Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ελαφρύνσεις στους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων προτείνει ο Πισσαρίδης

Ελαφρύνσεις στους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων προτείνει ο Πισσαρίδης
Ελαφρύνσεις στους μεγαλοδιοκτήτες ακινήτων προτείνει ο Πισσαρίδης
Ελαφρύνσεις στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων συστήνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης στον πρωθυπουργό. Στο όνομα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία φέτος αντιμετωπίζει ύφεση 9%, ενώ η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο Ελληνοκύπριος καθηγητής εισηγείται μέσα από την έκθεσή του και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα.
Του φόρου δηλαδή που επιβάλλεται στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ και είναι αυτός που διαχωρίζει τις μικρές και μεσαίες περιουσίες από τις πολύ μεγάλες.
Επομένως, οι φορολογικές εκπλήξεις που επιφυλάσσει το σχέδιο του καθηγητή είναι μόνο για τους βαρόνους της ακίνητης περιουσίας, αφού για τους μικρούς ιδιοκτήτες όχι μόνο δεν υπάρχει καμία σύσταση για μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά προτείνεται το ακριβώς αντίθετο στην έκθεση: «δεδομένης της προτεραιότητας που πρέπει να δοθεί για μείωση της επιβάρυνσης της εργασίας, ενδεχόμενη μείωση των φόρων στην κατανάλωση (και ειδικότερα στον ΦΠΑ και στην περιουσία), δεν κρίνεται ως εξίσου σημαντική προτεραιότητα».
Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η έκθεση εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στην κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και εφόσον αυτή η πρόταση πάρει τη μορφή νομοθετικής διάταξης τότε οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν για περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι πολύ μεγάλες. Περισσότερο βέβαια ωφελημένοι θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει με συντελεστές άνω του 1%. Αισθητές θα είναι επίσης οι ανάσες στα ακίνητα της μεσαία τάξης (αξίες από 270.000 έως 400.000 ευρώ) πλην όμως δεν θα είναι τόσο αισθητές όσο στους μεγαλοϊδιοκτήτες.
Για την ιστορία και μόνο η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ είναι μια πρόταση που έχει καταθέσει στο παρελθόν το ΙΟΒΕ, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε για τα ακίνητα στην Ελλάδα. Στην έκθεση συμπερασμάτων που ακολούθησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προέβαλε την αναγκαιότητα ελάφρυνσης των βαρών στη μεγάλη περιουσία για να μην πνιγεί η οικοδομή. Σαν να μην άλλαξε τίποτα σε επίπεδο προτάσεων κεντρική εκτίμηση του ΙΟΒΕ ήταν ότι μόνο από την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ το ΑΕΠ «θα είναι υψηλότερο κατά 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ τα χρόνια που έπονται της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ακίνητης περιουσίας συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία διατηρείται το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς. Επιπλέον, οι νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μπορεί να ξεπεράσουν, μέσα σε μια πενταετία, τις 33.000, μέγεθος ιδιαίτερα σημαντικό δοθέντος του υψηλού ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα».
Παλιό επίσης είναι και το σχέδιο της πρότασης της Επιτροπής Πισσαρίδη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο. Η έκθεση κάνει λόγο για εξορθολογισμό των φόρων στην ακίνητη περιουσία και μεταφορά τους στα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μέτρο έχει πολλές «γκρίζες ζώνες» και όπως σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αυτό «για τις ακριβές περιοχές σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερα έσοδα από τις λαϊκές και μεσαίες περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ακόμα ότι οι αλλαγές που προτείνει η Επιτροπή ευνοούν τα μεγάλα πορτοφόλια, αφού οι φόροι γίνονται περισσότεροι για τους πολλούς, δηλαδή για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αντίθετα για τους λίγους, με τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, μειώνονται. Εξάλλου μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει η πρόταση για μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις που μπαίνουν στο χρηματιστήριο.
Η έκθεση προτείνει ακόμη την επιβολή ειδικών για το περιβάλλον.
Οπως αναφέρει «ειδικοί περιβαλλοντικοί φόροι μπορεί επίσης να έχουν σταδιακά υψηλότερο μερίδιο στο μείγμα των εσόδων. Είναι σημαντικό οι περιβαλλοντικοί φόροι είτε να αντικαθιστούν με διαφάνεια υπάρχοντες φόρους είτε να επιστρέφονται εξ ολοκλήρου στους φορολογούμενους ως εμφανής μείωση φόρου εισοδήματος».
Κλείνοντας το κεφάλαιο των προτάσεων για την ανάπτυξη, η ομάδα Πισσαρίδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον μεγάλο αριθμό των «κόκκινων» δανείων, τη δυσχερή πρόσβαση στη χρηματοδότηση, κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Αν και στην παρούσα φάση η χρηματοδότηση αποτελεί πρόβλημα και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Επίσης, θεωρεί μεγάλη απειλή για τη χώρα το δημοσιονομικό έλλειμμα και ότι χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο πρότασης για μεταρρυθμίσεις τα 32 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στον τραπεζικό λογαριασμό της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης