Πλάνα της Chevron για το «οικόπεδο» Αφροδίτη - Στο β εξάμηνο του 2021 οι έρευνες

Πλάνα της Chevron για το «οικόπεδο» Αφροδίτη - Στο β εξάμηνο του 2021 οι έρευνες
Το χρονοδιάγραμμα έχει διαμορφωθεί ώστε να αρχίσουν οι δραστηριότητες στην περιοχή μέσα στο δεύτερο μισό του 2021

Υπάρχει συνεχής επικοινωνία ανάμεσα σε Noble, Chevron και Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από την οποία καθίσταται σαφές ότι η Ανατολική Μεσόγειος και το οικόπεδο 12 παραμένουν στα σχέδιά τους για τις μελλοντικές γεωτρήσεις και αναπτύξεις κοιτασμάτων.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή, η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου σημείωσε ότι η εξαγορά της Noble από την Chevron, θα είναι μια μακρά διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες συνεπώς στον παρόν στάδιο η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει της επαφές της με την Noble, η παραμένει προσωρινά ο νομικός συνεργάτης για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Σίγουρα ο κορωνοϊός επηρέασε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της αβεβαιότητας που επέφερε η πανδημία αλλά και των μειώσεων των τιμών των καυσίμων διεθνώς. Ωστόσο όπως τόνισε η Υπουργός Ενέργειας, το ενεργειακό πλάνο συνεχίζει με μια σχετική καθυστέρηση λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Το χρονοδιάγραμμα έχει διαμορφωθεί ώστε να αρχίσουν οι δραστηριότητες στην περιοχή μέσα στο δεύτερο μισό του 2021, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στις εταιρείες να αρχίσουν την εκμετάλλευση γύρω στο 2025.

Το γεγονός ότι η Chevron επιλέγει να επενδύσει σε αυτή την εξαγορά, δείχνει αρχικά ότι η παρούσα περίοδος είναι ευκαιρία για τις εταιρείες που βρίσκονται σε πιο πλεονεκτική θέση να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους τους προσθέτοντας επιπλέον περιουσιακά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιο τους.

Επίσης στις ανακοινώσεις της Chevron, όπως επίσης και στην επικοινωνία που υπήρξε είναι προφανές ότι η Ανατολική Μεσόγειος τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, κάνοντας αναφορά στα υπόλοιπα κοιτάσματα που έχουν επενδύσει στην περιοχή και ειδικότερα στην Αίγυπτο, σημειώνοντας επίσης ότι και το Ισραήλ αποτελεί καίρια παράμετρο στην ενεργειακή εξίσωση.

Δεν τίθεται θέμα νέας διαπραγμάτευσης στους όρους συνεργασίας μεταξύ των τριών εταιρειών που διαχειρίζονται το οικόπεδο 12 λόγω της εξαγοράς της Noble από την Chevron σημείωσε η κα. Πηλέιδου.

Για το τεμάχιο 3, το οποίο δέχτηκε απειλές από τα τουρκικά πλοία κατά την προηγούμενη χρονιά, η Υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για το πότε θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο οικόπεδο από την Eni και την Total.

Πηγή: sigmalive.com
www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr