Commodities

Μην υποτιμάτε το Αλουμίνιο - Η ανατροπή της bear market οδήγησε τις τιμές ταχύτερα στα 1700 δολ/τόνο

Μην υποτιμάτε το Αλουμίνιο - Η ανατροπή της bear market οδήγησε τις τιμές ταχύτερα στα 1700 δολ/τόνο
Οι τιμές των μετάλλων δείχνουν ταχύτερη επιστροφή στα προ-COVID επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών
Η ανάκαμψη του αλουμινίου είναι σε εξέλιξη καθώς το μέταλο ξεπέρασε τα 1700 δολάρια στο κλείσιμο της εβδομάδας που πέρασε.
Αυτό αποκαθιστά τα δεδομένα για το Αλουμίνιον της Ελλάδος, το οποίο μερίδα των επενδυτών το αντμετώπισε με υπερβάλλον bear sentiment, όπως θα λέγαμε στην επενδυτική γλώσσσα, δηλαδή πτωτικές προσδοκίες.
Η διάρκεια και η συνέχεια έχουν σημασία , όμως τα σημάδια εξομάλυνσης της αγοράς είναι σαφή και έρχονται ταχύτερα από ό,τι τα περίμεναν οι αναλυτές (Goldman).
Παράλληλα έχουμε και ενίσχυση του ευρώ, που μάλλον ευνοεί την εταιρία της Μυτιληναίος, καθώς βασικά πουλά και εξάγει στην ευρωπαϊκή αγορά, άρα έχει απέναντι ένα ισχυρότερο ευρώ σαν αγοραστή με τιμές αλουμινίου σε καλύτερα επίπεδα.Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους όγκους σε μια περίοδο που η ανάκαμψη ξεκινάει.
Η χρονιά λοιπόν διαγράφεται γεμάτη εκπλήξεις για το αλουμίνιο, που μπορεί να έχει τις ιδιαιτερότητές του, αλλά δεν μπορεί να υστερήσει σημαντικά έναντι του χαλκού που δείχνει δυναμική πορεία.
Eπειδή πολλούς traders η πορεία της τιμής τους βγάζει εκτός με βάση τις προθεσμιακές εκτιμήσεις-συμβολαίων των επομένων μηνών, και αυτοί δεν έχουν αφομοιώσει την ανάκαμψη της τιμής, οι επενδυτές ακόμα τηρούν στάση αναμονής.
Τα επίπεδα των 1750 δολαρίων είναι αυτά που έχει δώσει η Goldman για τα προσεχή τρίμηνα, τι θα γίνει όμως αν η αναάκαμψη επιταχυνθεί, όπως συμβάινει και με άλλα commodities ήδη;
Για την Μυτιληναίος πέρα των περιθωρίων κέρδους που βελτιώνονται καθώς και την αποτίμηση των αποθεμάτων, σημασία έχει και η γενικότερη πολιτική που θα υπάρξει για την βιομηχανία.
Τόσο στην πλευρά του ενεργειακού κόστους για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει έμφαση στην βαριά βιομηχανία, όσο και τον μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό του σε πράσινη βιομηχανία.
Τούτων δοθέντων η αγορά θα πρέπει να επανεκτιμήσει τις προσδοκίες για την πορεία του αλουμινίου το 2020 αλλά και την πιο μακροπρόθεσμη προοπτική του asset.
Αν μάλιστα η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμψει γρηγορότερα όπως αναφέρει η Goldman, τότε αυτό θα εννοήσει τα μέγιστα την ανάκαμψη της ζήτησης.
Να θυμίσουμε ότι στην πληρέστατη ανάλυση που είχε κάνει η Eurobank Equities στα τέλη του περασμένου Απριλίου, για την Μυτιληναίος με buy Τιμή - Στόχο τα 10,20 ευρώ, δημοσιοποιούσε εκτιμήσεις για το αλουμίνιο στα 1532 δολ από πλευράς Bloomberg για το 2020 και στα 1500 δολάρια από πλευράς της ανάλυσης της τράπεζας.

Παράλληλα η εταιρία θα συνεχίσει να ενισχύεται  στα αποτελέσματα από την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, το κόστος του οποίου σαφέστα και βοηθά τα εργοστάσια ηλεκτροπραγωγής φυσικού αερίου και στο β τρίμηνο υπυ 2020, ενώ αναμένονται οι εξελίξεις στους υπόλοιπους τομείς και ειδικά στην METKA ΕGN, που φαίνεται ότι θα είναι ο καταλύτης του ομίλου.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα όμως και με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν από την αρχή τους έτους, δεν αποκλείεται η έκπληξη να έλθει από το αλουμίνιο.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης