Επικαιρότητα

Προκλητικό show Erdogan στην Αγία Σοφία – Πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια – Δυσαρέσκεια Trump

Προκλητικό show Erdogan στην Αγία Σοφία – Πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια – Δυσαρέσκεια Trump
Οι χώροι για τους πιστούς θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί - Μετά τις 13:00 αναμένεται η προσευχή
Εκατοντάδες Τούρκοι συρρέουν από νωρίς σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου το πρωί στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια, η οποία και θα βάλει οριστικά τέλος στον χαρακτηρισμό του ναού ως μουσείου και σημάνει τη μετατροπή του σε τζαμί.
Ο ναός αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στους πιστούς στις 10:00 το πρωί, ενώ παρών αναμένεται να είναι και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος δεν αποκλείεται στο άνευ προηγουμένου show που έχει ετοιμάσει, να απευθύνει διάγγελμα και προς τον τουρκικό λαό.

Image

Οι αρμόδιοι πάντως επισημαίνουν πως η Αγία Σοφία είναι έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή (εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τις 13:00 μετά το μεσημέρι), την οποία θα πραγματοποιήσουν τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζινίδες και ότι «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».
Μάλιστα, έχει αναφερθεί ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός καθώς και ότι η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου

.Image

Image
Επιθεώρηση και show Erdogan

Παρά τη διεθνή κατακραυγή για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ο Erdogan προχωρά ακάθεκτος στο σχεδιασμό του, θέλοντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο επικοινωνιακά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή ύστερα από 86 χρόνια.
Χθες Πέμπτη 23 Ιουλίου ο Erdogan επιθεώρησε τις εργασίες μετατροπής του ναού σε τζαμί ενώ ήδη έχει τοποθετηθεί εκτός του ναού και η νέα πινακίδα της Αγίας Σοφίας, που γράφει «μεγάλο τζαμί».
Image
Σημειώνεται ότι στο εσωτερικό του ναού έχουν τοποθετηθεί τιρκουάζ χαλιά ενώ οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Μάλιστα, στην πρώτη αυτή προσευχή έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες ενώ εκτιμάται πως 1.000 με 1.500 άτομα θα δώσουν το παρών.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους – όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu – ήταν και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος ωστόσο έχει
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Η σκέψη μου είναι στην Κωνσταντινούπολη.
Με θλίβει να σκέφτομαι την Αγία Σοφία» είχε αναφέρει ο Πάπας.
Υπενθυμίζεται πως στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτημα διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.
Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
 
Έντονη δυσαρέσκεια Trump για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο.
Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Michael Pence στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, ο Trump πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία.
Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συνόδευε ο γενικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Ακάθιστος Ύμνος από τον Ιερώνυμο – Πένθιμα οι καμπάνες σε Ναούς της Eλλάδας και της Κύπρου

Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε Ναούς της Ελλάδας, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, σήμερα, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η πρώτη, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, «σφραγίζοντας» την μετατροπή του χώρου σε τζαμί.
Την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου θα τελέσει, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, στη Μητρόπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «την Παρασκευή και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών».
Πένθιμα θα χτυπήσουν σήμερα και οι καμπάνες σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στην Κύπρο.
Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου αναφέρει ότι -σύμφωνα με οδηγίες του αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου- σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στις 12:00 και για 5 λεπτά, ενόψει της αυθαίρετης, απαράδεκτης και εγκληματικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης