Επικαιρότητα

Πρεμιέρα σήμερα (3/8) για το πρόγραμμα γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Πρεμιέρα σήμερα (3/8) για το πρόγραμμα γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Από σήμερα η πρώτη κατοικία για όσους δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα παλιά καθεστώτα προστασίας δεν προστατεύεται αλλά πλειστηριάζεται
Επίσημη πρώτη θα κάνει σήμερα (3/8) η πλατφόρμα για την επιδότηση των δόσεων δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, αλλάζοντας τη φιλοσοφία της προστασίας της α κατοικίας όπως αυτή μας ήταν γνωστή μέχρι σήμερα.
Κουφαία αλλαγή στον ορίζοντα είναι το γεγονός πως από σήμερα η πρώτη κατοικία για όσους δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα παλιά καθεστώτα προστασίας δεν προστατεύεται αλλά πλειστηριάζεται.
Το πρόγραμμα γέφυρα αποτελεί ένα από τα βοηθήματα που πρόκρινε η Ευρωπαϊκή Ενωση για περίπου 300.000 δικαιούχους ώστε να ελαφρυνθούν τα έξοδά τους λόγω Covid. Ωστόσο προχωρούν οι συζητήσεις για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα φέρει ακόμη και τις παλιές υποθέσεις του νόμου Κατσέλη που δεν έχουν εκδικασθεί να ολοκληρωθούν οι δίκες σε διάστημα δύο ετών με διαδικασίες ηλεκτρονικές.
Οι τράπεζες ξεκινούν μια προσπάθεια να ενημερώσουν όσο καλύτερα γίνεται τους δικαιούους  για το πρόγραμμα γέφυρα και κυρίως όσους έχουν πραγματοποιήσει αναστολές των δανείων  και είναι πληγέντες από την πανδημία καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα που δεν είναι άλλη από την ανάκτηση της κουλτούρας των πληρωμών.
Ας σημειωθεί πως τα δάνεια σε αναστολή στην παρούσα φάση φθάνουν τα 20 δισ. ευρώ.
Αν και οι αναστολές των δανείων επεκτείνονται μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες θα συμβουλεύσουν τους πελάτες τους μετά τις αναστολές να κάνουν χρήση του προγράμματος γέφυρα εφόσον έχουν αυτήν την δυνατότητα.
Ας σημειωθεί πως η μέγιστη χρήση του προγράμματος επιδότησης της δόσεις είναι οι 9 μήνες και πως η αίτηση πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο μέχρι την 31.12.20 για να μπορέσει κάποος να απολαύσει του διαστήματος των 9 μηνών που λήγει το Σεπτέμβριο του 2021.
Ηδη τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διαμορφώσει προγράμματα ερωτήσεων και απαντήσεων στα site τους ώστε να λύσουν απορίες στους δυνητικά δικαιούχους σχετικά με το πρόγραμμα γέφρυα.
Ποιές είναι οι σημαντικές διευκρινήσεις που δίδουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες για το πρόγραμμα Γέφυρα.

Πως ενάσσεται κάποιος στο πρόγραμμα

Με υποβολή  online αίτησης στην πλατφόρμα του προγράμματος. Εάν το δάνειό  είναι σε μικρή καθυστέρηση, οι απλήρωτες δόσεις θα προστεθούν στο κεφάλαιο του δανείου . Εάν είναι σε μεγάλη καθυστέρηση ή σε καταγγελία, πρέπει να ρυθμιστούν οι οφειλές  στο χρονικό περιθώριο που ορίζει το πρόγραμμα.

Στην τράπεζα υποβάλλεται η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα;

Όχι. H αίτηση  υποβάλλεται online στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το πρόγραμμα με κωδικούς  TAXISnet.

Υπερημέρια και  Διακοπή προγράμματος

Οι δόσεις πρέπει να πληρώνονται με συνέπεια στη διάρκεια της επιδότησης και για ένα διάστημα μετά. Διαφορετικά, η επιδότηση διακόπτεται και πρέπει να επιστραφεί το επιδοτούμενο ποσό.

Κατοικία : Την πρώτη κατοικία ή την κύρια κατοικία αφορά το συγκεκριμένο  πρόγραμμα;

Την κύρια κατοικία , δηλαδή την κατοικία που χρησιμοποιείται  για ιδιοκατοίκηση.

Αριθμός αιτήσεων

-Για το ίδιο ακίνητο στο δάνειο συμβάλλονται 2 συγκύριοι. Μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς να υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα;
Ναι, οποιοσδήποτε από τους συγκυρίους του ακινήτου μπορεί να υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα, αρκεί να συμβάλλεται στο δάνειο ως οφειλέτης, συνοφειλέτης ή εγγυητής.
-Πάνω από μία αιτήσεις μπορεί να υποβληθεί για ένταξη στο πρόγραμμα;
Όχι. Δεν προβλέπεται η υποβολή δεύτερης αίτησης από το ίδιο φυσικό πρόσωπο ούτε αίτηση για το ίδιο δάνειο από διαφορετικό συνοφειλέτη σε αυτό.

Από πλειστηριασμό προστατεύεται η κύρια κατοικία κατά την ένταξη στο πρόγραμμα;

Όχι. Σε περίπτωση μακροχρόνιας αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου  είναι πιθανό έσχατη λύση για την τράπεζα να είναι η εκποίηση του ακινήτου.
Η ένταξη στο πρόγραμμα δεν αποτρέπει αυτό το ενδεχόμενο.

Ποιά είναι τα  χαρακτηριστικά της επιδότησης

-Το Δημόσιο θα επιδοτεί ένα ποσοστό της δόσης του δανείου για συγκεκριμένο διάστημα.
Το ποσοστό θα μεταβάλλεται κάθε 3 μήνες.
-Κλιμακούμενη επιδότηση
Η επιδότηση στη δόση θα μεταβάλλεται κάθε 3 μήνες.
Η κατηγορία και το ποσοστό επιδότησης θα εξαρτάται από τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δανείου σας κατά την ημερομηνία αναφοράς.
-Ενήμερος ή μη δανειολήπτης
Για τον ενήμερο δανειολήπτη, η εφαρμογή της επιδότησης θα ξεκινήσει από την επόμενη δόση μετά την τελική έγκριση της αίτησης  για ένταξη στο πρόγραμμα.
Εάν το δάνειο είναι  σε καθυστέρηση ή σε καταγγελία, για να ξεκινήσει η επιδότηση των δόσεων πρέπει πρώτα  οι οφειλές είτε να προστεθούν στο κεφάλαιο του δανείου σας (κεφαλαιοποίηση) είτε να ρυθμιστούν σε συνεργασία με την τράπεζα.
Η κεφαλαιοποίηση ή η ρύθμιση πρέπει να γίνει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα ορίζει το πρόγραμμα.
Δικαιούχοι επιδότησης
-Επιδότηση δόσεων μπορεί να ληφθεί για δάνειο στο οποίο ήδη υπάρχει εξασφάλιση η κύρια κατοικία ακόμη κι αν είναι σε καθυστέρηση ή σε καταγγελία, και εφόσον έχετε ο δανειολήπτης έχει πληγεί λόγω Covid-19.
-Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας  το οικογενειακό εισόδημά  οι καταθέσεις και επενδύσεις , η ακίνητη περιουσία  και το υπόλοιπο οφειλής  δεν μπορούν να ξεπερνούν τα ανώτατα όρια που  ορίζει το πρόγραμμα ανά κατηγορία επιδότησης.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης