Ενέργεια

ΔΕΗ: Έσοδα 300 - 350 εκατ με επιτόκιο 6,8% από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων άνω των 90 ημερών

ΔΕΗ: Έσοδα 300 - 350 εκατ με επιτόκιο 6,8% από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων άνω των 90 ημερών
H Pimco έλαβε κατ' αρχάς την έγκριση του Δ.Σ. της ΔΕΗ για οφειλές 1,5 δισ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε σήμερα επί της αρχής το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών από το οποίο θα αντλήσει ποσό 300-350 εκατ. ευρώ.
Η προσφορά προήλθε από τον διεθνή επενδυτικό οίκο PIMCO, ενώ ο διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Deutsche Bank.
Πρόκειται για ακόμη ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία παρέχει σημαντική ρευστότητα στη ΔΕΗ, χωρίς την απαίτηση περαιτέρω εγγυήσεων.
Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,8%, σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση B (7,5%), ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δίνει πρόσθετες εγγυήσεις.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες συναλλαγές ελληνικών εταιρειών το επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 6,3% με παροχή εσόδων από πολύ σημαντικά assets ως εγγύηση.
Η διαχείριση των οφειλών παραμένει στη ΔΕΗ, με συνεργασία υπεργολάβου.
Παράλληλα παραμένει ανοιχτή η συμμετοχή και άλλων επενδυτών, ενώ η ΔΕΗ θα εισπράττει την διευθέτηση των πληρωμών μέχρι το όριο των 350 εκατ ευρώ.
Η διάρκεια του προϊόντος είναι τριετής.
Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στο δανεισμό της Εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος.
Ουσιαστικά, με τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης (60 και 90 ημερών) η ΔΕΗ είναι η πρώτη Εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την Επιχείρηση.
Επομένως, οποιαδήποτε καλύτερη εισπραξιμότητα είναι και παραμένει πρόσθετο όφελος της ΔΕΗ.
Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (JP Morgan, Pimco, Deutsche Bank) και όχι distressed funds προσέρχονται και επενδύουν σε ελληνικό project διαχείρισης οφειλών, που μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις.
Η προσπάθεια για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017, ωστόσο, έως τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν υπήρχε η παραμικρή προσφορά.
Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ ασχολήθηκε ενεργά με το ζήτημα και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να υλοποιήσει και τα δύο πακέτα συναλλαγών συνολικού ύψους 500-600 εκατ. ευρώ προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και ευνοϊκό επιτόκιο.
Η συναλλαγή αυτή με έναν τόσο μεγάλο διεθνή επενδυτή διευκολύνει και τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού να βάλουν στο «ραντάρ» τους τη μετοχή της ΔΕΗ.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης