Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού - 77 νέα , στους 210 οι θάνατοι - Μάσκα από 4/8 στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

Ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού - 77 νέα , στους 210 οι θάνατοι - Μάσκα από 4/8 στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά 185 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης και δύο θάνατοι
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στις υγειονομικές αρχές για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται από τις αρχές Ιουλίου σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά 185 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης και δύο θάνατοι, ενώ εξακολουθούν να καταγράφονται περιπτώσεις συνωστισμού και συγχρωτισμού και μη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων αυτοπροστασίας.
Με τους επιστήμονες μάλιστα να προειδοποιούν πως αν συνεχίσουμε έτσι, πολύ σύντομα θα δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της επιδημίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να περιορίσει όσο είναι δυνατόν την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση που ελήφθη -κατά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τους Σ. Τσιόδρα, Β. Κικίλια, Β. Κοντοζαμάνη και Ν. Χαρδαλιά- για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως η σύσκεψη αυτή θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να εξεταστούν υπό ποιες συνθήκες θα χρειαστεί να ληφθούν νέα πιθανά μέτρα, όπως π.χ. η  επαναφορά των μετακινήσεων με SMS, τοπικά και κλαδικά lockdowns, καθώς έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τις επόμενες δύο εβδομάδες ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση πως δεν μπορεί να επιβληθεί νέο καθολικό lockdown, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας είπε πως το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι από τον τρόπο που θα συμπεριφερθούμε όλοι και από τον τρόπο που θα αντιδράσει η οργανωμένη Πολιτεία, θα έχουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα.

ΕΟΔΥ: Δύο νεκροί και 77 νέα κρούσματα τη Δευτέρα 3/8/2020 

Σήμερα Δευτέρα, 3/08, ανακοινώθηκαν 77 νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες.

Image

Τα 1.303 κρούσματα (27,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.345 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Παράλληλα 13 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών.
Τρεις (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Μητσοτάκης: Όχι σε καθολικό lockdown

Από την πλευρά του, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.
«Είμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ομόλογο του Ομόσπονδου Γερμανικού Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Armin Laschet.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

Τη θέση ότι κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπ.Υγείας, τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά αποφασίστηκε να είναι από αύριο Τρίτη 4/8 η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας είπε πως κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα κρούσματα κορωνοϊού από τον τουρισμό.
«Πρώτον, η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
Δεύτερον, η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας.
Τρίτον, εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορωνοϊό.
Τέταρτον, ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα.
Πέμπτον, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας.
Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 13 χθες 2 Αυγούστου έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου 2020» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
«Έκτον: η κύρια πηγή ανησυχίας για διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες έχοντας άδεια διαμονής και ομογενείς καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς.
Έναντι αυτής της κατάστασης η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης: καλεί όλους τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να συμμορφώνονται με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Ταυτόχρονα παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και αντίμετρα.
Ήδη από την Παρασκευή κρίθηκε επιβεβλημένο μετά από συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να ληφθούν επιπλέον μέτρα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.
«Όμως, φροντίζουμε, τα μέτρα να συνοδεύονται με αντίμετρα.
Για παράδειγμα, η απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυκτερινά κέντρα από τις 3 έως και τις 9 Αυγούστου 2020, συνοδεύτηκε με την επέκταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στους τομείς της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού από 1 έως και 31 Αυγούστου 2020.
Έτσι, την ώρα που εξαιτίας των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, μειώνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων, αναλαμβάνουμε τη στήριξη των εργαζομένων στους τομείς της οικονομίας που πλήττονται.
Γιατί νοιαζόμαστε για τον κόσμο της εργασίας.
Και γιατί μπορούμε, έχοντας κάνει το προηγούμενο διάστημα συνετή χρήση του Ταμείου του Κράτους για να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές ανάγκες.
Από σήμερα, ξεκινά σε σταθερή βάση, 3 φορές την εβδομάδα, η τηλεδιάσκεψη για τον COVID-19 με τους επικεφαλής υγείας και πολιτικής προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό.
Οι συσκέψεις αυτές θα γίνονται για να καταγράφονται οι εξελίξεις, να αξιολογούνται τα δεδομένα και να αναπροσαρμόζεται κατάλληλα η δράση μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων από αύριο και μέχρι τις 18 Αυγούστου 2020.
Η συμμόρφωση στο μέτρο αυτό είναι κρίσιμη, προκειμένου να μην ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων.
2. Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεοτέρας.
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.
Όπως στην αρχή, έτσι και τώρα, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Κράτος θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με δίκαιο τρόπο.
Και επειδή έχει σημασία να παρακολουθούμε συνεχώς τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, διενέργησαν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα.
Ελέγχθηκαν συνολικά 6610 σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 434 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 494 πρόστιμα, συνολικού ύψους 231.500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 195 ημερών συνολικά.
Η αύξηση, ιδίως στα διοικητικά πρόστιμα αναστολής λειτουργίας, είναι πολύ μεγάλη έναντι προηγούμενων Σαββατοκύριακων.
Και πιστοποιεί την χαλάρωση που όλοι βλέπουμε γύρω μας. Αλλά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε!» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Μέτρα στην Καβάλα λόγω έξαρσης των κρουσμάτων -  Αναβολή όλων των εκδηλώσεων και μάσκες στις λαϊκές αγορές

Την αναβολή όλων των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσαν, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.
Ο κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους τέσσερις δημάρχους της Π.Ε. Καβάλας και τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς και διοικητικούς φορείς και αποφασίστηκε η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, με βασικό σκοπό τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Σημείωσε ακόμα ότι μπορεί «ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι μεγάλος αλλά δεν είναι και ανησυχητικός και πρέπει όλοι να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και οι επιχειρήσεις να ακολουθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Από την πλευρά του, ο κ. Μουριάδης υπογράμμισε ότι τις επόμενες ώρες θα βγουν ανακοινώσεις από τις διοργανώτριες αρχές για την αναβολή των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων και του Cosmopolis, ενώ -όπως σημείωσε- θα προσπαθήσει να αναβληθούν και οι συναυλίες που διοργανώνονται από ιδιώτες σε ανοιχτά θέατρα.
Ανακοίνωσε,δε, ότι πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όσους, τις επόμενες μέρες, θα επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές, καθώς μπορεί οι πωλητές και οι παραγωγοί να τηρούν τις αποστάσεις αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με τον κόσμο που πλησιάζει τους πάγκους για να ψωνίσει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο κ. Αντωνιάδης γνωστοποίησε ότι από αύριο θα βρίσκεται στην Καβάλα ένα ακόμα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο θα διενεργεί δειγματοληπτικά τεστ στο γενικό πληθυσμό, ενώ εντός της ημέρας ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας αναμένεται να εκδώσει νέα ανακοίνωση, με την οποία θα συστήνει σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ακολουθούν με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας.

Παπαθανάσης (υφ.Ανάπτυξης): Πιθανά νέα μέτρα σε μπαρ, εστιατόρια, ανοιχτό το σενάριο τοπικής καραντίνας

Τη θέση ότι είναι πιθανό να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα σε μπαρ και εστιατόρια και ενδεχομένως να υπάρξουν και τοπικά lockdowns εφόσον τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού και οριζόντιου lockdown.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παπαθανάσης είπε πως «τοπικές παρεμβάσεις και τοπικό lockdown μπορεί να υπάρξει, όχι οριζόντιο».
«Δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα έχουμε έξαρση, αλλά είναι ελεγχόμενο αν τηρήσουμε τους κανόνες και κρατάμε τις αποστάσεις.
Υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως να κλείνουν νωρίτερα» υπογράμμισε ο κ.Παπαθανάσης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν είχε εφησυχασμό σε κανένα σημείο», αναφέροντας ότι πρόκειται «για μια δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση».
«Κάποιοι ξέχασαν ότι ο αόρατος εχθρός δεν έχει φύγει, πρέπει να θυμόμαστε την ατομική ευθύνη που μας έκανε παράδειγμα προς μίμηση.
Κατ’ ουσίαν από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου για τους όρθιους, δεν μπορεί να υπάρχουν όρθιοι πουθενά ενώ και για καθημένους υπάρχουν κανόνες για αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και πυκνότητας εντός του χώρου» υποστήριξε ο κ.Παπαθανάσης, ο οποίος προειδοποίησε ότι «με την πρώτη παράβαση θα κλείσουμε την επιχείρηση για 15 μέρες, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουν γιατί το να κλείνουν καταστήματα μέσα στον Αύγουστο θα σημάνει καταστροφή».
«Ελέγχουμε για αισχροκέρδεια σε σχέση με το προ COVID διάστημα, αυτός είναι ο ορισμός της κυβέρνησης γιατί δεν υπήρχε στο δίκαιο μας η έννοια της.
Ελέγχουμε πρωτίστως για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης» είπε ο κ.Παπαθανάσης, επισημαίνοντας ότι στην αγορά υπάρχει επάρκεια τόσο σε αντισηπτικά όσο και μάσκες και υπογραμμίζοντας όταν και στο ξεκίνημα της κρίσης, «δεν είχαμε ούτε μία μάσκα παραγωγή, σήμερα έχουμε εκατομμύρια μάσκες παραγωγή, τουλάχιστον 40% με 50% παράγονται στην Ελλάδα».
«Στα αντισηπτικά κάνουμε εξαγωγές στην Ευρώπη.
Στο ekatanalotis.gov.gr μπορείτε να δείτε τιμές μασκών από πολλά σημεία πώλησης» υποστήριξε ο κ.Παπαθανάσης.
 
Ποια μέτρα είναι σε ισχύ

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, όπως είναι μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί:
Από τις 4/8 έως τις 18/8 είναι η υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων.
Από 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Επίσης, έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων -άστεγοι, πρόσφυγες- και σε νοσοκομεία.
Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός για τον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή.
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.
Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έως τις 15/8 παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις σε συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέλος, από 1/8 έως 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Βατόπουλος (καθηγητής Μικροβιολογίας): Έχουμε αύξηση κρουσμάτων λόγω χαλάρωσης και κινητικότητας του πληθυσμού

Αναμενόμενη χαρακτηρίζει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος την αποδίδει στην χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων και στην αυξανόμενη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω του καλοκαιριού.
«Τα πράγματα γίνονται όπως τα περιμέναμε, δηλαδή αυξήθηκαν τα κρούσματα, ευτυχώς σε ρυθμούς όχι μη ελέγξιμους, μη διαχειρίσιμους.
Και προφανώς επίσης αυτό που αναμενόταν ότι τα κρούσματα κυρίως προέρχονται από μεγάλες συναθροίσεις, όπως είναι οι γάμοι, τα γλέντια.
Για εμένα ο όρος πρώτο, δεύτερο, τρίτο κύμα της πανδημίας δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.
Οι επιδημίες των μεταδοτικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια έχουν αυτές τις διακυμάνσεις.
Με αυτή την έννοια είχαμε μία ύφεση τον Ιούνιο, τώρα έχουμε μία μικρή αύξηση η οποία είναι εξηγήσιμη από τη χαλάρωση των μέτρων και από την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού.
Δεύτερο κύμα θα θεωρήσουμε την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων που δεν την έχουμε αυτή τη φάση» τόνισε ο κ.Βατόπουλος.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει τοπικό lockdown ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «αυτό εξαρτάται από τα δεδομένα».
«Δηλαδή αν συμβεί κάτι κάπου, το οποίο απευχόμαστε, ίσως χρειαστεί να γίνει και κάτι τέτοιο.
Εξαρτάται πάρα πολύ από την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων» επεσήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Πρόβλημα η συμπεριφορά των νέων – Δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα


Τη συμπεριφορά των νέων χαρακτήρισε ως το κύριο πρόβλημα για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας, ο οποίος υποστήριξε πως η κατάσταση από το εξωτερικό ελέγχεται.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας υπογράμμισε πως λόγω της χαλαρής στάσης των νέων απέναντι στην τήρηση των μέτρων, έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσούν με κορωνοϊό, αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων βρίσκεται κοντά στην δεκαετία των 50 ενώ ήταν στη δεκαετία των 60.
Όσον αφορά τις περιοχές που ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς, ο κ.Σύψας ανέφερε τις περιπτώσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης ενώ κληθείς να σχολιάσει το μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και για μια εβδομάδα για απαγόρευση των όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ και κλαμπ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα περιορισμού του ωραρίου των νυχτερινών κέντρων.
Αναφερόμενος στο δείκτη μετάδοσης Ρ0, δήλωσε πως παραμένει κάτω από το επίπεδο συναγερμού που είναι το 1 αλλά παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση, ενώ υποστήριξε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, καθώς δεν έχουμε αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων.

Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ): Πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Δεν οφείλεται στους ταξιδιώτες

Τη θέση ότι αυτήν την περίοδο έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα που δεν φαίνεται να οφείλεται στους ταξιδιώτες διατύπωσε ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.
«Αυτήν την περίοδο έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που δεν φαίνεται να οφείλεται στους ταξιδιώτες, που έρχονται στην Ελλάδα.
Βέβαια ο αριθμός των τεστ που γίνονται στις πύλες εισόδου δεν καλύπτει όλους τους εισερχόμενους αλλά φαίνεται ότι έχουμε συνθήκες διασποράς που οφείλονται σε γεγονότα και σε φάσεις που έχουμε τον συνωστισμό που γνωρίζουμε με συνθήκες υπερμετάδοσης» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να αποφεύγονται οι συνωστισμοί.
«Ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια και με την εκφορά, με τον βήχα το σταγονίδιο αυτό ταξιδεύει 1-1,5 μέτρο εξού και προκύπτει η έννοια της απόστασης το ότι λέμε να κρατείται απόσταση 1,5 –  2 μέτρα.
Όταν έχουμε συγχρωτισμό όταν έχουμε άτομα που είναι το ένα πολύ κοντά στο άλλο και έχουμε συνθήκες που αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε να εκπέμπει ένα άτομο αυτά τα σταγονίδια επειδή τραγουδάει, γελάει, φωνάζει επομένως αν κάποιο άτομο είναι ασυμπτωματικό και αυτό συμβαίνει να έχουμε αυτό που λέμε υπερμετάδοση δηλαδή να μεταδώσει σε απροσδιόριστο αριθμό ατόμων που μπορεί να είναι και δεκάδες.
Στην συνέχεια τα άτομα που έχουν μολυνθεί θα φύγουν και θα μετακινηθούν σε τελείως διαφορετικές περιοχές και τότε θα έχουμε την πιθανότητα εκθετικής μετάδοσης του ιού» υποστήριξε ο κ.Δημόπουλος.
Όπως είπε, ναι μεν τα νεαρά άτομα δεν κινδυνεύουν συνήθως να νοσήσουν αλλά αν αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους θα αρχίσουμε, όπως υποστήριξε, να βλέπουμε σε αυτή την κατηγορία άτομα να νοσούν και μερικά από αυτά βαριά.
«Όσο και αν συνεχίσουν να προστατεύονται τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα ευάλωτα άτομα, όταν αυξηθεί πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσουν και αυτοί να προσβάλλονται παρά τα μέτρα προφύλαξης» είπε ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων, τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο ότι ευτυχώς τα μεγαλύτερα άτομα συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα προστασίας.
Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης ο κ.Δημόπουλος σημείωσε πως δεν είναι εφικτή μέσω της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
«Έχουμε κάνει μετρήσεις στο πανεπιστήμιο μας όπου το ποσοστό των ατόμων με αντισώματα στον κορωνοϊό είναι κάτω από 1%.
Στην Ελλάδα συνολικά έχουμε περίπου τέτοια νούμερα.
Ακόμα και σε κράτη που είχαμε μεγάλη διασπορά του ιού είναι στο επίπεδο του 10% ή λιγότερο.
Επομένως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική λογική που να λέει ότι αφήνουμε να μολυνθούν τα νέα άτομα και αυτό θα οδηγήσει σε μία ανοσία της αγέλης.
Ανοσία θα προκύψει όταν θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε ο κ.Δημόπουλος, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε σε πλήρη έξαρση της πανδημίας με εκατομμύρια μολυσμένα άτομα και κάθε βδομάδα αυξάνει περίπου κατά 1 εκατ. παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των διαπιστωμένων κρουσμάτων».

Αυξάνεται ο αριθμός επιβατών στα πλοία

Αυξάνεται το πρωτόκολλο των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας στο 80%,  από το 60% μέχρι σήμερα, αλλά και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες, ενώ διατηρείται η τήρηση ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβατών.
Σε ό,τι αφορά τα ταχύπλοα υδροπτέρυγα που το πρωτόκολλο επιβατών ήταν στο 50%,  μπορεί να αυξηθεί στο 80%, μόνο στην περίπτωση που αυτά διαθέτουν φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνεται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, αλλά και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.
Ακόμη, καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης των καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο,  με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων.
Μάλιστα, υποχρεούνται οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού στα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el/).

Πρόστιμα     

Για κάθε παράβαση των διατάξεων και των μέτρων,  επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης διοικητικό 1.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, ρητή εντολή προς όλα τα λιμεναρχεία της χώρας να διεξάγουν πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία, έχει ζητήσει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης