάλες απώλειες και διαγραφές.

Με συσσωρευμένες απώλειες 20,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επιχείρηση της Equinor στις ΗΠΑ, ο υπουργός ενέργειας της Νορβηγίας φέτος ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια στις επενδύσεις του ομίλου στο εξωτερικό.

«Από όσο γνωρίζουμε, ο Opedal είναι ένας από τους τέσσερις εσωτερικούς υποψηφίους (ο οποίος έχει) τη λιγότερο άμεση συμμετοχή στις επιχειρήσεις της Βόρειας Αμερικής της Equinor», έγραψε ο αναλυτής της Sparebank 1 Markets, Teodor Sveen-Nilsen, σε report προς τους πελάτες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης