Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή, κανένας εφησυχασμός για κορωνοϊό - Κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση, κρίσιμο 15νθήμερο
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα λόγω της έξαρσης που καταγράφουν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως οι επόμενες 15 ημέρες και έως το Δεκαπενταύγουστο είναι η πλέον κρίσιμη περίοδος, καθώς σε αυτήν θα φανεί αν η κατάσταση με την επιδημία θα τεθεί υπό έλεγχο ή θα ξεφύγει με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και οικονομία.
Κατά τη σημερινή 5/8 τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την πορεία του κορωνοϊού ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την επιδημία το τελευταίο διάστημα, είπε πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, απέδωσε τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων, τόνισε ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και ζήτησε να ενεργοποιηθεί το εθνικό μας εμβόλιο, όπως χαρακτήρισε το φιλότιμο και όλοι να τηρήσουν τα μέτρα.
Στην τηλεδιάσκεψη εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, συζητήθηκε η ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων για κορωνοϊό ενώ βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, επιβεβαιώθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όχι στα εισαγόμενα περιστατικά αλλά στην εγχώρια μετάδοση και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως επισημάνθηκε, σε αυτές τις περιοχές θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ενώ στη σύσκεψη τονίστηκε ότι εκεί που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα αναφέρθηκε ότι γίνεται συστηματική ιχνηλάτηση και καταβάλλεται προσπάθεια στεγανοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας υποστήριξε, ότι μέσα σε δύο εβδομάδες ο δείκτης μετάδοσης από το 0,5 έφτασε στο 1, κάτι που σημαίνει την αρχή της επιδημίας, τονίζοντας πως είναι στο χέρι μας ακόμα να μειωθεί ο δείκτης, να αντέξουμε και να μη λυγίσουμε.
Οι επιστήμονες σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν στους πολίτες την ανάγκη να εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος πλέον η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, να αρχίσουν να καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα και άρα περισσότερες διασωληνώσεις και θάνατοι και να βρεθούμε αντιμέτωποι με συνθήκες και εικόνες Ιταλίας.
ΕΟΔΥ: 124 νέα κρούσματα - 4.973 συνολικά
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.973, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.
Τα 1.349 (27,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2,479 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Τρεις (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 67 (31,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:
- δεκαπέντε (15) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- εννέα (9) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- είκοσι δύο (22) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-είκοσι δύο (22) στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
-Ένα (1) στην Αρκαδία
-Ένα (1) στη Δράμα
-Δύο (2) στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
-*Δεκαοχτώ (18) στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης*.
-Δύο (2) στην Ημαθία
-*Οκτώ (8) στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre*.
-*Οκτώ (8) στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους*.
-Έξι (6) στη Μαγνησία, από τα οποία τα *(4) συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα (1) συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη*.
-Ένα (1) στην Πιερία.
-Ένα (1) στην Καστοριά.
-Ένα (1) στην Κέρκυρα.
-Δύο (2) στην Κοζάνη.
-Ένα (1) στις Κυκλάδες.
-Ένα (1) στην Πέλλα.
-Δύο (2) στη Χαλκιδική.
-Ένα (1) στα Χανιά.
Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή – Το φιλότιμο το εθνικό μας εμβόλιο
Τη θέση ότι «βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία, ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού» διατύπωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Ν.Χαρδαλιά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
«Είναι τελείως ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία, ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.
Και έχοντας ήδη διανύσει σχεδόν τρεις μήνες από τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία θυμίζω ότι ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μία σημαντική αύξηση των θετικών κρουσμάτων η οποία, όμως, διαφέρει ουσιωδώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας και αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί.
Είχαμε δηλώσει με πολύ καθαρό τρόπο στις ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη Απριλίου από εμένα και από τα μέλη της Κυβέρνησης και από όλους τους αρμόδιους και από τον Νίκο και από τον Σωτήρη ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, ούτε είναι ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα.
Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι το Φεβρουάριο και έως ότου η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο, αλλά και τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει.
Για αυτό και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται.
Είχαμε ονομάσει το σχέδιό μας «Γέφυρα Ασφάλειας».
Ήταν ένα σχέδιο μετάβασης από το «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς».
Σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου όμως, που επιβάλλει νέους κανόνες εργασίας, συμβίωσης, κυκλοφορίας, ψυχαγωγίας.
Αλλά και νέα εργαλεία παρακολούθησης από την πολιτεία τόσο των υγειονομικών δεδομένων, όσο και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Ένα σχέδιο που όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο, διότι επιβάλλει μέτρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι για όλους μας δυσάρεστα.
Δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της πανδημίας
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν γνωρίζουμε ακόμα τη διάρκεια της πανδημίας.
Ξέρουμε ότι η επιστήμη κάνει πολύ γρήγορα βήματα προόδου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο καιρό, για πόσους μήνες θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί με τον ιό.
Είχαμε δηλώσει εξ αρχής ότι το σχέδιό μας αναπροσαρμόζεται συνέχεια με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας είχαμε πει τότε, ότι θα μετριέται, όπως και έγινε.
Θα αξιολογείται, όπως και γίνεται διαρκώς και θα αποφασίζουμε συνεχώς αν πρέπει να επιταχύνουμε κάπου ή να επιβραδύνουμε κάπου αλλού.
Και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε.
Το κάνουμε κάθε μέρα.
Αξίζει να θυμίσω ότι ανοίγοντας ξανά την οικονομία μας, έχουμε επιβάλλει μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα.
Είναι μέτρα τα οποία απαντούν στα ευρήματα του Παρατηρητηρίου και του Διυπουργικού Μηχανισμού Παρέμβασης που έχουμε δημιουργήσει.
Και αυτό που κάποιοι συχνά κακοπροαίρετα ονομάζουν έλλειψη σχεδίου ή κυβερνητικές παλινωδίες, είναι ακριβώς αυτή η διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη στην οποία καλείται να προσαρμοστεί κάθε Κυβέρνηση, το τονίζω κάθε Κυβέρνηση, απέναντι σε μια πανδημία που θέτει πρωτόγνωρα προβλήματα δημόσιας πολιτικής για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε έτοιμες απαντήσεις ούτε δοκιμασμένες λύσεις.
Δεν έπρεπε να συνεχιστεί άλλο το lockdown
Νομίζω ήταν σαφές σε όλους μας ότι το lockdown δεν μπορούσε, δεν έπρεπε να συνεχιστεί άλλο.
Διότι ναι μεν χάρη σε αυτό καταφέραμε και σώσαμε ζωές και πρέπει να είμαστε όλοι, όλη η ελληνική κοινωνία πολύ υπερήφανοι για αυτό το οποίο πετύχαμε, όμως ταυτόχρονα τα κλειστά σχολεία, κλειστές επιχειρήσεις, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προκαλούν όχι μόνο τεράστια οικονομικά αδιέξοδα, αλλά και εντονότατα κοινωνικά προβλήματα. Εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, δημιουργούν προβλήματα ψυχολογικά, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Ήταν επίσης σαφές ότι η αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής όπως την εφαρμόσαμε σε φάσεις από το Μάιο, θα συνεπαγόταν και συνεπάγεται τον κίνδυνο μιας νέας αύξησης κρουσμάτων.
Το γνωρίζαμε ότι αυτό θα συνέβαινε.
Και ζούμε όλοι σε έναν κόσμο πολύ αυξημένου ρίσκου και όπως είπα οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι που να βρεθεί η οριστική θεραπεία.
Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα κλειστούμε στο καβούκι μας ή θα χώσουμε το κεφάλι μας σαν την στρουθοκάμηλο στην άμμο.
Αντίθετα πρέπει να εκπαιδευτούμε, να προσαρμοστούμε ως υπεύθυνοι πολίτες στα νέα δεδομένα που δημιουργεί αυτός ο θανατηφόρος ιός.
Και κατανοώ ότι προκαλεί εύλογη αγωνία σε όλους η αύξηση των κρουσμάτων. Και έτσι πρέπει να γίνει.
Διότι ποτέ δεν είπαμε ως Κυβέρνηση ότι ο ιός έσβησε και ότι μπορούμε να επιστρέψουμε κανονικά στις ζωές μας σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Το λέγαμε πάντα, το έλεγα σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου.
Ο ιός είναι εδώ, κυκλοφορεί ανάμεσά μας και βέβαια προς διάψευση μιας διαδεδομένης αντίληψης η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται τόσο στο άνοιγμα των συνόρων, τα οποία θέλω να πω ότι επιτηρούνται υποδειγματικά με επιστημονικά εργαλεία προηγμένων αλγορίθμων που πολύ λίγες χώρες έχουν υιοθετήσει ως τώρα.
Η χαλάρωση έφερε την αύξηση των κρουσμάτων
Θα πρέπει να το πούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά το μήνα Ιούλιο.
Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη για αυτό. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια.
Και αποδεικνύεται από τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, στοιχεία της πολιτικής προστασίας, του ΕΟΔΥ, από τις ιχνηλατήσεις που κάνουμε ότι σήμερα κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσια, γιορτές, χώροι διασκέδασης όπου συνωστίζεται κόσμος, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, αλλά και συγκεκριμένες παραγωγικές δραστηριότητες που οφείλουν να τηρούν αυστηρά υγειονομικά μέτρα όπως η βιομηχανία τροφίμων, αποτελούν σήμερα σοβαρές εστίες μετάδοσης του ιού.
Και για αυτό και λαμβάνουμε νέα αυστηρότερα στοχευμένα μέτρα και πραγματοποιούμε πολλούς αυξημένους ελέγχους σε αυτούς τους χώρους για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Δεν είναι, όμως, σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων ο μόνος κρίσιμος δείκτης που πρέπει να μας απασχολεί.
Διότι ο Αύγουστος δεν είναι Μάρτιος.
Και όσοι επιχειρούν αυτή τη σύγκριση νομίζω ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών.
Συχνά κάνουν αντιπολίτευση όχι σε εμάς στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια τη χώρα. Το Μάρτιο είχαμε ένα εθνικό σύστημα υγείας με πολύ λίγες κλίνες ΜΕΘ, χωρίς επαρκή αριθμό αναπνευστήρων και υλικών, με μικρή δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ, με έναν πληθυσμό, αλλά και μια ιατρική κοινότητα η οποία δεν είχε εκπαιδευθεί ακόμα στην αντιμετώπιση του ιού.
Και σήμερα όλα είναι τελείως διαφορετικά και ως προς τις δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας να ανταποκριθεί σε έναν δυνητικό αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και ως προς τη δυνατότητα της επιστημονικής κοινότητας να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά, έστω με τα μέσα που διαθέτει τα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά βέβαια και με μια κοινωνία πιο ώριμη και πιο ενημερωμένη.
Αλλά και με διαφορετικό τρόπο διάδοσης πια του ιού.
Το είπε εχθές και ο Σωτήρης στην ενημέρωσή του.
Έχουμε πια μια διάδοση του ιού σε νεότερες ηλικίες, συχνά με πιο ασυμπτωματικούς φορείς.
Ασυμπτωματικοί φορείς οι οποίοι όμως δεν είναι λιγότερο μεταδοτικοί.
Και οι κρίσιμοι δείκτες που παρακολουθούμε, που είναι κυρίως η επιβάρυνση των κλινών Covid, των κλινών ΜΕΘ, τα νοσοκομεία, παραμένουν σε πολύ-πολύ χαμηλό ποσοστό του υφιστάμενου δυναμικού.
Αυτό είναι το καλό νέο.
Αλλά για αυτό και πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα για να μη δούμε αυξημένες πιέσεις στο σύστημα υγείας.
Όχι στον εφησυχασμό
Έχουμε βέβαια και σήμερα τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε πολύ περισσότερα τεστ και να τα πραγματοποιούμε πολύ πιο στοχευμένα.
Για αυτό και αποκαλύπτονται ενδεχομένως περισσότερα θετικά κρούσματα. Όλα αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λόγος εφησυχασμού.
Νομίζω ότι όλοι έχουμε κατανοήσει ότι σε αυτή τη μεγάλη κρίση η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη.
Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία.
Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δείκτη προστασίας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και ένα κράτος το οποίο να επιτελεί το ρόλο του.
Για αυτό και θα το ξαναπώ. Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από εδώ και πέρα. Και σε αυτή την κρίσιμη καμπή ώστε να μην δούμε μέσα στον Αύγουστο μία νέα σημαντική αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα προκαλέσει ευρεία διασπορά στην κοινότητα. Για να μην οδηγηθούμε σε ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα που θα βλάψουν την οικονομία και την κοινωνία.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι ημέρες χαλάρωσης για πολλούς συμπολίτες μας και για αυτό και οφείλουμε να δείξουμε ένα αυξημένο αίσθημα επαγρύπνησης, ένα αίσθημα ευθύνης, προστασίας των πιο ηλικιωμένων και των ευπαθών πληθυσμών.
Φοράμε όλοι μάσκα
Φοράμε όλοι, όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.
Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας.
Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και τη διασκέδαση σε χώρους έντονου συγχρωτισμού.
Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγείται, όχι η πολιτεία, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες για να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια υγεία όλων.
Και δεν υπάρχουν περιθώρια σε αυτή τη συγκυρία ούτε για μικρόψυχα σχόλια, ούτε ασφαλώς για αντιεπιστημονικές φήμες, ψεκασμένες με ψέματα, σκοταδιστικές απόψεις ότι τάχα δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι η μάσκα δεν χρειάζεται. Όλα αυτά αποτελούν οι ίδιες επικίνδυνες αρρώστιες.
Δηλητηριάζουν την κοινωνία και σπέρνουν τον κίνδυνο και για αυτό και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα από την πολιτεία και ποινικά όπου αυτό χρειάζεται.
Η ειλικρίνεια, η διαφάνεια, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη αποτελούν αναγκαίους συμμάχους στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Και αυτή τη μάχη τη δίνουμε και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε με συμμάχους την επιστήμη και την τεχνολογία.
Η κατάσταση που εξακολουθούμε να ζούμε είναι πρωτόγνωρη.
Ποτέ άλλοτε η ατομική συμπεριφορά του καθενός μας δεν επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τη συλλογική πορεία της χώρας.
Η υπευθυνότητα που επιδείξαμε ως κοινωνία κατά την υποχρεωτική, οριζόντια στέρηση βασικών ελευθεριών μας προκειμένου να προασπίσουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν ήταν αυτονόητη. Όμως πετύχαμε να ανακόψουμε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Και αυτή η νέα εμπιστοσύνη που χτίζεται καθημερινά μεταξύ των πολιτών και του κράτους, ούτε αυτή ήταν αυτονόητη.
Είναι μία εμπιστοσύνη που κερδίζεται κάθε μέρα.
Και αυτή η νέα συλλογικότητα της ευθύνης είναι ένα δείγμα ωρίμανσης, τολμώ να πω συναισθηματικής και πολιτικής ενηλικίωσης της ίδιας της κοινωνίας και εν τέλει κοινωνικής προόδου.
Είναι ένα σημαντικό κεκτημένο το οποίο δεν επιτρέπεται να απεμπολήσουμε, είναι το μόνο το οποίο μπορεί να μας μεταφέρει σε ένα καλύτερο και σε ένα ασφαλέστερο μέλλον.
Πρέπει με άλλα λόγια, και να κλείσω με αυτό, να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο, που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας.
Και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε, γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη».
Πέτσας: Πιθανά τα τοπικά lockdown αν αυξηθούν τα κρούσματα – Δεν εξετάζεται ακόμα η επαναφορά των sms
Τη θέση ότι είναι πιθανά τα τοπικά lockdowns εάν αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε πως προς το παρόν δεν εξετάζεται η επαναφορά του μέτρου των sms.
«Πάντα μέσα στις επιλογές μας είναι η επιβολή τοπικών lockdown προκειμένου για την περιφρούρηση-περιχαράκωση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο και την ιχνηλάτηση τους» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική αποστολή SMS για κάποιες κατηγορίες πολιτών σημείωσε πως αυτό δεν εξετάζεται επί του παρόντος και θα εξεταστεί μόνο σε περίπτωση μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας.
Αναφερόμενος στο διάγγελμα του πρωθυπουργού για τον κορωνοϊό που αναμένεται να απευθύνει σήμερα Τετάρτη 5/8 ο κ.Πέτσας είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα, αναφέροντας ότι τα όποια νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.
Ερωτηθείς για την επανεμφάνιση του κ.Τσιόδρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσιόδρας όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν δίπλα στην κυβέρνηση, κοντά στον πρωθυπουργό και είχαμε τακτικότατες συνομιλίες».
«Πάντα έχουμε την σύμφωνη γνώμη των ειδικών σε ό,τι κάνουμε και η χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσιόδρα σχετίζεται με το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες χτυπάμε καμπάνα κινδύνου, και χθες έπρεπε να την χτυπήσουμε πολύ πιο δυνατά.
Κι αυτό διότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποδίδεται στα εισαγόμενα κρούσματα όπως όλοι φοβόμασταν αλλά λόγω της χαλάρωσης σχετικά με την τήρηση των μέτρων στο εσωτερικό» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Όπως είπε, τρεις είναι οι κύριες εστίες ανησυχίας για τον κορωνοϊό:
– οι συχνές διελεύσεις Ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στη χώρα και μετακινούνται συχνά σε χώρες της Βαλκανικής
- οι κοινωνικές συναθροίσεις – από τα μπαρ έως τους γάμους και τις βαφτίσεις
- τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα αφύπνισης.
Προσπαθούμε με τα μηνύματά μας και με την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων να αφυπνίσουμε τον κόσμο από τον εφησυχασμό.
Πιο σκληρά μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις των κρουσμάτων στο σύστημα υγείας. Παρακολουθούνται καθημερινά όχι μόνο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και πόσοι από αυτούς που χρειάζεται να νοσηλευθούν, καταλήγουν σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι.
Ευτυχώς μέχρι σήμερα τα νούμερα σε ΜΕΘ και διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλότερα από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του Μαρτίου και Απριλίου» είπε ο κ.Πέτσας.
Γώγος (λοιμωξιολόγος): Υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση – Οι νέοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό
Τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος είπε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για την χαλάρωση και τη διασπορά του ιού, τονίζοντας ότι τα χτεσινά κρούσματα να ανέβασαν τον δείκτη R στο 1.
«Είναι κάτι που μας ανησυχεί καθώς φαίνεται η επιδημία να έχει ανοδική τάση.
Είμαστε σε φάση που τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν γρήγορα.
Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι ενδέχεται να υπάρξει και κλιμάκωση στα μέτρα αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική τάση.
«Βασικό πρόβλημα παραμένει το θέμα με τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.
Αποτελεσματικό μέτρο δεν υπάρχει.
Ο ολιγοσυμπτωματικός είναι περισσότερο μεταδοτικός από τον τελείως ασυμπτωματικό» υποστήριξε ο κ.Γώγος, τονίζοντας πως «η περίοδος αυτή είναι η περίοδος των νέων».
«Είναι δεδομένο ότι κυρίως οι νέοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό.
Πρέπει να βρούμε έναν αποτελεσματικότερο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους» υπογράμμισε ο κ.Γώγος.
Παναγιωτακόπουλος (ΕΟΔΥ): Επικίνδυνος επιδημιολογικά ο Δεκαπενταύγουστος
Επικίνδυνο επιδημιολογικά χαρακτήρισε τον Δεκαπενταύγουστο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος αναφερόμενος κυρίως στις πολλές συγκεντρώσεις ανθρώπων που συνεπάγεται ο εορτασμός της μεγάλης αυτής θρησκευτικής γιορτής.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτακόπουλος είπε πως «όσο ο δείκτης R είναι στο 1 η επιδημία δεν πρόκειται να σβήσει».
«Η καλύτερη καλύτερη προστασία απέναντι στον κορωνοϊό είναι η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και η υγιεινή των χεριών» υποστήριξε ο κ.Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως πλέον εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα καθώς πραγματοποιούνται περίπου 10.000 τεστ ημερησίως, αριθμός που στις αρχές της πανδημίας δεν ξεπερνούσε τα χίλια.
Ανησυχία στην Κόρινθο - Πολλά κρούσματα κορωνοϊού από το Κιάτο
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό στην Πελοπόννησο, καθώς όπως φαίνεται ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται αλματωδώς.
Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, το νοσοκομείο Κορίνθου είναι επί ποδός καθώς εντοπίζεται το ένα κρούσμα μετά το άλλο.
Όλα άρχισαν, όπως λένε οι αρμόδιες πηγές, από έναν νεαρό ο οποίος έφτασε στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Κιάτο από το εξωτερικό.
Ο νεαρός φέρεται να είχε νοσήσει και λίγες μέρες μετά, δηλαδή σήμερα, εμφάνισε συμπτώματα και πάνω από 25 άτομα πήγαν στο νοσοκομείο της Κορίνθου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τα πρώτα έξι κρούσματα που εξετάστηκαν έχουν βγει θετικά.
Κατά τη σημερινή 5/8 τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την πορεία του κορωνοϊού ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την επιδημία το τελευταίο διάστημα, είπε πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, απέδωσε τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων, τόνισε ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και ζήτησε να ενεργοποιηθεί το εθνικό μας εμβόλιο, όπως χαρακτήρισε το φιλότιμο και όλοι να τηρήσουν τα μέτρα.
Στην τηλεδιάσκεψη εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, συζητήθηκε η ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων για κορωνοϊό ενώ βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, επιβεβαιώθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όχι στα εισαγόμενα περιστατικά αλλά στην εγχώρια μετάδοση και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως επισημάνθηκε, σε αυτές τις περιοχές θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ενώ στη σύσκεψη τονίστηκε ότι εκεί που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα αναφέρθηκε ότι γίνεται συστηματική ιχνηλάτηση και καταβάλλεται προσπάθεια στεγανοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας υποστήριξε, ότι μέσα σε δύο εβδομάδες ο δείκτης μετάδοσης από το 0,5 έφτασε στο 1, κάτι που σημαίνει την αρχή της επιδημίας, τονίζοντας πως είναι στο χέρι μας ακόμα να μειωθεί ο δείκτης, να αντέξουμε και να μη λυγίσουμε.
Οι επιστήμονες σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν στους πολίτες την ανάγκη να εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος πλέον η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, να αρχίσουν να καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα και άρα περισσότερες διασωληνώσεις και θάνατοι και να βρεθούμε αντιμέτωποι με συνθήκες και εικόνες Ιταλίας.
ΕΟΔΥ: 124 νέα κρούσματα - 4.973 συνολικά
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.973, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.
Τα 1.349 (27,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2,479 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Τρεις (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 67 (31,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:
- δεκαπέντε (15) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- εννέα (9) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- είκοσι δύο (22) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-είκοσι δύο (22) στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
-Ένα (1) στην Αρκαδία
-Ένα (1) στη Δράμα
-Δύο (2) στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
-*Δεκαοχτώ (18) στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης*.
-Δύο (2) στην Ημαθία
-*Οκτώ (8) στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre*.
-*Οκτώ (8) στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους*.
-Έξι (6) στη Μαγνησία, από τα οποία τα *(4) συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα (1) συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη*.
-Ένα (1) στην Πιερία.
-Ένα (1) στην Καστοριά.
-Ένα (1) στην Κέρκυρα.
-Δύο (2) στην Κοζάνη.
-Ένα (1) στις Κυκλάδες.
-Ένα (1) στην Πέλλα.
-Δύο (2) στη Χαλκιδική.
-Ένα (1) στα Χανιά.
Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή – Το φιλότιμο το εθνικό μας εμβόλιο
Τη θέση ότι «βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία, ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού» διατύπωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Ν.Χαρδαλιά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
«Είναι τελείως ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία, ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.
Και έχοντας ήδη διανύσει σχεδόν τρεις μήνες από τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία θυμίζω ότι ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μία σημαντική αύξηση των θετικών κρουσμάτων η οποία, όμως, διαφέρει ουσιωδώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας και αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί.
Είχαμε δηλώσει με πολύ καθαρό τρόπο στις ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη Απριλίου από εμένα και από τα μέλη της Κυβέρνησης και από όλους τους αρμόδιους και από τον Νίκο και από τον Σωτήρη ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, ούτε είναι ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα.
Κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι το Φεβρουάριο και έως ότου η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο, αλλά και τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει.
Για αυτό και κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται.
Είχαμε ονομάσει το σχέδιό μας «Γέφυρα Ασφάλειας».
Ήταν ένα σχέδιο μετάβασης από το «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς».
Σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου όμως, που επιβάλλει νέους κανόνες εργασίας, συμβίωσης, κυκλοφορίας, ψυχαγωγίας.
Αλλά και νέα εργαλεία παρακολούθησης από την πολιτεία τόσο των υγειονομικών δεδομένων, όσο και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Ένα σχέδιο που όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο, διότι επιβάλλει μέτρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι για όλους μας δυσάρεστα.
Δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της πανδημίας
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν γνωρίζουμε ακόμα τη διάρκεια της πανδημίας.
Ξέρουμε ότι η επιστήμη κάνει πολύ γρήγορα βήματα προόδου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα για πόσο καιρό, για πόσους μήνες θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί με τον ιό.
Είχαμε δηλώσει εξ αρχής ότι το σχέδιό μας αναπροσαρμόζεται συνέχεια με βάση τα πραγματικά δεδομένα.
Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας είχαμε πει τότε, ότι θα μετριέται, όπως και έγινε.
Θα αξιολογείται, όπως και γίνεται διαρκώς και θα αποφασίζουμε συνεχώς αν πρέπει να επιταχύνουμε κάπου ή να επιβραδύνουμε κάπου αλλού.
Και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε.
Το κάνουμε κάθε μέρα.
Αξίζει να θυμίσω ότι ανοίγοντας ξανά την οικονομία μας, έχουμε επιβάλλει μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα.
Είναι μέτρα τα οποία απαντούν στα ευρήματα του Παρατηρητηρίου και του Διυπουργικού Μηχανισμού Παρέμβασης που έχουμε δημιουργήσει.
Και αυτό που κάποιοι συχνά κακοπροαίρετα ονομάζουν έλλειψη σχεδίου ή κυβερνητικές παλινωδίες, είναι ακριβώς αυτή η διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη στην οποία καλείται να προσαρμοστεί κάθε Κυβέρνηση, το τονίζω κάθε Κυβέρνηση, απέναντι σε μια πανδημία που θέτει πρωτόγνωρα προβλήματα δημόσιας πολιτικής για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε έτοιμες απαντήσεις ούτε δοκιμασμένες λύσεις.
Δεν έπρεπε να συνεχιστεί άλλο το lockdown
Νομίζω ήταν σαφές σε όλους μας ότι το lockdown δεν μπορούσε, δεν έπρεπε να συνεχιστεί άλλο.
Διότι ναι μεν χάρη σε αυτό καταφέραμε και σώσαμε ζωές και πρέπει να είμαστε όλοι, όλη η ελληνική κοινωνία πολύ υπερήφανοι για αυτό το οποίο πετύχαμε, όμως ταυτόχρονα τα κλειστά σχολεία, κλειστές επιχειρήσεις, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προκαλούν όχι μόνο τεράστια οικονομικά αδιέξοδα, αλλά και εντονότατα κοινωνικά προβλήματα. Εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες, δημιουργούν προβλήματα ψυχολογικά, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Ήταν επίσης σαφές ότι η αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής όπως την εφαρμόσαμε σε φάσεις από το Μάιο, θα συνεπαγόταν και συνεπάγεται τον κίνδυνο μιας νέας αύξησης κρουσμάτων.
Το γνωρίζαμε ότι αυτό θα συνέβαινε.
Και ζούμε όλοι σε έναν κόσμο πολύ αυξημένου ρίσκου και όπως είπα οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι που να βρεθεί η οριστική θεραπεία.
Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα κλειστούμε στο καβούκι μας ή θα χώσουμε το κεφάλι μας σαν την στρουθοκάμηλο στην άμμο.
Αντίθετα πρέπει να εκπαιδευτούμε, να προσαρμοστούμε ως υπεύθυνοι πολίτες στα νέα δεδομένα που δημιουργεί αυτός ο θανατηφόρος ιός.
Και κατανοώ ότι προκαλεί εύλογη αγωνία σε όλους η αύξηση των κρουσμάτων. Και έτσι πρέπει να γίνει.
Διότι ποτέ δεν είπαμε ως Κυβέρνηση ότι ο ιός έσβησε και ότι μπορούμε να επιστρέψουμε κανονικά στις ζωές μας σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Το λέγαμε πάντα, το έλεγα σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου.
Ο ιός είναι εδώ, κυκλοφορεί ανάμεσά μας και βέβαια προς διάψευση μιας διαδεδομένης αντίληψης η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται τόσο στο άνοιγμα των συνόρων, τα οποία θέλω να πω ότι επιτηρούνται υποδειγματικά με επιστημονικά εργαλεία προηγμένων αλγορίθμων που πολύ λίγες χώρες έχουν υιοθετήσει ως τώρα.
Η χαλάρωση έφερε την αύξηση των κρουσμάτων
Θα πρέπει να το πούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά το μήνα Ιούλιο.
Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη για αυτό. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια.
Και αποδεικνύεται από τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, στοιχεία της πολιτικής προστασίας, του ΕΟΔΥ, από τις ιχνηλατήσεις που κάνουμε ότι σήμερα κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσια, γιορτές, χώροι διασκέδασης όπου συνωστίζεται κόσμος, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, αλλά και συγκεκριμένες παραγωγικές δραστηριότητες που οφείλουν να τηρούν αυστηρά υγειονομικά μέτρα όπως η βιομηχανία τροφίμων, αποτελούν σήμερα σοβαρές εστίες μετάδοσης του ιού.
Και για αυτό και λαμβάνουμε νέα αυστηρότερα στοχευμένα μέτρα και πραγματοποιούμε πολλούς αυξημένους ελέγχους σε αυτούς τους χώρους για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Δεν είναι, όμως, σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων ο μόνος κρίσιμος δείκτης που πρέπει να μας απασχολεί.
Διότι ο Αύγουστος δεν είναι Μάρτιος.
Και όσοι επιχειρούν αυτή τη σύγκριση νομίζω ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών.
Συχνά κάνουν αντιπολίτευση όχι σε εμάς στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια τη χώρα. Το Μάρτιο είχαμε ένα εθνικό σύστημα υγείας με πολύ λίγες κλίνες ΜΕΘ, χωρίς επαρκή αριθμό αναπνευστήρων και υλικών, με μικρή δυνατότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ, με έναν πληθυσμό, αλλά και μια ιατρική κοινότητα η οποία δεν είχε εκπαιδευθεί ακόμα στην αντιμετώπιση του ιού.
Και σήμερα όλα είναι τελείως διαφορετικά και ως προς τις δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας να ανταποκριθεί σε έναν δυνητικό αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και ως προς τη δυνατότητα της επιστημονικής κοινότητας να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά, έστω με τα μέσα που διαθέτει τα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά βέβαια και με μια κοινωνία πιο ώριμη και πιο ενημερωμένη.
Αλλά και με διαφορετικό τρόπο διάδοσης πια του ιού.
Το είπε εχθές και ο Σωτήρης στην ενημέρωσή του.
Έχουμε πια μια διάδοση του ιού σε νεότερες ηλικίες, συχνά με πιο ασυμπτωματικούς φορείς.
Ασυμπτωματικοί φορείς οι οποίοι όμως δεν είναι λιγότερο μεταδοτικοί.
Και οι κρίσιμοι δείκτες που παρακολουθούμε, που είναι κυρίως η επιβάρυνση των κλινών Covid, των κλινών ΜΕΘ, τα νοσοκομεία, παραμένουν σε πολύ-πολύ χαμηλό ποσοστό του υφιστάμενου δυναμικού.
Αυτό είναι το καλό νέο.
Αλλά για αυτό και πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα για να μη δούμε αυξημένες πιέσεις στο σύστημα υγείας.
Όχι στον εφησυχασμό
Έχουμε βέβαια και σήμερα τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε πολύ περισσότερα τεστ και να τα πραγματοποιούμε πολύ πιο στοχευμένα.
Για αυτό και αποκαλύπτονται ενδεχομένως περισσότερα θετικά κρούσματα. Όλα αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λόγος εφησυχασμού.
Νομίζω ότι όλοι έχουμε κατανοήσει ότι σε αυτή τη μεγάλη κρίση η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη.
Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία.
Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δείκτη προστασίας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και ένα κράτος το οποίο να επιτελεί το ρόλο του.
Για αυτό και θα το ξαναπώ. Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από εδώ και πέρα. Και σε αυτή την κρίσιμη καμπή ώστε να μην δούμε μέσα στον Αύγουστο μία νέα σημαντική αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα προκαλέσει ευρεία διασπορά στην κοινότητα. Για να μην οδηγηθούμε σε ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα που θα βλάψουν την οικονομία και την κοινωνία.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι ημέρες χαλάρωσης για πολλούς συμπολίτες μας και για αυτό και οφείλουμε να δείξουμε ένα αυξημένο αίσθημα επαγρύπνησης, ένα αίσθημα ευθύνης, προστασίας των πιο ηλικιωμένων και των ευπαθών πληθυσμών.
Φοράμε όλοι μάσκα
Φοράμε όλοι, όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.
Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας.
Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και τη διασκέδαση σε χώρους έντονου συγχρωτισμού.
Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγείται, όχι η πολιτεία, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες για να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια υγεία όλων.
Και δεν υπάρχουν περιθώρια σε αυτή τη συγκυρία ούτε για μικρόψυχα σχόλια, ούτε ασφαλώς για αντιεπιστημονικές φήμες, ψεκασμένες με ψέματα, σκοταδιστικές απόψεις ότι τάχα δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι η μάσκα δεν χρειάζεται. Όλα αυτά αποτελούν οι ίδιες επικίνδυνες αρρώστιες.
Δηλητηριάζουν την κοινωνία και σπέρνουν τον κίνδυνο και για αυτό και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα από την πολιτεία και ποινικά όπου αυτό χρειάζεται.
Η ειλικρίνεια, η διαφάνεια, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη αποτελούν αναγκαίους συμμάχους στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Και αυτή τη μάχη τη δίνουμε και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε με συμμάχους την επιστήμη και την τεχνολογία.
Η κατάσταση που εξακολουθούμε να ζούμε είναι πρωτόγνωρη.
Ποτέ άλλοτε η ατομική συμπεριφορά του καθενός μας δεν επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τη συλλογική πορεία της χώρας.
Η υπευθυνότητα που επιδείξαμε ως κοινωνία κατά την υποχρεωτική, οριζόντια στέρηση βασικών ελευθεριών μας προκειμένου να προασπίσουμε το ύψιστο αγαθό της υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν ήταν αυτονόητη. Όμως πετύχαμε να ανακόψουμε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Και αυτή η νέα εμπιστοσύνη που χτίζεται καθημερινά μεταξύ των πολιτών και του κράτους, ούτε αυτή ήταν αυτονόητη.
Είναι μία εμπιστοσύνη που κερδίζεται κάθε μέρα.
Και αυτή η νέα συλλογικότητα της ευθύνης είναι ένα δείγμα ωρίμανσης, τολμώ να πω συναισθηματικής και πολιτικής ενηλικίωσης της ίδιας της κοινωνίας και εν τέλει κοινωνικής προόδου.
Είναι ένα σημαντικό κεκτημένο το οποίο δεν επιτρέπεται να απεμπολήσουμε, είναι το μόνο το οποίο μπορεί να μας μεταφέρει σε ένα καλύτερο και σε ένα ασφαλέστερο μέλλον.
Πρέπει με άλλα λόγια, και να κλείσω με αυτό, να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο, που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας.
Και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε, γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη».
Πέτσας: Πιθανά τα τοπικά lockdown αν αυξηθούν τα κρούσματα – Δεν εξετάζεται ακόμα η επαναφορά των sms
Τη θέση ότι είναι πιθανά τα τοπικά lockdowns εάν αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε πως προς το παρόν δεν εξετάζεται η επαναφορά του μέτρου των sms.
«Πάντα μέσα στις επιλογές μας είναι η επιβολή τοπικών lockdown προκειμένου για την περιφρούρηση-περιχαράκωση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο και την ιχνηλάτηση τους» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική αποστολή SMS για κάποιες κατηγορίες πολιτών σημείωσε πως αυτό δεν εξετάζεται επί του παρόντος και θα εξεταστεί μόνο σε περίπτωση μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας.
Αναφερόμενος στο διάγγελμα του πρωθυπουργού για τον κορωνοϊό που αναμένεται να απευθύνει σήμερα Τετάρτη 5/8 ο κ.Πέτσας είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα, αναφέροντας ότι τα όποια νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.
Ερωτηθείς για την επανεμφάνιση του κ.Τσιόδρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσιόδρας όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν δίπλα στην κυβέρνηση, κοντά στον πρωθυπουργό και είχαμε τακτικότατες συνομιλίες».
«Πάντα έχουμε την σύμφωνη γνώμη των ειδικών σε ό,τι κάνουμε και η χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσιόδρα σχετίζεται με το γεγονός ότι εδώ και εβδομάδες χτυπάμε καμπάνα κινδύνου, και χθες έπρεπε να την χτυπήσουμε πολύ πιο δυνατά.
Κι αυτό διότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποδίδεται στα εισαγόμενα κρούσματα όπως όλοι φοβόμασταν αλλά λόγω της χαλάρωσης σχετικά με την τήρηση των μέτρων στο εσωτερικό» τόνισε ο κ.Πέτσας.
Όπως είπε, τρεις είναι οι κύριες εστίες ανησυχίας για τον κορωνοϊό:
– οι συχνές διελεύσεις Ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στη χώρα και μετακινούνται συχνά σε χώρες της Βαλκανικής
- οι κοινωνικές συναθροίσεις – από τα μπαρ έως τους γάμους και τις βαφτίσεις
- τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα αφύπνισης.
Προσπαθούμε με τα μηνύματά μας και με την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων να αφυπνίσουμε τον κόσμο από τον εφησυχασμό.
Πιο σκληρά μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις των κρουσμάτων στο σύστημα υγείας. Παρακολουθούνται καθημερινά όχι μόνο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και πόσοι από αυτούς που χρειάζεται να νοσηλευθούν, καταλήγουν σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι.
Ευτυχώς μέχρι σήμερα τα νούμερα σε ΜΕΘ και διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλότερα από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του Μαρτίου και Απριλίου» είπε ο κ.Πέτσας.
Γώγος (λοιμωξιολόγος): Υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση – Οι νέοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό
Τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα επεσήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος είπε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για την χαλάρωση και τη διασπορά του ιού, τονίζοντας ότι τα χτεσινά κρούσματα να ανέβασαν τον δείκτη R στο 1.
«Είναι κάτι που μας ανησυχεί καθώς φαίνεται η επιδημία να έχει ανοδική τάση.
Είμαστε σε φάση που τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν γρήγορα.
Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι ενδέχεται να υπάρξει και κλιμάκωση στα μέτρα αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική τάση.
«Βασικό πρόβλημα παραμένει το θέμα με τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.
Αποτελεσματικό μέτρο δεν υπάρχει.
Ο ολιγοσυμπτωματικός είναι περισσότερο μεταδοτικός από τον τελείως ασυμπτωματικό» υποστήριξε ο κ.Γώγος, τονίζοντας πως «η περίοδος αυτή είναι η περίοδος των νέων».
«Είναι δεδομένο ότι κυρίως οι νέοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό.
Πρέπει να βρούμε έναν αποτελεσματικότερο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους» υπογράμμισε ο κ.Γώγος.
Παναγιωτακόπουλος (ΕΟΔΥ): Επικίνδυνος επιδημιολογικά ο Δεκαπενταύγουστος
Επικίνδυνο επιδημιολογικά χαρακτήρισε τον Δεκαπενταύγουστο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος αναφερόμενος κυρίως στις πολλές συγκεντρώσεις ανθρώπων που συνεπάγεται ο εορτασμός της μεγάλης αυτής θρησκευτικής γιορτής.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτακόπουλος είπε πως «όσο ο δείκτης R είναι στο 1 η επιδημία δεν πρόκειται να σβήσει».
«Η καλύτερη καλύτερη προστασία απέναντι στον κορωνοϊό είναι η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και η υγιεινή των χεριών» υποστήριξε ο κ.Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως πλέον εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα καθώς πραγματοποιούνται περίπου 10.000 τεστ ημερησίως, αριθμός που στις αρχές της πανδημίας δεν ξεπερνούσε τα χίλια.
Ανησυχία στην Κόρινθο - Πολλά κρούσματα κορωνοϊού από το Κιάτο
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό στην Πελοπόννησο, καθώς όπως φαίνεται ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται αλματωδώς.
Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, το νοσοκομείο Κορίνθου είναι επί ποδός καθώς εντοπίζεται το ένα κρούσμα μετά το άλλο.
Όλα άρχισαν, όπως λένε οι αρμόδιες πηγές, από έναν νεαρό ο οποίος έφτασε στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Κιάτο από το εξωτερικό.
Ο νεαρός φέρεται να είχε νοσήσει και λίγες μέρες μετά, δηλαδή σήμερα, εμφάνισε συμπτώματα και πάνω από 25 άτομα πήγαν στο νοσοκομείο της Κορίνθου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τα πρώτα έξι κρούσματα που εξετάστηκαν έχουν βγει θετικά.
Ποια μέτρα είναι σε ισχύ
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, όπως είναι μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί:
Από τις 4/8 έως τις 18/8 είναι η υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Από 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Επίσης, έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων -άστεγοι, πρόσφυγες- και σε νοσοκομεία.
Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός για τον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή.
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.
Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έως τις 15/8 παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις σε συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέλος, από 1/8 έως 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
www.worldenergynews.gr
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, όπως είναι μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί:
Από τις 4/8 έως τις 18/8 είναι η υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Από 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Επίσης, έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων -άστεγοι, πρόσφυγες- και σε νοσοκομεία.
Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός για τον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή.
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.
Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έως τις 15/8 παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις σε συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέλος, από 1/8 έως 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
www.worldenergynews.gr