Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Oι Τούρκοι έχουν στόχο να προλάβουν την δημιουργία της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου - Θα επιμείνουν

Oι Τούρκοι έχουν στόχο να προλάβουν την δημιουργία της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου - Θα επιμείνουν
Xωρίς ουσιαστική αποκλιμάκωση τα ρίσκα παραμένουν με τις τουρκικές θέσεις σταθερές
Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση όσον αφορά στις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με ενημέρωση πηγών του ΓΕΕΘΑ.
Eίναι σαφές ότι οι Τούρκοι δεν έχουν επιτύχει αυτά που θέλουν, τα οποία συμφωνα με τις εκτιμήσεις εγκύρων καθηγητών στοχεύουν στην πρόληψη της συγκρότησης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου ενόψει των σχεδιαζομένων σεισμικών ερευνών της κοινοπραξίας  της TOTAL νοτιοδυτικά της Κρήτης μετά το φθινόπωρο του 2020.
Σε ένα τόσο επιβαρυμένο περιβάλλον από την Αύγυπτο και το Λιβυικό πέλαγος, μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ και το Καστελόριζο, τα ρίσκα έχουν ανέβει εκθετικά και οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες.
Οι Τούρκοι αναζητούν τον τρόπο να διεισδύσουν στην Αν.Μεσόγειο και θα συνεχίσουν συστηματικά τις παρενοχλήσεις επιδιώκοντας την αφορμή, που θα οδηγήσει στην επόμενη ημέρα.
Το κλίμα θα φορτισθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες καθώς η υλοποίηση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί θα μεγιστοποιήσει την ένταση.
Παράλληλα μονάδες και Μέσα των ελληνικών δυνάμεων εξακολουθούν να παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών σκαφών
Όσον αφορά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, παραμένει στον κόλπο της Αττάλειας.
Ωστόσο η Αγκυρα συντηρεί τους υψηλούς τόνους, καθώς το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επαναδιατύπωσε την «αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Όσον αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, στο άρθρο 4, η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε χώρες που αγνοούν την ύπαρξη της τουρκικής κοινότητας και τα δικαιώματά της να πλήξουν το περιβάλλον αστάθειας και σταθερότητα.

Νέο μήνυμα από Βερολίνο

Νωρίτερα, νέο μήνυμα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο εξέπεμψε το Βερολίνο, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της Bild κάνει λόγο για θαρραλέα παρέμβαση της Καγκελαρίου, η οποία «απέτρεψε θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας», το βράδυ της Τρίτης.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Putin είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών -από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Putin και ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσαν έμφαση «στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας» και «σημείωσαν τη σημασία της διατήρησής της ως παγκόσμια κληρονομιά και σύμβολο ειρήνης και συνοχής», ανέφερε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.
Παράλληλα υπογραμμίζεται πως οι δύο ηγέτες «εξέτασαν λεπτομερώς τη μελλοντική πρόοδο της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σημείωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου της κοινής επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης για μια διμερή σχέση».
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης συζήτησαν για το «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και για το «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821.
Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης