Τελευταία Νέα

EMBER: Προβάδισμα των ΑΠΕ επί των ορυκτών καυσίμων το α' 6μηνο του 2020 - Το «αγκάθι» της Πολωνίας

EMBER: Προβάδισμα των ΑΠΕ επί των ορυκτών καυσίμων το α' 6μηνο του 2020 - Το «αγκάθι» της Πολωνίας
Τα ορυκτά καύσιμα συμπιέστηκαν σε δύο μέτωπα: από την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών και την πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7% λόγω του COVID-19

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη, για πρώτη φορά, ξεπέρασε τα ορυκτά καύσιμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που κυκλοφόρησε από την δεξαμενή σκέψης, EMBER με έδρα το Λονδίνο.

Ειδικότερα, οι ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική και βιοενέργεια) παρήγαγαν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Αντιθέτως, τα ορυκτά καύσιμα παρήγαγαν το 34%, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της EMBER. Αυτό σηματοδοτεί μια συμβολική στιγμή στη μετάβαση του ευρωπαϊκού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έφτασαν στο 21% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και αυτό έφτασε ακόμη περισσότερο στη Δανία με 65%, 49% στην Ιρλανδία και 42% στη Γερμανία. Η μελέτη ανέφερε επίσης μείωση κατά 18% στα ορυκτά καύσιμα.

Τα ορυκτά καύσιμα συμπιέστηκαν σε δύο μέτωπα: από την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών και την πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7% λόγω του COVID-19.

Ο μειώθηκε κατά 32% και η παραγωγή του σκληρού άνθρακα κατά 34%. Επίσης, πτώση σημείωσε και η παραγωγή του φυσικού αερίου κατά 6% σε έντεκα χώρες. Η πτώση των εκπομπών CO2 έφτασε το 23%.

Σύμφωνα τέλος με την έκθεση, για πρώτη φορά η Πολωνία ξεπέρασε την Γερμανία στη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το τρέχον αυτό διάστημα, η Πολωνία παράγει περισσότερη ενέργεια με καύση άνθρακα από τη Γερμανία και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Παρόλο που οι περισσότερες άλλες χώρες ετοιμάζονται να καταργήσουν τον άνθρακα, όπως η Γερμανία, η Πολωνία δεν έχει ακόμη εκπονήσει κάποιο σχέδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης