Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πακέτο 91 δισ ευρώ από το Πακέτο Ανάκαμψης για την Αναβάθμιση Κτιρίων - Τι δήλωσε η M. Σπυράκη στο Tagesspiegel

Πακέτο 91 δισ ευρώ από το Πακέτο Ανάκαμψης για την Αναβάθμιση Κτιρίων - Τι δήλωσε η M. Σπυράκη στο Tagesspiegel
Σύμφωνα με το Tagesspiegel το πακέτο 91 δισ θα κινητοποιήσει επενδύσεις 350 δισ ετην ευρύτερη οικοδομική δραστηριότητα
Το πόσό των 91 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί σε μια χρηματοδοτική διευκόλυνση για ανακαίνιση κτιρίων, αναφέρει το γερμανικό μέσοTagesspiegel.
Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτίς κυρία Μαρία Σπυράκη που πρωτοστατεί από την πλευρά της στις Βρυξέλλες για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα αυτό που συνδέεται άμεσα με τον ενεργειακό κλάδο και την πρασινη οικονομία, εκτιμά ότι «Το πιο σημαντικό είναι ότι πείθουμε τους πολίτες να ανακαινίσουν τις ιδιωτικές κατοικίες τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι το κάνουν όχι μόνο για χάρη του περιβάλλοντος, αλλά και για τα πορτοφόλια και την υγεία τους », δήλωσε η εισηγήτρια της πρωτοβουλίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. 
Μια τέτοια κίνηση προορίζεται να ωθήσει επενδύσεις 350 δις. ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Το μείγμα δανείων και εγγυήσεων για το πρόγραμμα

Η συνεισφορά της ΕΕ θα αποτελείται από 25 δις. ευρώ σε δάνεια και 65 δις. ευρώ σε εγγυήσεις, τα οποία θα συνδέονται με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ και τα διαρθρωτικά ταμεία.
Με τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με έγγραφο της Κοινότητας, που έχει το γερμανικό μέσο, τα κτίρια πρόκειται να ανακαινιστούν πλήρως, αλλά και ηλιακά συστήματα που αφορούν οροφές με φωτοβολταϊκά πάνελ, πιο αποτελεσματικά συστήματα ψύξης και θέρμανσης, ψηφιακές λύσεις ή σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα,που μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν με αυτό το εργαλείο.
Το τρέχον ποσοστό ανακαίνισης 1% όλων των κτιρίων ανά έτος αναμένεται να τριπλασιαστεί.
Κρίσιμο ρόλο θα παίξει η Νέα Κοινοτική Οδηγία, καθώς αναμένεται να εκδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι ευρωβουλευτές έρχονται με τις δικές τους ιδέες αναφέρει το Tagesspiegel.
Αυτό θα μπορούσε να "σκοτώσει δύο πουλιά με μία πέτρα", λέει η Arianna Vitali Roscini, του ανεξάρτητου think tank για την οικοδόμηση αποτελεσματικότητας BPIE.
Από τη μία πλευρά, οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα θα ήταν αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς ολοκληρωμένες ανακαινίσεις.
Από την άλλη πλευρά, ο κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος απασχολεί 15 εκ. άτομα στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει το 9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θα μπορέσει να οδηγηθεί σε οικονομική ανάκαμψη.
Ένα σχέδιο πρωτοβουλίας της Επιτροπής ITRE στο Ευρωκοινοβούλιο δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι αυτό.
Περιγράφει τις ιδέες για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακαίνισης του οποίου τα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης ευθυγραμμίζονται με συνέπεια με τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα.
Η κυρία Σπυράκη επίσης υποστηρίζει τις προθέσεις της Επιτροπής και προτρέπει να δοθούν επιδοτήσεις σε ιδιώτες ιδιοκτήτες σπιτιών από την αρχή.
Το σχέδιο έχει ήδη σταλεί στην Επιτροπή της ΕΕ, η κ. Σπυράκη ελπίζει ότι θα είναι μέρος του Κύματος Ανακαίνισης.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης