Τελευταία Νέα

«Παγώνουν» οι ανακλήσεις βεβαιώσεων απαλλαγής για φωτοβολταϊκά 500 kW – 1 MW

«Παγώνουν» οι ανακλήσεις βεβαιώσεων απαλλαγής για φωτοβολταϊκά 500 kW – 1 MW
Σύμφωνα με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, οι αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ χωρίς ΠΠΔ θα ξεμπλοκάρουν με την έκδοση της απόφασης που προβλέπει ο ν.4685/2020
Λύση στην εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί, με την έκδοση από ορισμένες περιφερειακές υπηρεσίες βεβαιώσεων περιβαλλοντικής απαλλαγής για φωτοβολταϊκά ισχύος από 500 kW έως 1 MW, δίνει σύμφωνα με πληροφορίες τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία θα «παγώσει» η ανάκληση των βεβαιώσεων απαλλαγής από υποχρέωση έκδοσης ΕΠΟ που έχουν ήδη χορηγήσει Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού. Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα απορρίπτει τα αιτήματα για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκά έως 1 MW, τα οποία δεν συνοδεύονται από ΠΠΔ.

Αντίθετα, ο Διαχειριστής θα τα υποδέχεται, χωρίς όμως να προχωρά στην αξιολόγησή τους. Έτσι, οι αιτήσεις αυτές θα ξεμπλοκάρουν με την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα θέσει σε ισχύ η επέκτασης της περιβαλλοντικής απαλλαγής, λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου με την ίδια ημερομηνία με την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

Έκδοση βεβαιώσεων απαλλαγής

Με αυτό τον τρόπο, αίρεται η εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί με την καθυστέρηση έκδοσης της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε ο νόμος 4685/2020, ώστε να ενεργοποιηθεί η επέκταση της περιβαλλοντικής απαλλαγής και στα φωτοβολταϊκά ισχύος από 500 kW έως 1 MW. Όπως έγραφε χθες το WorldEnergyNews, παρά την απουσία της απόφασης, ορισμένες Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού άρχισαν να εκδίδουν βεβαιώσεις απαλλαγής και για φωτοβολταϊκά από 500 kW – 1 MW.

Ωστόσο, έπειτα από προφορική ενημέρωση που έλαβαν από το υπουργείο, ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες ξεκίνησαν στη συνέχεια να ανακαλούν τις βεβαιώσεις που είχαν ήδη χορηγήσει. Ακόμη όμως και για όσες βεβαιώσεις δεν έχουν στο μεταξύ ανακληθεί, τα φωτοβολταϊκά έβρισκαν κλειστή την πόρτα του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς σύμφωνα με έγγραφη ενημέρωση του ΥΠΕΝ που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, στην περίπτωση φωτοβολταϊκού έως 1 MW που δεν διαθέτει ΠΠΔ, ο Διαχειριστής δεν θα πρέπει να κατατάσσει σε Ομάδα Προτεραιότητας την αίτηση χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης που θα του υποβληθεί.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης