Στροφή στις ΑΠΕ προτείνουν οι εμπειρογνώμονες στο Μπαγκλαντές

Στροφή στις ΑΠΕ προτείνουν οι εμπειρογνώμονες στο Μπαγκλαντές
Διαδικτυακό σεμινάριο για την ενεργειακή πολιτική με βάση τον άνθρακα
Η πολιτική του Μπαγκλαντές για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη οικονομική επιβάρυνση, δήλωσε ομιλητής σε διαδικτυακό σεμινάριο σύμφωνα με την Τhe Daily Star.

Ο Maha Mirza, ερευνητής και ακτιβιστής από το Μπαγκλαντές επέκρινε το «αναπτυξιακό μοντέλο » του Μπαγκλαντές, ενώ μίλησε σε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Indo-Bangla Energy Dialogue».

"Αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο δεν μπορεί να ανακουφίσει τη φτώχεια ή να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η πολιτική παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα θα κλειδώσει το Μπαγκλαντές σε ένα μακρύ οικονομικό βάρος, το ίδιο με αυτό της Ινδίας", δήλωσε ο Maha Mirza.

«Η ανανεώσιμη ενέργεια γίνεται φθηνότερη παγκοσμίως και στην Ινδία. Πρέπει να επιλέξουμε ανανεώσιμη ενέργεια αντί για άνθρακα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αγορά», πρόσθεσε.

Οι ομιλητές στο διαδικτυακό σεμινάριο προέτρεψαν επίσης τις ενδιαφερόμενες αρχές να ακυρώσουν τον σταθμό άνθρακα Rampal στο Μπαγκλαντές και τον σταθμό Adani-Godda στο Jharkhand της Ινδίας, χαρακτηρίζοντάς τους «καταστροφικές για τη φύση και τις ζωές».

Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από το Ινδικό Φόρουμ Κοινωνικής Δράσης (INSAF), το Growthwatch, τη Λαϊκή Δράση της Νότιας Ασίας για την Κλιματική Κρίση (SAPACC) από την Ινδία, την Πλατφόρμα Διασφάλισης Ζωής και Φύσης (LNSP) και την Ομάδα Εργασίας του Μπαγκλαντές για το εξωτερικό χρέος (BWGED) από το Μπαγκλαντές

Απευθυνόμενος στο διαδικτυακό σεμινάριο, ο διάσημος Ινδός περιβαλλοντολόγος Soumya Dutta είπε ότι το Μπαγκλαντές δεν πρέπει να καταστρέψει τη φυσική του ασπίδα σε καταστροφές, τους Sundarbans.

"Ο σούπερ κυκλώνας Amphan κατέστρεψε ένα εκατομμύριο σπίτια στη Δυτική Βεγγάλη, η ζημιά ήταν σοβαρή. Αλλά οι Sundarbans εξασθένησαν τον κυκλώνα και εκατοντάδες ζωές σώθηκαν στο Μπαγκλαντές. Είναι μια φυσική ασπίδα για το Μπαγκλαντές που δεν πρέπει να καταστραφεί", δήλωσε ο Soumya.

"Οι εκπομπές υδραργύρου από το εργοστάσιο Rampal θα καταστρέψουν το οικοσύστημα των ποταμών και των υδάτινων σωμάτων των Sundarbans", πρόσθεσε.

Ο επιφανής Ινδός συγγραφέας, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Paranjoy Guha Thakurta είπε, "Εάν η Ινδία θέλει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στο Μπαγκλαντές, θα πρέπει να εξάγει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς είναι πολύ φθηνότερη από τον άνθρακα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται φθηνότερες καθημερινά στην Ινδία."

Ο Sreedhar Ramamurthi από την Ινδία, διευθύνων σύμβουλος της Environics Trust, δήλωσε ότι το έργο παραγωγής ενέργειας άνθρακα Adani-Godda κατασκευάζεται σε εύφορη γη και θα λαμβάνει νερό από τους ποταμούς, κάτι που δεν επιτρέπεται να κάνουν.

Το διαδικτυακό σεμινάριο επιμελήθηκε ο Ινδός ακτιβιστής για το κλίμα Vidya Dinkar.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης