Διεθνή

Στο κόκκινο οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας – Αντίποινα από το Πεκίνο, εντολή να κλείσει αμερικανικό προξενείο

tags :
Στο κόκκινο οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας – Αντίποινα από το Πεκίνο, εντολή να κλείσει αμερικανικό προξενείο
Είχε προηγηθεί η διορία 72 ωρών από τις ΗΠΑ στην Κίνα για να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον και οι απειλές Trump ότι έρχονται και άλλα… λουκέτα
Διαρκώς επιδεινούμενες είναι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας καθώς μετά την πολύμηνη εμπορική αντιπαράθεση τους, πλέον έχει ξεσπάσει και διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Μετά τη διορία των 72 ωρών που είχε δώσει την περασμένη Τετάρτη (και που λήγει σήμερα Παρασκευή 24/7) η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο προκειμένου να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον με την κατηγορία της κατασκοπίας και μετά την προειδοποίηση του προέδρου Trump ότι είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλα κλεισίματα διπλωματικών αποστολών της Κίνας στο αμερικανικό έδαφος, η Κίνα πέρασε σήμερα 24/7 στην αντεπίθεση.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο έδωσε εντολή να κλείσει το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη μεγαλούπολη Chengdu που βρίσκεται στην επαρχία Sichuan, στη νοτιοδυτική Κίνα, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει.
«Η απόφαση των ΗΠΑ συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και των όρων των προξενικών σχέσεων Κίνας -  ΗΠΑ.
Αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενημέρωσε την αμερικανική πρεσβεία στην Κίνα για την απόφαση του να ανακαλέσει τη συγκατάθεση του για τη λειτουργία του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Chengdu» αναφέρει σε ανακοίνωση του το κινεζικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «νόμιμη και αναγκαία αντίδραση στα παράλογα μέτρα των ΗΠΑ».
Αν και στην ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ δεν αναφέρεται κάποια προθεσμία για το κλείσιμο του προξενείου, δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times αναφέρει πως έχει δοθεί διορία 72 ωρών, δηλαδή έως την ερχόμενη Δευτέρα 27/7.
Σημειώνεται πως το αμερικανικό προξενείο ιδρύθηκε το 1985 στην Chengdu και καλύπτει όλη τη νοτιοδυτική Κίνα ενώ συνολικά οι ΗΠΑ διαθέτουν πέντε προξενεία σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Προβληματικές σχέσεις

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν επιδεινωθεί δραματικά κατά τη διάρκεια του 2020 με αφορμή μια σειρά από αντιπαραθέσεις για την επιδημία του κορωνοϊού, για την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei μέχρι τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στην νότια σινική Θάλασσα και τις εξελίξεις στο Χόνγκ Κόνγκ.
Μάλιστα η κυβέρνηση Trump δεν χάνει ευκαιρία για να επιτεθεί κατά του Πεκίνου.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Mike Pompeo αφού υποστήριξε ότι το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον αποτελούσε άντρο μέσω του οποίου γινόταν «κατασκοπεία» από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και διαπραττόταν «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» των ΗΠΑ,  υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους πρέπει να χρησιμοποιήσουν πιο δημιουργικά και επιθετικά μέσα προκειμένου να πιέσουν το Πεκίνο να αλλάξει τη στάση του.
Μάλιστα, ο Pompeo είπε πως αυτή είναι η αποστολή της εποχής μας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το Πεκίνο μελετούσε το σενάριο να ζητήσει το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στην Wuhan ή ακόμα και στο Χονγκ Κονγκ.
«Το προξενείο στην Chengdu είναι πιο σημαντικό από το προξενείο της Wuhan επειδή είναι αυτό που συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με το Θιβέτ και την ανάπτυξη των στρατηγικών όπλων της Κίνας στις γειτονικές περιοχές.
Ωστόσο, είναι λιγότερο σημαντικό όσον αφορά την εμπορική και οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με τα αμερικανικά προξενεία σε Shanghai, Guangzhou and Hong Kong» υποστηρίζει ο Wu Xinbo, καθηγητής και ειδικός σε αμερικανικές μελέτες στο πανεπιστήμιο της Σαγκάης.

Η διορία των ΗΠΑ

Το νέο διπλωματικό επεισόδιο άρχισε την περασμένη Τετάρτη 22/7 όταν και η κυβέρνηση Trump έλαβε την απόφαση να δώσει διορία 72 ωρών στην Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για κατασκοπία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να υποστηρίζει ότι είναι πιθανό να κλείσουν και άλλα προξενεία της Κίνας στο αμερικανικό έδαφος.
Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση.
Οι ΗΠΑ απέδωσαν την απόφαση τους να κλείσουν το κινεζικό προξενείο  στο Χιούστον του Τέξας στην προσπάθεια τους να προστατευθεί «η πνευματική ιδιοκτησία και τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικάνων».
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου Trump, ο οποίος άφησε ανοιχτό αντίστοιχες αποφάσεις να ληφθούν και για άλλα κινεζικά προξενεία.
«Είναι πάντα πιθανό να κλείσουν και άλλες διπλωματικές αποστολές της Κίνας.
Στο προξενείο του Χιούστον έκαιγε μια φωτιά.
Υποθέτω, έκαιγαν έγγραφα, χαρτιά, αναρωτιέμαι τι ήταν όλο αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Trump.
H αμερικανική πλευρά υποστηρίζει πως οι Κινέζοι διπλωμάτες έκαιγαν έγγραφα, προσδίδοντας σε αυτήν την ενέργεια προσπάθεια των Κινέζων να αποκρύψουν κρίσιμες πληροφορίες.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως το προσωπικό του προξενείου εργαζόταν κανονικά.
Μάλιστα το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με την απόφαση τους για το κλείσιμο του προξενείου στο Χιούστον οδηγεί τις σχέσεις των δύο χωρών σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση ενώ η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Hua Chunying υποστήριξε ότι η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δέχεται απειλές κατά του προσωπικού της και απειλές για βόμβες εξαιτίας των «συκοφαντιών και του μίσους» που διασπείρει η αμερικανική κυβέρνηση.
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας κάλεσε την Ουάσινγκτον να «ανακαλέσει αυτή τη λαθεμένη απόφασή της», διαμηνύοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν αντίποινα, κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης