Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Επιδείνωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα με 203 νέα κρούσματα, στους 212 οι νεκροί - Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη, ποια μέτρα εξετάζονται

Επιδείνωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα με 203 νέα κρούσματα, στους 212 οι νεκροί - Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη, ποια μέτρα εξετάζονται
Την Κυριακή 9/8/2020 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο 2020 με 203 μολύνσεις.
Στη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, διαπιστώνοντας νέα έξαρση της νόσου σε ολόκληρη την χώρα, όπου οι νεκροί φτάνουν τους 212 και τα κρούσματα τα 5.623.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκαλέσει στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας (10/08/2020) καθοριστικής σημασίας τηλεδιάσκεψη για την επιδημία και τα μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της.
Ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου της τηλεδιάσκεψης για την επιδημία ενώ τραπέζι της συζήτησης θα βρεθεί η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στα πρότυπα του Πόρου.
Την Κυριακή 9/8/2020 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο 2020 με 203 μολύνσεις.
Παράλληλα αυξήθηκαν στους 22 οι διασωληνωμένοι.
Την ίδια ώρα, για εφιαλτικό φθινόπωρο στην Ελλάδα και ημερήσιο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων που θα ξεπερνά τα 700 μέχρι το τέλος του 2020, σε περίπτωση που δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάνουν λόγο οι προβλέψεις από την ερευνητική ομάδα HERACLES και το ΑΠΘ, προτείνοντας σειρά μέτρων.
Στο μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο, μετά τον εντοπισμό θετικού στο ιό ενός μετανάστη που διέμενε σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, στη Λάρισα καταγράφηκαν ακόμη 7 νέα κρούσματα, στη Χαλκιδική βρέθηκαν θετικοί 50 από τους 300 εργαζόμενους σε μεγάλο εργοστάσιο τροφίμων, ενώ  τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιδημιολόγοι στην Ελλάδα για την πορεία της πανδημίας τον Αύγουστο, αλλά και τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι μάλιστα  "βλέπουν" μέχρι τον Δεκαπεντάγουστο πιθανή αύξηση  κατά 50% των κρουσμάτων.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Καθοριστικό θεωρείται το χρονικό διάστημα του Δεκαπενταύγουστου για τη λήψη νέων μέτρων αναχαίτισης του ιού.
Μεταξύ άλλων εξετάζεται να υπάρχει ωράριο στα bar και στα κέντρα διασκέδασης.
Αρχικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το μέτρο θα αφορά τοπικές κοινωνίες ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.
Θεωρείται πιθανό τα bar να κλείνουν στις 23:00 σε μία προσπάθεια περιορισμού της διασποράς.
Ήδη ο Πόρος έχει τεθεί σε τοπικό lockdown που περιλαμβάνει:
Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23:00 έως τις 7:00 της επομένης.
Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες και λαϊκές αγορές.
Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Μέγιστος αριθμός έως 4 άτομα σε τραπεζοκαθίσματα σε χώρους εστίασης. Εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού επιτρέπονται έξι άτομα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλο το νησί, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Τα μέτρα αποτελούν και τον οδηγό για όπου χρειαστεί να επιβληθεί καραντίνα σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η περίοδος των κρίσιμων αποφάσεων για το εάν χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα είναι το διάστημα 20 με 22 Αυγούστου.
Οι ειδικοί θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα στις 7 με 9 ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είναι πιθανό η κυβέρνηση να λάβει και άλλα μέτρα ανάλογα με τα κρούσματα.
Η τηλεδιάσκεψη ίσως φέρει και άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός του αριθμού των καλεσμένων (100 σήμερα) σε γάμους και βαπτίσεις.

Σε εφαρμογή το μοντέλο Πόρου

Αξίζει να σημειωθεί, πως λίγες ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα για τον Αμπελώνα Λάρισας λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου,  που επιβεβαιώνουν το «μοντέλο Πόρου».

Ειδικότερα αποφασίστηκε:

 - Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απαγόρευση των λιτανειών

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε την Κυριακή (9/8/2020) η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην αναστολή των λιτανειών εκτός των εκκλησιών στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών, που αφορά στην αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας, έως και τις 31/8.
Την Παρασκευή (7/8) η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μετά από εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε να μπει τέλος για το επόμενο διάστημα στις λιτανείες και στους όρθιους θαμώνες στα κέντρα διασκέδασης.
Παράλληλα, αναστέλλονται και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Χαρδαλιάς: Αναμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων

«Έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν αποφασιστεί η επιβολή lockdown» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
O ίδιος δεν απέκλεισε να αυστηροποιηθούν περαιτέρω μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως το όριο των 100 καλεσμένων σε κοινωνικές τελετές και συναθροίσεις.
«Περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα» επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, καθώς βαρόμετρο των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων θα αποτελέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββατοκύριακου, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης για την πιθανή επιβολή νέων περιορισμών την ερχόμενη Δευτέρα (10/8), στην καθιερωμένη πια τηλεδιάσκεψη, παρουσία Μητσοτάκη.
Ο κ. Χαρδαλιάς θεωρεί ότι μετά το lockdown των περασμένων μηνών, ο μικρός αριθμός κρουσμάτων, η χαλαρή διάθεση που χαρακτηρίζει το καλοκαίρι και η επιθυμία να «αφήσουμε την πανδημία πίσω μας» επέφεραν χαλάρωση στον πληθυσμό και μη τήρηση των μέτρων προστασίας.
Θεωρεί ότι η πολιτεία έλαβε έγκαιρα μέτρα κατά των καταστάσεων συνωστισμού -όπως τα πανηγύρια που απαγορεύτηκαν- ενώ όσον αφορά τους γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις όπου ισχύει το όριο των 100 καλεσμένων, δεν αποκλείει να παρθούν και νέα μέτρα, καθώς, όπως τόνισε, «περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα».
 
Τι θα γίνει με τη ΔΕΘ

Στην κυβέρνηση εξετάζεται ακόμα και η ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Το ενδεχόμενο αυτό μάλιστα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, τον περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο της συμπρωτεύουσας, Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Με τη Θεσσαλονίκη να είναι η δεύτερη πόλη μετά την Αθήνα στη λίστα με τα περισσότερα κρούσματα, η ματαίωση της ΔΕΘ μοιάζει πολύ πιθανή, όπως πιθανό είναι και το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω μέτρων, μεταξύ των οποίων ίσως θα υπάρξει αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της πόλης.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που αφορούν στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση στο δεύτερο μισό του Ιουλίου και τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, αφού από τις 16 έως τις 31 Ιουλίου, καταγράφηκαν 85 κρούσματα.

Έρευνα ΑΠΘ: Πάνω 700 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος του 2020 αν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού – Τι προτείνει

Για εφιαλτικό φθινόπωρο στην Ελλάδα και ημερήσιο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων που θα ξεπερνά τα 700 μέχρι το τέλος του 2020, σε περίπτωση που δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού, κάνουν λόγο οι προβλέψεις από την ερευνητική ομάδα HERACLES και το ΑΠΘ, προτείνοντας σειρά μέτρων.
Σύμφωνα με τη μελέτη,  αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη χαλάρωση και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως και συσσωρευτικά 22.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας από τα 5420 που έχουμε σήμερα, ενώ εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020.
Μάλιστα, με βάση τις προβλέψεις, διαφαίνεται μια συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τα 150 νέα κρούσματα την ημέρα και εάν δεν ανακοπεί με την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν προταθεί τις προηγούμενες μέρες (χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μέγιστος αριθμός ατόμων σε γάμους, μόνο καθισμένοι πελάτες σε μπαρ), θα φτάσει τα 260 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και στις 30 Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός τους από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί σε 22.000, οι θάνατοι θα είναι περίπου 660 και οι ημερήσιες ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ θα είναι περίπου 210.
  Αυτά είναι τα δεδομένα που παρουσιάζει η ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, σε σχέση με τον υγειονομικό κίνδυνο από την Covid-19.
Η ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας στη χώρα έδειξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής από τον ελληνικό πληθυσμό σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων λόγω του ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας στη διάρκεια του Ιουλίου.
Μάλιστα, η έρευνα προειδοποιεί πως «έχουμε μπροστά μας το ενδεχόμενο σχεδόν τετραπλασιασμού σε διάστημα 2 μηνών (Αυγούστου- Σεπτεμβρίου) αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο ρυθμό χαλαρότητας  σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης, προστασίας και προσωπικής υγιεινής».
Για τη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου από την Covid-19, προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα:
- H διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους, εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού) και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού).
- Η αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων (απαγορεύοντάς τις και θέτοντας όριο 9-10 ατόμων για ιδιωτικές συναθροίσεις) και η τήρηση κανόνων κοινωνικής απόστασης και χρησιμοποίησης μέσων προστασίας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας.
- Η υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας από όλους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου κρίνεται αναγκαίο (εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλοι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι συνάθροισης κοινού)
- Η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους και μάλιστα οι μάσκες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με την ευθύνη του εργοδότη, ο οποίος θα πρέπει να φέρει το οικονομικό βάρος για τη διαθεσιμότητά τους. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει με φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις.
- Η τηλεργασία μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων (προτείνεται το 75%, αν είναι εφικτό)
- Εφαρμογή τεχνολογικών μέτρων, όπως η εγκατάσταση συσκευών απολύμανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων,  (δημόσιων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού και σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και τουλάχιστον σε  ιατρεία, οδοντιατρεία, φαρμακεία, γραφεία και σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και πάλι θα μπορούσαν να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την αγορά και χρήση/συντήρηση των συγκεκριμένων τεχνολογικών συστημάτων.   
-Η αυστηρή εφαρμογή αυτών των μέτρων για δύο μήνες με αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμων για την μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας προτείνεται να ανέλθει στα 300 ευρώ.
- Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου αντίχνευσης του ιού, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας και την ενεργοποίηση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων για να αυξηθεί η ικανότητα ανίχνευσης του κορωνoϊού.
- Χρήση προηγμένων συστημάτων περιβαλλοντικής επιδημιολογίας σε περιβαλλοντικά μέσα όπως τα  αστικά ή ξενοδοχειακά λύματα , αλλά και σε υπέρλεπτα αιωρούμενα σωματίδια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, που δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του SARS–CoV-2.
Τέλος, με δεδομένη την αρνητική επιδημιολογική εικόνα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αναλύεται και η περίπτωση της εφαρμογής lockdown στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά το Δεκαπενταύγουστο και μέχρι τις 31 Αυγούστου και σημειώνεται ότι «το μέτρο θα συνεισέφερε επιπλέον στη μείωση της διασποράς του ιού».

ΕΟΔΥ: 203 νέα κρούσματα την Κυριακή 9/8/2020

Ακόμη 203 νέα κρούσματα του νέου ιού καταγράφηκαν στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 9/8, πλέον  είναι 5.623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.
1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Image

Image
Αναλυτικά η κατανομή των 203 κρουσμάτων:


– 29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 38 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά       κρούσματα.
– 35 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
– 50 στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.
– 2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
– 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας,
– 1 στην Π.Ε. Δράμας,
– 3 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
– 2 στην Π.Ε. Ηρακλείου,
– 2 στην Π.Ε. Καβάλας,
– 1 στην Π.Ε. Καστοριάς,
– 7 στην Π.Ε. Κέρκυρας
Image
Image
Image
Κρούσματα στη Μεσαρά Κρήτης - Τη Δευτέρα 10/8 μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Σε τέσσερα ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη Μεσαρά της Κρήτης, όπου αρχικά στο χωριό εντοπίστηκε ζευγάρι  ηλικιωμένων  ότι είναι θετικό στον κορωνοϊό.
Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και δεύτερος δημοτικός παράγοντας του δήμου Φαιστού.
Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί το πρωί της Δευτέρας 10/8 στον Δήμο Φαιστού, ο οποίος θα παραμείνει τη Δευτέρα 10 Αυγούστου κλειστός για προληπτικούς λόγους.

Σε καραντίνα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη - Συναγερμός στη Χαλκιδική για τα 50 κρούσματα

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ολόκληρο το ξενοδοχείο μπήκε σε καραντίνα και για τις επόμενες 14 ημέρες οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου και όσοι μένουν σε αυτό θα είναι σε καραντίνα μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Ήδη, αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο ξενοδοχείο και επιτηρούν την τήρηση της καραντίνας, απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο.
Όπως έγινε γνωστό, το ξενοδοχείο το τελευταίο διάστημα φιλοξενούσε αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες που παρουσίαζαν διάφορα υποκείμενα νοσήματα και δεν έπρεπε να διαμένουν σε δομές φιλοξενίας.
Στη Χαλκιδική σήμανε συναγερμός το Σάββατο 8/8, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 50 από τους 300 εργαζόμενους σε μεγάλο εργοστάσιο τροφίμων.
Την πληροφορία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open και σύμφωνα με το ρεπορτάζ όλοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Χαλκιδική είναι ασυμπτωματικοί και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Τα πρώτα δύο θετικά κρούσματα ήταν δύο γυναίκες που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε γειτονική βαλκανική χώρα και συγκεκριμένα στην Αλβανία.
Όταν διαπιστώθηκε πως οι δύο γυναίκες είναι πιθανό να νοσούν από κορωνοϊό το εργοστάσιο προέβη σε μαζικά τεστ όλων των εργαζομένων και διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Από τους 300 εργαζόμενους βρέθηκαν θετικοί οι 51, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμοί καθώς ουδείς έχει σοβαρά συμπτώματα της νόσου.
Το εργοστάσιο είναι παραγωγής και τυποποίησης ελιάς, ενώ η νομική σύμβουλος της εταιρείας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμόι και τόνισε πως έγιναν άμεσα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους για να μην χαθεί χρόνος.

Λάρισα: Ακόμη 7  κρούσματα  - Τρεις διασωληνωμένοι 

Ακόμη 7 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Λάρισα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία  μέσω ειδικής συντονιστικής ομάδας που συστήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, ενημερώνει καθημερινά και με πλήρη εγκυρότητα τις κοινότητες στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς για την εξέλιξη της ασθένειας σε υπάρχουσες και νέες εστίες.
Από αυτά, τα 2 νέα κρούσματα προέρχονται από συρροή κρουσμάτων (συνολικά 8 έως σήμερα) μετά από κοινωνική εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.
Επίσης, άλλα 3 κρούσματα προέρχονται από την ίδια περιοχή κοντά στην πόλη της Λάρισας,1 ακόμη κρούσμα αποτελεί στενή επαφή παλαιότερου κρούσματος (4/8/2020), ενώ τέλος υπάρχει και 1 ορφανό.
Επιπλέον, στην περιοχή των Σποράδων καταγράφηκαν 2 νέα κρούσματα Covid 19.
Το ένα κρούσμα βρίσκεται στη Σκόπελο, το άλλο στην Αλόννησο.
Και τα 2 κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στο μεταξύ,  στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας βρίσκονται διασωληνωμένοι πλέον τρεις ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό σε γάμο στον Αμπελώνα.
Το τρίτο κρούσμα εισήχθη το βράδυ του Σαββάτου 8/8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.
Πρόκειται για 68χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και πάσχει από υποκείμενο νόσημα.
Σημειώνεται ότι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας βρίσκονται το βράδυ της Παρασκευής 7/8 διασωληνωμένοι δύο ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό σε γάμο στον Αμπελώνα.
Πρόκειται για μια 63χρονη και έναν 70χρονο, οι οποίοι διασωληνώθηκαν με διαφορά λίγων ωρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου παραμένουν άλλοι 16 ασθενείς.

Τα μέτρα της κυβέρνησης - Ανησυχούν οι ειδικοί

Μπαίνει  τέλος σε λιτανείες και εμποροπανηγύρεις, ενώ οι επισκέπτες από τη Μάλτα θα εισέρχονται στην Ελλάδα μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό.
Οι επιστήμονες βλέπουν την Ελλάδα να οδεύει προς το κακό σενάριο όσον αφορά στον κορωνοϊό και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως προειδοποιούν,  εάν οι πολίτες δεν επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή ως προς την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμα και 1.000 κρούσματα την ημέρα και να βιώσουμε συνθήκες Ιταλίας, όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να νοσηλεύσουν όλους τους ασθενείς.
Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι, επισημαίνοντας ότι ο ιός τείνει να ξεφύγει από κάθε είδους έλεγχο, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξετάσει τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων προκειμένου να μην μπούμε εντός του Αυγούστου σε ένα δεύτερο κύμα.
Ήδη, στον Πόρο επιβλήθηκε τοπικό lockdown και μια σειρά από περιοριστικά μέτρα,  ύστερα από τον εντοπισμό τουλάχιστον 30 κρουσμάτων, ενώ τα 153 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την  Παρασκευή 7/8 επιτείνουν την αγωνία των επιστημόνων για την εξέλιξη του ιού τις επόμενες ημέρες και έως τον 15Αύγουστο.

Τέλος σε λιτανείες και εμποροπανηγύρεις - Μέχρι 31/8 απαγορεύονται οι όρθιοι στα νυχτερινά μαγαζιά

Τέλος στις λιτανείες και στις εμποροπανηγύρεις βάζει η κυβέρνηση βλέποντας την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για  επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.
Επίσης, σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής  Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την  Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Τέλος, αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31/8/2020.

Μέχρι 17/8 τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο

Σε ισχύ είναι στον Πόρο τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, μετά τα τουλάχιστον 30 κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα ακόμη 130 τεστ.
Στο μεταξύ, στην απομάκρυνση του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πόρου, προχωρά το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από καταγγελίες παραγόντων του νησιού για μειωμένους ελέγχους με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.
Ο διοικητής του Α.Τ. Πόρου αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία της διεύθυνσης Πειραιά, όπου υπάγεται, ενώ άμεσα θα αντικασταθεί από άλλον αξιωματικό του σώματος.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, από το Αρχηγείο δόθηκε εντολή μετακίνησής του, όμως  ο αξιωματικός υπέβαλε ένσταση, η οποία θα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος του νησιού είχε καταγγείλει ότι η αστυνομία δεν διενεργούσε ελέγχους για την τήρηση των μέτρων και πως γίνονταν μόνο οι έλεγχοι που πραγματοποιούσε ο Δήμος.
Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο, που αποφασίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ισχύουν τα εξής:
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).
Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται αύριο το πρωί κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.
Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες,  από τις 06.00 της 07-8-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00

Ποια μέτρα είναι σε ισχύ

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, όπως είναι μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Συγκεκριμένα, έχουν αποφασιστεί:
Από τις 4/8 έως τις 18/8 είναι η υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Από 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Επίσης, έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων -άστεγοι, πρόσφυγες- και σε νοσοκομεία.
Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός για τον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή.
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.
Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έως τις 15/8 παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις σε συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέλος, από 1/8 έως 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες, πιθανή αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων τον Δεκαπενταύγουστο – Τι λένε οι ειδικοί

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιδημιολόγοι στην Ελλάδα για την πορεία της πανδημίας τον Αύγουστο, αλλά και τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα φαινόμενα συνωστισμού, ενώ βλέπουν μέχρι τον Δεκαπεντάγουστο πιθανή αύξηση  κατά 50% των κρουσμάτων.
«Θα πρέπει να κάνουμε τη μάσκα σημαία, μια νέα μόδα και όχι μόνο τη μάσκα», δηλώνει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, στην εφημερίδα «Realnews», εκτιμώντας πως «αν  συνεχίσουν τα κρούσματα με αυτό τον ρυθμό, θα πρέπει να αναμένουμε μια αύξηση κατά 50% μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο».
Κατά την ίδια,  «ο αριθμός θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή ή μη των μέτρων, από τον αριθμό των κρουσμάτων που υπάρχουν στην κοινότητα και είναι ασυμπτωματικά και επομένως, δεν τα γνωρίζουμε, καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει η χώρα να διαχειριστεί τόσο τα εντόπια, όσο και τα εισαγόμενα κρούσματα.
Η αύξηση αυτή δεν θα είναι ανησυχητική, γιατί θα είναι διαχειρίσιμη, αλλά πιθανόν να οδηγήσει σε θανάτους το φθινόπωρο».
Η κα Λινού εκφράζει και την αισιοδοξία της ότι μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.
Δεν σηματοδοτεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς δεν υπάρχει ακόμη δεν υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τονίζει από την πλευρά του ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό,  Ν. Σύψας, σημειώνοντας ότι θα είναι κρίσιμες οι επόμενες ημέρες.
Όπως αναφέρει ο κ. Σύψας στην «Realnews», «έχουμε ήδη μια επιδημιολογική επιβάρυνση και τις επόμενες ημέρες, λόγω της μετακίνησης του πληθυσμού από τα κέντρα προς την περιφέρεια, θα έχουμε διασπορά.
Οι εκδηλώσεις ευνοούν τον συγχρωτισμό και τη χαλαρότητα και υπάρχει φόβος για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως «το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουμε τον κόσμο, ο οποίος έχει χαλαρώσει και δεν εφαρμόζει τα μέτρα.
Να επανακτήσουμε  την εμπιστοσύνη του.
Αν αυτό αποτύχει, το επόμενο βήμα είναι και άλλα μέτρα που θα κάνουν κακό στην οικονομία.
Αν ο Αύγουστος δεν πάει καλά και ανοίξουν και τα σχολεία, τότε θα έχουμε μεγάλα προβλήματα».
«Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ημερών προκαλούν ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας κατά το επόμενο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο  καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει αναμενόμενη νέα αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως σημειώνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, «η δυναμική αυτής της αύξησης θα εξαρτηθεί από την τήρηση της σωματικής απομάκρυνσης και των κανόνων ατομικής υγιεινής», ενώ χαρακτηρίζει επαρκή τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση στην παρούσα φάση.
Για τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τους περιορισμούς στον αριθμό ατόμων,  όπως αναφέρει,  «πολύ πιθανό ο αριθμός αυτός να μειωθεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες.
 Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να τελούνται τα μυστήρια σε στενό συγγενικό και φιλικό κύκλο χωρίς τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκτεταμένων δεξιώσεων».
«Τα κρούσματα αυξάνονται και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.
Δεν προσέχαμε και ήταν αναμενόμενο»,  τονίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος κάνει λόγο στην «Realnews» για «καλό» και «κακό»  σενάριο σχετικά με την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.
Κατά τον ίδιο, «το καλό σενάριο είναι μέχρι και το φθινόπωρο να έχουμε μια σταδιακή και ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων.
Το κακό σενάριο είναι να έχουμε μια συνεχή αυξητική έκθεση που θα μπορούσε να μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση».
 Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα επικρατήσει το τελευταίο σενάριο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του ότι κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, αν και αυτό «προϋποθέτει ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που συνιστούμε εμείς οι ειδικοί».
Τέλος, ο  καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρει πως «αυτή τη στιγμή έχουμε τοπικές συρροές, που δημιουργούν σύνολα κρουσμάτων, τα οποία μπορούν να επεκταθούν και να έχουμε ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοιού στην Ελλάδα και το δεύτερο κύμα».
Ο ίδιος εφιστά την προσοχή για τον Δεκαπενταύγουστο λέγοντας πως «είναι μια περίοδος που λογικά θα έχουμε αύξηση που κρουσμάτων», κάτι που όμως «εξαρτάται, βέβαια, και από τη συμπεριφορά του κόσμου. Θα πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων».  
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θέμα να μην ανοίξουν τα σχολεία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης