Χρηματιστήριο & Αγορές

XA:Άνοδος 1,45% στις 662 μονάδες - Κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+1,68%) στα 2,4 ευρώ, ΕΛΠΕ (+2,26%) στα 5,8 ευρώ και Μυτιληναίο (+1,86%) στα 7,9 ευρώ

XA:Άνοδος 1,45% στις 662 μονάδες - Κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+1,68%) στα 2,4 ευρώ, ΕΛΠΕ (+2,26%) στα 5,8 ευρώ και Μυτιληναίο (+1,86%) στα 7,9 ευρώ
Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +1,45% στις 662 μονάδες έχοντας υψηλό στις 662,98 μονάδες και χαμηλό 656,20 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ, ο όγκος 13,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Περί τις 12:10 οι ενεργειακές μετοχές κινούνται ως εξής:

Ο ΑΔΜΗΕ διαπραγματεύεται στα 2,4150 ευρώ, με άνοδο 1,68% και κεφαλαιοποίηση 560 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται στα 4,00 ευρώ, με άνοδο 0,05% και αποτίμηση 928 εκατ. ευρώ
Η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται στα 5,87 ευρώ, με άνοδο 2,26% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil διαπραγματεύεται στα 12,81 ευρώ, με άνοδο 0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος διαπραγματεύεται στα 7,9350 ευρώ με άνοδο 1,86% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Ο Titan Cement International διαπραγματεύεται στα 11,04 ευρώ, με άνοδο 0,73% και κεφαλαιοποίηση 910 εκατ. ευρώ.



Εύλογη ανοδική αντίδραση καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 662 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη των τραπεζών έως +9% η Πειραιώς μετά την συμφωνία των Ευρωπαίων Ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα αισιόδοξα μηνύματα από την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ακολουθώντας την άνοδο ευρωπαϊκών αγορών.
Επίσης, σημαντική βελτίωση καταγράφεται και στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό στο 1,09% ενώ παρεμβαίνει και η ΕΚΤ αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά.

Μετά από 5 ημέρες συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής - πρώτη φορά στην ιστορία - επιτεύχθηκε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ
Συνολικά η κεφαλαιακή στήριξη της Ευρώπης απέναντι στην ύφεση - σοκ φθάνει τα 1,82 τρισεκ. ευρώ, με 1,074 τρισεκ. να αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και τα 750 δισεκ. για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων επιχορηγήσεις 390 δισεκ. - οι καθαρές επιχορηγήσεις 312,5 δισεκ. και 78 δισ θα διατεθούν για συγκεκριμένους σκοπούς ή 52% του συνόλου των 750 δισεκ. - και τα δάνεια 360 δισεκ. ή 48%.
Οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν το 2021 με χρονοδιάγραμμα έως το 2026 αν και η κρίσιμη περίοδος είναι 2021 με 2023.
Από την άλλη η χθεσινή συμφωνία .. δεν είναι ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το νέο Μνημόνιο που ουσιαστικά έρχεται από την πίσω πόρτα και θα υποχρεωθούν όλες οι χώρες να ακολουθήσουν, καθώς για να πάρει ένα κράτος – μέλος κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς θα αφορά μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και μηχανισμός παρακολούθησης καθώς κάθε χώρα θα αξιολογείται αλλά και ρήτρα veto στις χώρες που δεν είναι συνεπείς
Εν τω μεταξύ το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca έδειξε "πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αφού η ομάδα ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να παρέχει «διπλή προστασία» έναντι του ιού".
Επίσης και η Moderna, επίσης, κυκλοφόρησε τα δικά της αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα από μια δοκιμή πρώιμου σταδίου που έδειξε ότι το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό αλλά και αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού έρχονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNtech, οι οποίες ανακοίνωσαν πως τα ευρήματα και τις φάσης ΙΙ είναι θετικά.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 662 μονάδες πάνω από το εύρος της συσσώρευσης των τελευταίων 3 μηνών των 660 μονάδων αλλά αυτό δεν διασφαλίζει ότι μπορεί να συντηρήσει μια ισχυρή ανοδική κίνηση.
Βραχυπρόθεσμα η αγορά θα επιχειρήσει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα ενώ η πιθανή κίνηση έως τις 680 ή και 720 μονάδες τις επόμενες εβδομάδες δεν θα αλλάξει το ήδη απονευρωμένο χρηματιστηριακό σκηνικό.
Στις τράπεζες, καταγράφονται κέρδη με την Πειραιώς +6% Εθνική +5% , Alpha Bank +5% και Εurobank +4,5%
Απώλειες -3% καταγράφει ΟΠΑΠ καθώς από αήμερα 21/7 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό 0,285 ευρώ) με δυνατότητα επανεπένδυσης
Οι θετικές προοπτικές αναφορικά  με το Ταμείο Ανάπτυξης δεν θα έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο παρά το γεγονός ότι η  Ελλάδα αποκόμισε 70 δισ ευρώ, τα 19 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις, τα 12 δισ. σε δάνεια και τα υπόλοιπα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Όμως είναι προφανές ότι η άποψη που είχε επικρατήσει ότι θα ανοίξουν οι κάνουλες του χρήματος και θα ρέει χρήμα στην Ελλάδα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην ανάκαμψη της αγοράς.
Μπορεί οι τράπεζες να έχουν κάποιες χρηματιστηριακές αναλαμπές – και θα έχουν και στο μέλλον – αλλά δεν μπορούν ακόμη να αποτελέσουν σοβαρή επενδυτική πρόταση όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξυγίανσης.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,09% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές στο 1,05%  και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης...
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 154 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,53% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,98%.
Λίγο πριν τις 12:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Πειραιώς +10,08%...αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +5,88% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,51%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +1,45% στις 662 μονάδες έχοντας υψηλό στις 662,98 μονάδες και χαμηλό 656,20 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στο τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ, ο όγκος 13,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 662 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 650-660 μονάδων και ακολουθούν οι 670 μονάδες και ακολουθούν οι 680-690 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 369 μονάδες διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 350-360 μονάδων και ακολουθούν οι 380 μονάδες και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 330-335 μονάδες και ακολουθούν οι 300 μονάδες.

Η διοίκηση της Τραπεζας της Ελλάδος σχεδιάζει bad bank τύπου Monte Dei Paschi αλλά στοχεύει σε μια μεγάλη εταιρία διαχείρισης NPEs

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε πρόσφατα μια πρόταση υποστηρίζοντας δήθεν ότι αποτελεί εναλλακτική του Ηρακλή για την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Στην πρόταση αυτή που μίλησε για εταιρία asset management μια τύπου bad bank η ΤτΕ ζητάει από τις τράπεζες να πληρώσουν την ζημία και χωρίς να διασφαλίζεται η εξυγίανση γιατί η απομείωση των κεφαλαίων λόγω των προβλέψεων θα είναι έως τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας.
Στην bad bank που δεν την ονομάζει με αυτό τον τρόπο η ΤτΕ θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια σε αγοραίες τιμές αλλά προφανώς εδώ σκέπτεται κάτι άλλο η ΤτΕ.
Η Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει τις διαφορές μεταξύ οικονομικής – ονομαστικής αξίας και της αγοραίας τιμής.
Η ΤτΕ σχεδιάζει κάτι ανάλογο με την Monte Dei Paschi η οποία μετέφερε σε bad bank προβληματικά δάνεια σε ονομαστικές αξίες με την διαφορά ότι και την τράπεζα και την bad bank το κράτος τα χρηματοδότησε.
Το πραγματικό σχέδιο της ΤτΕ δεν είναι η bad bank αλλά μια μεγάλη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων την οποία θα χρηματοδοτήσουν οι ίδιες οι τράπεζες.
Η πρόταση της ΤτΕ έχει εντυπωσιακά πολλά κενά και ατέλειες, ζητάει από τις τράπεζες να λύσουν το πρόβλημα.
Μα οι τράπεζες στην Ελλάδα επιλύουν από μόνες τους το πρόβλημα κάνοντας χρήση του σχεδίου Ηρακλής.

H επικαιρότητα

Αν και η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα και δριμύτητα ανά τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα κοιτά με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον κυρίως λόγω των θετικών εξελίξεων που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα στη μάχη κατά του ιού.
Μετά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της με την AstraZeneca είναι πολλά υποσχόμενο, θετικά ήταν τα νέα και για τα εμβόλια που αναπτύσσουν τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BionTech όσο και η CanSino Biologics Inc σε συνεργασία με στρατιωτική ερευνητική μονάδας της Κίνας.
Όσο όμως αναμένονται τα τελικά συμπεράσματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και όσο αυτά δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στους πολίτες, ο πλανήτης είναι υποχρεωμένος να πορευτεί μαζί με τον ιό για πολλούς ακόμα μήνες.
Και τα νέα από την εξάπλωση του δεν είναι ευχάριστα.
Σε όλη την αμερικανική ήπειρο ο ιός είναι σε έξαρση, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την επιτάχυνση του ιού στην Αφρική και για τον κίνδυνο να υπάρξουν ξεσπάσματα της νόσου σε διάφορα σημεία της αφρικανικής ηπείρου.
Απέναντι σε αυτήν την επιθετικότητα του ιού, έχει γίνει πλέον κοινή διαπίστωση στις περισσότερες κυβερνήσεις και πολίτες ανά τον κόσμο, πως η μόνη γραμμή άμυνας και ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί μια επιστροφή σε μια καθημερινότητα «κανονικότητας» είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 610.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 14,7 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 8,3 εκατομμύρια.
Σε ισχύ τίθενται από σήμερα Τρίτη 21/7 τα μεσάνυχτα νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα της χώρας προκειμένου να αποτραπούν τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού από τα βαλκανικά κράτη και να αποφευχθεί μια νέα έξαρση μολύνσεων που θα μπορούσε να πυροδοτήσει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, από σήμερα και κάθε Τρίτη στις 13:00 μετά το μεσημέρι επανέρχεται η ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, κίνηση που αποσκοπεί αφενός στην καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών αφετέρου στο να τους διατηρήσει σε εγρήγορση έτσι ώστε να τηρούν τα προβλεπόμενα και αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας.
Πρόκειται για δύο κινήσεις, στις οποίες τόσο οι αρμόδιοι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.
Το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις επόμενες 10 ημέρες, έως τα τέλη Ιουλίου, όταν και αναμένονται τα τελικά στοιχεία για το πώς κύλησε ο Ιούλιος, ο οποίος ήταν και ο μήνας όπου άνοιξε το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό και με την έλευση των πρώτων τουριστών.
Αν και το πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου έχουν καταγραφεί 624 κρούσματα, εκ των οποίων τα μισά είναι εισαγόμενα, το μεγάλο ερώτημα είναι αν τις επόμενες ημέρες θα καταγραφεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ή εάν θα σταθεροποιηθεί ο αριθμός των νέων μολύνσεων.
Η απάντηση θα κρίνει το εάν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα ή εάν θα διατηρηθεί η μέχρι στιγμής θετική εικόνα που με τη σειρά της θα έχει αντίκρισμα στον ελληνικό τουρισμό και οικονομία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.012 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 195 θάνατοι..

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τρίτη  21/7 οι ασιατικές αγορές παίρνοντας ώθηση από την άνοδο στη Wall Street, μετά τα θετικά αρχικά αποτελέσματα του υπό ανάπτυξη πειραματικού εμβολίου της Οξφόρδης, εναντίον του Covid 19.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,73%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,20%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με άνοδο +1,39%.

Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν σήμερα Τρίτη 21/7 οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Οι δείκτες ενισχύονται στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,7%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2% , ο MIB στο Μιλάνο στο +2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,55%..  
Στην Wall Street τα futures του Dow Jones κινούνται ανοδικά στο +0,50%

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης