Commodities

Υψηλό εννέα ετών για τον χρυσό – Πάνω από τα 1.860 δολάρια η ουγγιά

Υψηλό εννέα ετών για τον χρυσό – Πάνω από τα 1.860 δολάρια η ουγγιά
Άνοδος 4,7% για το ασήμι στα 22,33 $ ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο άνω του 1% την Τετάρτη22/7/2020 στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν εννέα χρόνια, λόγω του αδύναμου δολαρίου και καθώς οι προσδοκίες για περισσότερα κίνητρα για την αναζωογόνηση των οικονομιών που πλήττονται από πανδημία, ενίσχυσαν το πολύτιμο μέταλο ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

Στην spot αγορά ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.856,13 $ ανά ουγγιά έως το 0501 GMT, αφού έφτασε στο υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2011 στα 1.865,35 $ νωρίτερα στη συνεδρίαση.
Τα συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,7% στα 1,856,80 $.

«Το φάντασμα αυτών των πακέτων τόνωσης ώθησε τους επενδυτές να επιστρέψουν σε περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός», δήλωσε ο αναλυτής της ANZ, Daniel Hynes.
«Η πιθανότητα των επιτοκίων να παραμείνουν χαμηλά για το προβλέψιμο μέλλον και το ασθενέστερο δολάριο έχουν πραγματικά ενισχύσει την όρεξη των επενδυτών».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφράγισαν την Τρίτη ένα σχέδιο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και Δημοκρατικοί του Κογκρέσου συζήτησαν έναν ακόμη γύρο ανακούφισης που θα περιλάμβανε εκτεταμένη ασφάλιση ανεργίας και περισσότερους πόρους για τα σχολεία.

Βοηθώντας το ράλι του χρυσού, ο δείκτης δολαρίου διατηρήθηκε κοντά σε χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών.
Οι περιπτώσεις κορωνοϊού συνέχισαν να αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Πρόεδρο Trump να προειδοποιεί ότι ο ιός πιθανότατα θα επιδεινωθεί προτού γίνουν καλύτερα τα πράγματα.
Υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε για 15η συνεχή μήνα τον Ιούλιο.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια και ξεκίνησαν ένα κύμα μέτρων τόνωσης για να μετριάσουν την οικονομική ζημία από την πανδημία, βοηθώντας τις τιμές του χρυσού να αυξηθούν πάνω από 22% μέχρι στιγμής φέτος.

Το ασήμι συνέχισε να ενισχύεται, με κέρδη 4,7% στα 22,33 $ ανά ουγγιά, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2013.

«Οι τιμές του ασημιού έχουν ξεπεράσει τον χρυσό μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, μια ενδιαφέρουσα αντιστροφή του κανόνα», δήλωσε ο Cailin Birch, οικονομολόγος στο The EIU, προσθέτοντας ότι αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία της αγοράς για την παγκόσμια βιομηχανία, καθώς το ασήμι έχει πολλές βιομηχανικές χρήσεις.
«Συνολικά, αναμένουμε ότι η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου όπως ο χρυσός και το ασήμι θα παραμείνουν σχετικά ισχυρά για το υπόλοιπο του 2020.»

Το παλλάδιο υποχώρησε 1,1% στα 2.133,32 $ και η πλατίνα έχασε 0,7% στα 875,49 $.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης