Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Γιατί εξετάζει η Gazprom το ενδεχόμενο μεταφοράς και υδρογόνου μέσω του Nord Stream 2;

Γιατί εξετάζει η Gazprom το ενδεχόμενο μεταφοράς και υδρογόνου μέσω του Nord Stream 2;
Φόβος να εξελιχθεί ο Nord Stream 2 σε επενδυτική αποτυχία λόγω της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου

Το ενδεχόμενο μεταφοράς και υδρογόνου μέσω του αγωγού Nord Stream 2 προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα του εξετάζει η ρωσική Gazprom σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανική οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως γράφει η εφημερίδα η βιωσιμότητα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω της αντικατάστασης σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου με υδρογόνο στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης μετάβασης της Γερμανίας και των υπολοίπων χωρών της ΕΕ σε μια οικονομία χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών CO2.

Ο υπό κατασκευή αγωγός Nord Stream 2 προϋπολογισμού 8,5 δισ. ευρώ που σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας αναμένεται να αποσβεστεί σε μια δεκαετία, ενδέχεται να εξελιχθεί σε επενδυτική αποτυχία λόγω της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου.

Προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο αυτό η Gazprom προτίθεται να επεκτείνει την παραγωγή ρωσικού υδρογόνου κυρίως με την τεχνολογία της πυρόλυσης μεθανίου (κύριο συστατικό του φυσικού αερίου) από την οποία παράγεται το «μπλε» υδρογόνο. Η μεταφορά του υδρογόνου είναι εφικτή μέσω των υφιστάμενων αγωγών αναμειγνύοντας το σε ποσοστό έως 20% με το φυσικό αέριο. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι σε αγωγού νεότερης τεχνολογίας όπως ο Nord Stream 2, η μίξη του υδρογόνου με το φυσικό αέριο μπορεί να φθάσει έως και το 70%.

Η Gazprom υπολογίζει την ευρωπαϊκή αγορά υδρογόνου σε περίπου 153 δισ. ευρώ το 2050, ωστόσο αναμένεται να έχει ισχυρό ανταγωνισμό από την επίσης ρωσική Rosatom η οποία σχεδιάζει να εισέλθει δυναμικά στην αγορά της παραγωγής υδρογόνου με δυναμικότητα παραγωγής 50 εκατ τόνους το 2050. Μάλιστα η Rosatom προτίθεται να παράγει το φιλικότερο προς το περιβάλλον «πράσινο» υδρογόνο με την τεχνολογία της ηλεκτρόλυσης που έχει μηδενικό ανθρακικό  αποτύπωμα. Ωστόσο η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου δεν θα προέρχεται από ΑΠΕ όπως στη Γερμανία αλλά από ατομική ενέργεια.

Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει στο άρθρο της σημειώνοντας ότι μια τέτοια προοπτική θα προκαλέσει αντιδράσεις στη Γερμανία, όπου έχει δρομολογηθεί η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας έως τα τέλη του 2022.   

www.worldenergynews.gr             

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης