Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Συναγερμός από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Συναγερμός από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού – Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα, Χαρδαλιά
Στο κόκκινο η ανησυχία των επιστημόνων από τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την χώρα
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στις υγειονομικές αρχές για τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται από τις αρχές Ιουλίου σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά 185 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης και δύο θάνατοι, ενώ εξακολουθούν να καταγράφονται περιπτώσεις συνωστισμού και συγχρωτισμού και μη τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων αυτοπροστασίας.
Με τους επιστήμονες μάλιστα να προειδοποιούν πως αν συνεχίσουμε έτσι, πολύ σύντομα θα δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της επιδημίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να περιορίσει όσο είναι δυνατόν την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 3/8 στις 09:30 το πρωί νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τους Σ. Τσιόδρα, Β. Κικίλια, Β. Κοντοζαμάνη και Ν. Χαρδαλιά - άλλωστε η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως η σύσκεψη αυτή θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα - προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να εξεταστούν νέα πιθανά μέτρα, όπως επαναφορά των μετακινήσεων με SMS αλλά και τοπικά και κλαδικά lockdowns, καθώς έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τις επόμενες δύο εβδομάδες ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.
Υπό αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα, ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η χαλάρωση που έχει επέλθει είναι επικίνδυνη.
 
Ποια μέτρα είναι σε ισχύ

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, όπως είναι μεταξύ άλλων η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί:
Από 1/8 έως και 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών.
Επίσης, έως τις 15/8 ισχύει η αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, π.χ. γηροκομεία, σε δομές ευάλωτων ομάδων -άστεγοι, πρόσφυγες- και σε νοσοκομεία.
Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός για τον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή.
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
Ακόμα, από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών, με τήρηση όλων των υφισταμένων υγειονομικών κανόνων.
Επίσης, από Δευτέρα 3/8 έως Κυριακή 9/8, για μία εβδομάδα, υπάρχει ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31/8, παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων.
Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Έως τις 15/8 παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις σε συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τέλος, από 1/8 έως 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ): Πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Δεν οφείλεται στους ταξιδιώτες

Τη θέση ότι αυτήν την περίοδο έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα που δεν φαίνεται να οφείλεται στους ταξιδιώτες διατύπωσε ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.
«Αυτήν την περίοδο έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που δεν φαίνεται να οφείλεται στους ταξιδιώτες, που έρχονται στην Ελλάδα.
Βέβαια ο αριθμός των τεστ που γίνονται στις πύλες εισόδου δεν καλύπτει όλους τους εισερχόμενους αλλά φαίνεται ότι έχουμε συνθήκες διασποράς που οφείλονται σε γεγονότα και σε φάσεις που έχουμε τον συνωστισμό που γνωρίζουμε με συνθήκες υπερμετάδοσης» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να αποφεύγονται οι συνωστισμοί.
«Ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια και με την εκφορά, με τον βήχα το σταγονίδιο αυτό ταξιδεύει 1-1,5 μέτρο εξού και προκύπτει η έννοια της απόστασης το ότι λέμε να κρατείται απόσταση 1,5 –  2 μέτρα.
Όταν έχουμε συγχρωτισμό όταν έχουμε άτομα που είναι το ένα πολύ κοντά στο άλλο και έχουμε συνθήκες που αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε να εκπέμπει ένα άτομο αυτά τα σταγονίδια επειδή τραγουδάει, γελάει, φωνάζει επομένως αν κάποιο άτομο είναι ασυμπτωματικό και αυτό συμβαίνει να έχουμε αυτό που λέμε υπερμετάδοση δηλαδή να μεταδώσει σε απροσδιόριστο αριθμό ατόμων που μπορεί να είναι και δεκάδες.
Στην συνέχεια τα άτομα που έχουν μολυνθεί θα φύγουν και θα μετακινηθούν σε τελείως διαφορετικές περιοχές και τότε θα έχουμε την πιθανότητα εκθετικής μετάδοσης του ιού» υποστήριξε ο κ.Δημόπουλος.
Όπως είπε, ναι μεν τα νεαρά άτομα δεν κινδυνεύουν συνήθως να νοσήσουν αλλά αν αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους θα αρχίσουμε, όπως υποστήριξε, να βλέπουμε σε αυτή την κατηγορία άτομα να νοσούν και μερικά από αυτά βαριά.
«Όσο και αν συνεχίσουν να προστατεύονται τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα ευάλωτα άτομα, όταν αυξηθεί πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσουν και αυτοί να προσβάλλονται παρά τα μέτρα προφύλαξης» είπε ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων, τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο ότι ευτυχώς τα μεγαλύτερα άτομα συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα προστασίας.
Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης ο κ.Δημόπουλος σημείωσε πως δεν είναι εφικτή μέσω της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
«Έχουμε κάνει μετρήσεις στο πανεπιστήμιο μας όπου το ποσοστό των ατόμων με αντισώματα στον κορωνοϊό είναι κάτω από 1%.
Στην Ελλάδα συνολικά έχουμε περίπου τέτοια νούμερα.
Ακόμα και σε κράτη που είχαμε μεγάλη διασπορά του ιού είναι στο επίπεδο του 10% ή λιγότερο.
Επομένως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική λογική που να λέει ότι αφήνουμε να μολυνθούν τα νέα άτομα και αυτό θα οδηγήσει σε μία ανοσία της αγέλης.
Ανοσία θα προκύψει όταν θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε ο κ.Δημόπουλος, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε σε πλήρη έξαρση της πανδημίας με εκατομμύρια μολυσμένα άτομα και κάθε βδομάδα αυξάνει περίπου κατά 1 εκατ. παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των διαπιστωμένων κρουσμάτων».

Αυξάνεται ο αριθμός επιβατών στα πλοία

Αυξάνεται το πρωτόκολλο των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας στο 80%,  από το 60% μέχρι σήμερα, αλλά και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες, ενώ διατηρείται η τήρηση ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβατών.
Σε ό,τι αφορά τα ταχύπλοα υδροπτέρυγα που το πρωτόκολλο επιβατών ήταν στο 50%,  μπορεί να αυξηθεί στο 80%, μόνο στην περίπτωση που αυτά διαθέτουν φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνεται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, αλλά και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.
Ακόμη, καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης των καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο,  με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων.
Μάλιστα, υποχρεούνται οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού στα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el/).

Πρόστιμα     

Για κάθε παράβαση των διατάξεων και των μέτρων,  επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης διοικητικό 1.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, ρητή εντολή προς όλα τα λιμεναρχεία της χώρας να διεξάγουν πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία, έχει ζητήσει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης.

ΕΟΔΥ: Δύο νεκροί και 75 νέα κρούσματα την Κυριακή 2/8/2020 

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Covid -19 στην Ελλάδα την Κυριακή (2/8/2020) με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών  να ανέρχεται σε 208.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  75 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.662, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
Image
Τα 1.290 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 12 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 2 (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 66.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, υπάρχουν  ακόμα δύο καταγεγραμμένοι θάνατοι και 208 νεκροί συνολικά στη χώρα. 67 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Που εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:

– Τέσσερα (4) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– Πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– Δεκαεννέα (19) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία (3) εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης.
- Δεκαπέντε (15) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, *τέσσερα (4) από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης*.
-Δεκατρία (13) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, *έντεκα (11) από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος*.
-Τέσσερα (4) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης