Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία για εμβόλια και θεραπεία αλλά ο κορωνοϊός σαρώνει παγκοσμίως – Στα 15 εκατ. τα κρούσματα

Αισιοδοξία για εμβόλια και θεραπεία αλλά ο κορωνοϊός σαρώνει παγκοσμίως – Στα 15 εκατ. τα κρούσματα
Η κατάσταση στις ΗΠΑ θα επιδεινωθεί, πριν βελτιωθεί λέει ο Trump – Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική
Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ιδιαίτερη δριμύτητα χωρίς να δείχνει οποιοδήποτε σημάδι ύφεσης.
Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η εξάπλωση της πανδημίας στην αμερικανική ήπειρο δεν δείχνει καμία τάση ύφεσης, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων σε Βολιβία, Ισημερινό, Κολομβία και Περού και ότι περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από επιπλοκές του COVID 19.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ σχετικά με την επιδημία θα επιδεινωθεί, πριν βελτιωθεί, ενώ πλέον συστήνει ανοιχτά στους Αμερικάνους πολίτες να φορούν μάσκα όταν δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις σε δημόσιους χώρους.
Στη Μ. Βρετανία ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η ανθρωπότητα θα πορευτεί με την επιδημία για δεκαετίες ενώ στην Αυστραλία καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων στην ιδιαίτερα πληττόμενη Πολιτεία της Βικτόρια.
Ενδεικτικό του ρυθμού με τον οποίο κινείται η πανδημία είναι ότι αν και χρειάστηκαν 15 εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας για να φτάσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 2 εκατομμύρια κρούσματα, χρειάστηκαν μόλις 8 ημέρες για να εκτοξευτούν τα 13 εκατομμύρια κρούσματα σε 15 εκατομμύρια!
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 617.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 15 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 8,5 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 14.951.347 και οι θάνατοι σε 616.550
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 3.902.058 και σε νεκρούς με 142.066
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 81.487 και σε κρούσματα με 2.159.654
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 45.507 και ένατη παγκοσμίως σε κρούσματα με 297.389
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 1.193.078 – Στους 28.732 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 782.040 και 12.561 νεκρούς
- Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 381.798 – Στους 5.368 οι νεκροί
- Έκτο σε κρούσματα το Περού με 362.087 και όγδοη η Χιλή με 334.683 κρούσματα
- Έβδομο σε κρούσματα το Μεξικό με 356.255 και τέταρτο σε νεκρούς με 40.400
- Στα 266.194 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.424 οι νεκροί
- Στους 35.073 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.168 οι νεκροί στη Γαλλία
Image
ΗΠΑ: Στους 142 χιλ. οι νεκροί λόγω κορωνοϊού, έξαρση στην Καλιφόρνια – Trump: Η κατάσταση θα επιδεινωθεί, πριν βελτιωθεί

Σε μόνιμο εφιάλτη τείνει να εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ καθώς το τελευταίο 24ωρο και για πρώτη φορά από τις 10 Ιουνίου αναφέρθηκαν περισσότεροι από 1.000 νεκροί.
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ προσεγγίζει τους 142.000, τη στιγμή που έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε πολλές Πολιτείες.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν 68.524 νέες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στα περίπου 3,9 εκατομμύρια.
Στο κόκκινο παραμένει η κατάσταση στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό θα ξεπεράσει σύντομα σε κρούσματα τη Νέα Υόρκη.
Η Καλιφόρνια έγινε χθες Τρίτη 21/7 η δεύτερη Πολιτεία μετά από τη Νέα Υόρκη, η οποία μετρά περισσότερα από 400.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ωστόσο, η Νέα Υόρκη, η οποία έχει αναφέρει τους περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ (32.218), πλέον έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες μετάδοσης του ιού ενώ έχει άρει και τα περιοριστικά μέτρα.
Πάντως και παρά τα αυξανόμενα κρούσματα και τις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, πολλοί κυβερνήτες Πολιτειών εμφανίζονται διχασμένοι για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν την κρίση της επιδημίας.
Ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott υποστήριξε ότι δεν μπορεί να επιβάλλει στους πολίτες της κομητείας Hidalgo να παραμείνουν στα σπίτια τους, τονίζοντας ότι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων είναι επαρκή μέτρα για να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις ενώ στην Πολιτεία της Τζιόρτζια ο κυβερνήτης Brian Kemp επιχείρησε να εμποδίσει την δήμαρχο της Ατλάντα, Keisha Lance Bottoms από το να εκδώσει εντολή, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα σε δημόσιους χώρους.
Στην Φλόριντα η ένωση δασκάλων και καθηγητών κατέθεσε μήνυση κατά του κυβερνήτη Ron DeSantis και άλλων αξιωματούχων σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα σχέδια τους για την επανέναρξη των σχολείων, τη στιγμή που η Πολιτεία μετρά καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, σε νέα παρέμβαση του για την επιδημία ο πρόεδρος Trump εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, πριν βελτιωθεί και επανέλαβε τη σύσταση του προς τους Αμερικάνους να φορούν μάσκα, όταν «δεν είναι δυνατή η τήρηση της κοινωνικής απόστασης».
«Είτε σας αρέσουν οι μάσκες είτε όχι, έχουν αντίκτυπο» είπε ο Trump, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους νέους να «αποφεύγουν τα γεμάτα μπαρ».
Ο Trump αναγνώρισε ότι η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ συνεχίζει να είναι πολύ σοβαρή
«Η υγειονομική κρίση σίγουρα, δυστυχώς, θα χειροτερέψει προτού καλυτερέψει.
Δεν μου αρέσει που το λέω αυτό, αλλά έτσι είναι», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προτού συστήσει στους «πάντες» να φορούν μάσκα όταν δεν μπορούν να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.
«Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει (...) είναι καλό πράγμα» υποστήριξε ο Trump, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προόδους στην έρευνα για τη δημιουργία εμβολίων.
«Σώσαμε εκατομμύρια ζωές με τα αρχικά περιοριστικά μέτρα.
Θα τερματίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού με θεραπείες κι ένα εμβόλιο πολύ γρήγορα.
Ο ιός θα εξαφανιστεί» τόνισε ο Trump υπογραμμίζοντας ότι την ευθύνη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης τη μοιράζονται οι κυβερνήτες των Πολιτειών και ο ίδιος.
Image
Θερίζει Βραζιλία και Μεξικό ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική

Με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, με την Βραζιλία και το Μεξικό να δέχονται τα πιο σκληρά «χτυπήματα».
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε άλλους 1.367 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και άλλες 41.008 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες.
Συνολικά οι νεκροί στη Βραζιλία λόγω της επιδημίας ανέρχονται σε 81.487 επί συνόλου 2.159.654 κρουσμάτων.
Η Βραζιλία είναι η δεύτερη πληττόμενη χώρα παγκοσμίως σε θανάτους και κρούσματα μετά τις ΗΠΑ.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο κατατάσσεται τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά τους νεκρούς από τον κορωνοϊό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη 21/7 ότι κατέγραψε 915 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.859 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες.
Συνολικά, οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 40.400 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 356.255.
Ωστόσο, η επιδημία πλήττει όλη τη Λατινική Αμερική.
Μετά το Περού και την Χιλή, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, η Κολομβία ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τους 7.000 νεκρούς λόγω της επιδημίας.
Το προηγούμενο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 237 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 7.166.
Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης έφθασε τα 211.038, σύμφωνα με τις αρχές.
Στην πρωτεύουσα Μποκοτά συγκεντρώνεται το ένα τρίτο των μολύνσεων.
Σημειώνεται πως τόσο στην Μποκοτά όσο και στο Μεντεγίν έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, αν και οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως έξαρση του ιού αναμένεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η Κολομβία κατατάσσεται αυτή τη στιγμή πέμπτη στη Λατινική Αμερική τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, όσο και ως προς αυτόν των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Εν τω μεταξύ, στη Βολιβία, η αστυνομία περισυνέλεξε πάνω από 400 πτώματα ανθρώπων από τους δρόμους και τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ημερών, εκ των οποίων το 85% θεωρείται ότι είχε υποκύψει στην COVID-19.
Επισήμως, στη Βολιβία καταμετρώνται πάνω από 2.200 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Image
Νέα μεγάλη εστία η Ινδία

Σε νέα μεγάλη εστία της επιδημίας του κορωνοϊού εξελίσσεται η Ινδία, η οποία είναι τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 1,2 εκατομμύρια και 28.732 θανάτους.
Την περασμένη Κυριακή 19/7 η Ινδία ανακοίνωσε περισσότερα από 40.000 κρούσματα, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί έως σήμερα ενώ τα ινδικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη καθώς επιβεβαιώθηκαν περισσότερα από 230.000 νέα κρούσματα.
Μάλιστα αναφέρεται πως η Ινδία εξελίσσεται στη νέα μεγάλη εστία παγκοσμίως καθώς κάθε 20 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται.
Ωστόσο, ανάμεσα στα θετικά νέα είναι ότι η θνησιμότητα παραμένει χαμηλή καθώς έχει πέσει κάτω από το 2,5%.

Κίνα: 14 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο - Kανείς νέος θάνατος από το Μάιο


Δεκατέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα ενώ δεν αναφέρθηκαν νέα θύματα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 14 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων τα πέντε ήταν «εισαγόμενα.
Τα υπόλοιπα εννέα περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Ανέφερε ακόμη πως εντοπίστηκαν 22 νέα περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, από έξι την προηγουμένη. Το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα τους ασυμπτωματικούς φορείς του SARS-CoV-2.
Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, κατά την ίδια πηγή.
23 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 233, οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.707 μολύνσεων.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των θυμάτων παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

Αυστραλία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Βικτόρια

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία.
Συγκεκριμένα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν δύο νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 484 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων από τον κορωνοϊό ήταν 428 και καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.
Όπως έγινε γνωστό, οι ασθενείς που υπέκυψαν ήταν ηλικίας 90 ετών.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Βικτόρια, Daniel Andrews από τα 3.810 επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σχεδόν το 90% δεν είχε τεθεί σε απομόνωση από τη στιγμή που εμφάνισε συμπτώματα μέχρι να βγουν θετικοί στον ιό ενώ το 53% των πολιτών δεν τήρησε την αυτοαπομόνωση ενώ περίμενε τα αποτελέσματα των τεστ.
«Οι άνθρωποι ένιωθαν άρρωστοι, εμφάνισαν συμπτώματα και συνέχισαν να πηγαίνουν για ψώνια και στις δουλειές τους.
Ήταν στην κορύφωση της μόλυνσης τους και συνέχισαν να κάνουν ότι έκαναν» ανέφερε ο Andrews.

Προειδοποίηση ΠΟΥ για Αφρική: Κίνδυνος έξαρσης του ιού

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο έξαρσης του ιού στην αφρικανική ήπειρο απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τον επκεφαλής του ΠΟΥ για έκτακτες ανάγκες, Michael Ryan να εκφράζει την ανησυχία του για την επιτάχυνση της νόσου.
Μέχρι στιγμής, η Αφρική, η οποία μετρά 15.000 θανάτους και 725 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχει καταφέρει να μη δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, η έξαρση που καταγράφεται στη Νότια Αφρική, όπου έχουν αναφερθεί περισσότερες από 370 χιλ. μολύνσεις και 5.000 θάνατοι, θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια προειδοποιήσει για το τι θα μπορούσε να συμβεί και στην υπόλοιπη ήπειρο.
Image
Ρωσία: Έτοιμο το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι είναι έτοιμο.
Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Άμυνας Ρουσλάν Τσάλικοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Argumenti I Fakti.
«Οι δικοί μας εμπειρογνώμονες και οι επιστήμονες των αποτελεσμάτων του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι έχουν προβεί στις τελικές αξιολογήσεις των κλινικών δοκιμών.
Την στιγμή της έξαρσης όλοι χωρίς εξαίρεση οι εθελοντές, έχοντας αποκτήσει ανοσία στον κορωνοϊό, ένιωθαν φυσιολογικά.
Κατά αυτόν τον τρόπο το πρώτο ρωσικό εμβόλιο του νέου κορωνοϊού είναι έτοιμο» δήλωσε ο Τσάλικοφ.
Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από κοινού με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου του κορωνοϊού οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπουρντένκο με την συμμετοχή 43 εθελοντών.

Oxford University: Ενδεχομένως έτοιμο στα τέλη του 2020 το εμβόλιο

Την εκτίμηση πως το εμβόλιο που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους διατύπωσε η επικεφαλής της  ερευνητικής ομάδας Sarah Gilbert.
«Η διάθεση ενός εμβολίου στο τέλος του έτους: είναι μια πιθανότητα αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία βεβαιότητα, διότι πρέπει να συμβούν τρία πράγματα» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC η Gilbert, αναφέροντας ότι τα τρία αυτά πράγματα είναι να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές τελικού σταδίου, να παραχθούν μεγάλες ποσότητές του και οι ρυθμιστικές αρχές να συμφωνήσουν άμεσα να του δώσουν άδεια για έκτακτη χρήση.
«Και τα τρία αυτά πρέπει να συμβούν προτού μπορέσουμε να δούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εμβολιάζεται» είπε η ερευνήτρια
Οι επιστήμονες της Οξφόρδης έχουν στόχο την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου ως τον Σεπτέμβριο.
Δοκιμές τελικού σταδίου έχουν ξεκινήσει για το εμβόλιο αυτό στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ αναμένεται να αρχίσουν και στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν χθες 20/7 πως το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca έδειξε "πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αφού η ομάδα ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να παρέχει «διπλή προστασία» έναντι του ιού".
Το εμβόλιο βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή του ιού που προξενεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, συστατικό που συχνά χρησιμοποιείται στην παρασκευή εμβολίων.
Περιέχει ωστόσο, και γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη που καλύπτει υπό τη μορφή ακίδων την εξωτερική επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2, πρωτεΐνη την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Δείγματα αίματος που ελήφθησαν από εθελοντές σε δοκιμές της πρώτης φάσης έδειξαν ότι το εμβόλιο διέγειρε τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα και Τ-cells.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα τόσο των προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και των ανοσοποιητικών Τ-cells που στοχεύουν στον ιό, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν χθες, 20 Ιουλίου 2020, στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
«Βλέπουμε πολύ καλές ανοσολογικές αντιδράσεις, όχι μόνο για την ανάπτυξη αντισωμάτων αλλά και για τα Τ-κύτταρα», δήλωσε ο Adrian Hill, επικεφαλής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης, σε συνέντευξή του.
Επί της ουσίας, το εμβόλιο τονώνει και τους δύο βραχίονες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα αποτελέσματα θα εξεταστούν προσεκτικά καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να τερματίσουν μια πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους και πυροδότησε την ισχυρότερη οικονομική ύφεση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Η Moderna, επίσης, κυκλοφόρησε τα δικά της αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα από μια δοκιμή πρώιμου σταδίου που έδειξε ότι το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.
Σημειώνεται ότι την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και ενός δεύτερου στο Λονδίνο, από το Imperial College, έχει συνδράμει οικονομικά και η βρετανική κυβέρνηση.

Pfizer/BionTech: Θετικά τα αποτελέσματα και της φάσης ΙΙ για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τιςφαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNtech, οι οποίες ανακοίνωσαν πως τα ευρήματα και τις φάσης ΙΙ είναι θετικά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις αρχές Ιουλίου οι δύο φαρμακευτικές είχαν αναφέρει ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ήταν θετικές καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση.
Η Pfizer ανακοίνωσε πως ένα από τα τέσσερα υποψήφια εμβόλια της ανέπτυξε αντισώματα στον ιό, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για να αποκτήσει κανείς ανοσία.
Όπως ανακοίνωσε η Pfizer το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNtech, δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, αν και οι δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο προκαλεί πυρετό σε κάποιους ασθενείς.
Σε κάθε περίπτωσηη Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν.
Η BioNTech και η Pfizer αναφέρεται ότι αναμένεται να παρασκευάζουν περί τα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος των δόσεων που θα απαιτηθούν.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο αυτό είναι ένα από τα περίπου 100 που «τρέχουν» παγκοσμίως.
Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για τη διάθεση του εμβολίου στον πληθυσμό καθώς η ανάπτυξη του και ο έλεγχος για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητας είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Κίνα: Θετικά και ασφαλή τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της CanSino

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται από την CanSino Biologics Inc και τη στρατιωτική ερευνητική μονάδα της Κίνας φέρεται να είναι ασφαλές και να προκάλεσε ανοσολογικές αντιδράσεις στους περισσότερους από όσους το έλαβαν, όπως ανέφεραν ερευνητές χθες Δευτέρα 20 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ενώ το υποψήφιο εμβόλιο της CanSino δεν έχει ακόμη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας για να εκτιμηθεί πόσο καλά λειτουργεί, έχει λάβει το πράσινο φως για χρήση στον στρατό της Κίνας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, υποστηρίζουν τη διενέργεια δοκιμών σε μεγαλύτερη κλίμακα, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ελπίδες κατά του κορωνοϊού από το αντιικό φάρμακο της Synairgen Plc

Ένα ακόμα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στη μάχη κατά της επιδημίας του κορωνοϊού αποτελεί η ανακοίνωση της Synairgen Plc ότι το αντιιικό της φάρμακο SNG001 συνέβαλε στον περιορισμό των κινδύνων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της COVID-19.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής επί περισσότερων από 100 ανθρώπων , στους οποίους χορηγήθηκε η ουσία ιντερφερόνη βήτα, ότι οι ασθενείς που έλαβαν το σκεύασμα της Synairgen Plc είχαν κατά 79% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή μορφή της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν placebo.
Οι ασθενείς που έλαβαν το SNG001 είχαν περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν από την COVID-19 σε σχέση με όσους έλαβαν placebo.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε κανένας θάνατος μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο, ενώ αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο.
Η αναπνευστική δυσκολία αμβλύνθηκε επίσης σημαντικά στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η ιντερφερόνη βήτα είναι φυσική πρωτεΐνη, η οποία ρυθμίζει τις αντιιικές αντιδράσεις του οργανισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης