Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Σχεδόν παντού μάσκα από σήμερα 29/7 – Πιθανά νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Σχεδόν παντού μάσκα από σήμερα 29/7 – Πιθανά νέα μέτρα
Πιθανή η επέκταση της χρήσης μάσκας και στις εκκλησίες ενόψει του 15Αύγουστου - Δεν αποκλείεται να είναι υποχρεωτική και σε ανοιχτούς χώρους
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας από σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου σε μια σειρά από κλειστούς χώρους σε μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει έξαρση μια και καθημερινά καταγράφονται ολοένα και περισσότερες μολύνσεις, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η έξαρση αυτή στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι διατυπώνουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο που υπάρχει, η κατάσταση να ξεφύγει και να αρχίσουν να καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες κρούσματα.
Ο Ιούλιος, ένας εξαιρετικά κρίσιμος μήνας λόγω του ανοίγματος του συνόλου της οικονομίας και του ανοίγματος των συνόρων στους ξένους τουρίστες, κλείνει με πολλά ερωτηματικά για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Και αυτό γιατί το πρόβλημα, δεν είναι όπως αναμενόταν οι τουρίστες, οι οποίοι παραμένουν υπό πλήρη έλεγχο, αλλά οι εγχώριες μολύνσεις, γεγονός που αποδίδεται στην χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των αναγκαίων μέτρων αυτοπροστασίας.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων, τα εισαγόμενα κρούσματα ανέρχονται σε 483 και τα εγχώρια κρούσματα σε 491.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε νέα περιοριστικά μέτρα τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται ο ιός στην χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στις εκκλησίες ιδιαίτερα ενόψει των εορτών του 15Αύγουστου ενώ βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η επέκταση της απαγόρευσης για τα πανηγύρια και τον Αύγουστου.

Που είναι υποχρεωτική από σήμερα οι μάσκες

Από σήμερα Τετάρτη 29/7 υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για εργαζόμενους και πολίτες σε:

- ΔΕΚΟ,
- τράπεζες,
- γραφεία εξυπηρέτησης κοινού,
- καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία),
- καταστήματα λιανικής,
- κομμωτήρια και
- κέντρα αισθητικής.
Χαρδαλιάς
Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική εξίσου στις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ταξί και στα επαγγελματικής χρήσης οχήματα για τους επιβάτες και τον οδηγό, στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές.
Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για τους εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους άλλους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν μπορεί να κρατηθούν αποστάσεις.
Κατά την χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση «να τηρούν όλοι πιστά τους νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας οι οποίοι έχουν στόχο την προστασία όλων μας».
 Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η αυστηροποίηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δεν γίνεται για τιμωρητικούς λόγους, γίνεται για το συνολικό συλλογικό προληπτικά καλό.
«Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλες τις οδηγίες των ειδικών, ανάμεσα στις οδηγίες και η χρήση μάσκας με την οποία θα χρειαστεί να μάθουμε να ζούμε.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω θα γίνονται και θα συνεχίζονται οι έλεγχοι για να διασφαλίσουμε ότι τόσο αυτά όσο και τα υπόλοιπα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας τηρούνται», τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς, ο οποίος υποστήριξε ότι «παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από άλλες χώρες της Ευρώπης», επισημαίνοντας ότι ο δείκτης Rt είναι στο 0,4 (αριθμός αναπαραγωγής του ιού), όταν το ανώτατο όριο για τον έλεγχο της επιδημίας είναι 1.
 
Πρέπει να αναστείλουμε τα πανηγύρια, δεν θα πάμε σε γενικευμένο lockdown

Στη συνέντευξη ο κ.Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ και σε ταξί για επιβάτες και οδηγούς καθώς και σε σούπερ μάρκετ όπως επίσης και για εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης.
Όπως τόνισε είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται συναθροίσεις ενώ ανέφερε ότι σε 171.138 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε 429.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική και 66 στη Θεσσαλονίκη.
Ερωτηθείς, αν υπάρχει περίπτωση επέκτασης του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στις εκκλησίες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών τηρούν όλους τους κανόνες».
«Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα.
Όταν χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις, σημαίνει ότι έχουμε εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο.
Δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα που δεν ξέρουμε ακριβώς πού βρίσκεται.
Αυτά είναι στοιχεία που όμως καταστρέφονται» τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς, υποστηρίζονας ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για μάσκα την επόμενη εβδομάδα «ειδικά στα μέσα μεταφοράς».
Όσον αφορά τα πρόστιμα είπε ότι «ισχύουν τα 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας».
Για τα πανηγύρια, ο κ. Χαρδαλιάς, είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συνειδητοποιήσουμε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να είναι ίδιο με το προηγούμενο.
«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναστείλουμε τα πανηγύρια.
Είναι ώρα που καθένας από μας πρέπει να κάνει μικρές θυσίες» υποστήριξε ο κ.Χαρδαλιάς.
Επιπλέον, ο κ.Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί γενικό lockdown ενώ είμαστε μακριά και από επιβολή τοπικού lockdown.
«Θα ακολουθήσουν πολλά βήματα, αν χρειαστεί, προτού φτάσουμε σε ένα τοπικό lockdown.
Είμαστε μακριά ακόμη» είπε ο κ.Χαρδαλιάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης