«Στο κόκκινο» η Ασία λόγω της σινοαμερικανικής έντασης - «Βουτιά» 10% για τη μετοχή της κινεζικής Tencent

«Στο κόκκινο» η Ασία λόγω της σινοαμερικανικής έντασης - «Βουτιά» 10% για τη μετοχή της κινεζικής Tencent
Κλιμακώνει την πίεση στην Κίνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump
«Στο κόκκινο» διαπραγματεύονται οι αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να απαγορεύσει τις συναλλαγές με τα κινεζικά TikTok και WeChat.
Ο δείκτης Asia Dow υποχωρεί 1,16% στις 3.244 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 0,39% στις 22.329 μονάδες.
Στις 24.455 μονάδες με πτώση 1,9% διαπραγματεύεται ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί 0,95% στις 3.354 μονάδες.
Κλιμακώνει την πίεση στην Κίνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών να οδεύει προς κλιμάκωση, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απαγορεύσει κάθε συναλλαγή με τη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης TikTok, καθώς και την κινεζική πλατφόρμα WeChat.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διάταγμα που θα απαγορεύσει, σε 45 ημέρες, κάθε συναλλαγή «προσώπων που τελούν υπό αμερικανική δικαιοδοσία» με την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρία του TikTok.
Ο Trump επικαλέστηκε «εθνική έκτακτη ανάγκη» όσον αφορά αυτή την εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο την οποία κατηγορεί, χωρίς αποδείξεις, ότι κατασκοπεύει τους Αμερικανούς χρήστες της για λογαριασμό του Πεκίνου, εν μέσω εμπορικών και πολιτικών εντάσεων με την Κίνα.
«Το TikTok συλλέγει αυτόματα πολλά προσωπικά δεδομένα των χρηστών... επιτρέποντας πιθανόν στην Κίνα να εντοπίζει κρατικούς υπαλλήλους, να συγκεντρώνει προσωπικά στοιχεία με στόχο τον εκβιασμό και τη βιομηχανική κατασκοπεία», αναφέρεται στο διάταγμα.
Ο πρόεδρος υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα για την πλατφόρμα WeChat, που ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent.
Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της Tencent σημείωνε βουτιά 10% μετά την ανακοίνωση για την υπογραφή του διατάγματος.
Το επίσημο έγγραφο αναφέρει τους ίδιους λόγους.
Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων εταιρειών της Κίνας «απειλούν την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Τα δίδυμα διατάγματα δεν διευκρινίζουν ποιες είναι οι πρακτικές επιπτώσεις, αλλά η απαγόρευση κάθε συναλλαγής με τις δύο εταιρίες ίσως αναγκάσει την Google και την Apple να αφαιρέσουν τα δύο δίκτυα από τις υπηρεσίες τους για αγορά εφαρμογών για κινητά (app stores) εμποδίζοντας ουσιαστικά τη χρήση τους στις ΗΠΑ.
Ο Donald Trump άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι θα άλλαζε στάση αν κάποιος αμερικανικός όμιλος αγόραζε το TikTok, αλλά πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου, όταν η πλατφόρμα κινδυνεύει να τεθεί υπό απαγόρευση στις ΗΠΑ.
Ζήτησε επίσης «σημαντικό μερίδιο» του τιμήματος της συναλλαγής να καταβληθεί στο Κράτος, με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση καθιστά δυνατή την εξαγορά.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

worldenergynews.gr