Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε από τις Βρυξέλλες με 70 δισ - Ταμείο Ανάκαμψης 31 δισ και Προυπολογισμό 39 δισ – Δίκαιος συμβιβασμός

Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε από τις Βρυξέλλες με 70 δισ - Ταμείο Ανάκαμψης 31 δισ και Προυπολογισμό 39 δισ – Δίκαιος συμβιβασμός
Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων είπε ο κ.Μητσοτάκης
Τη θέση ότι η Ελλάδα αποκόμισε το ποσό των 70 δισ ευρώ από τον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας των εργασιών, κάνοντας λόγο για μια ιστορική συμφωνία.
«Γυρίζουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισεκ. ευρώ...
Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός.
Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από αυτά τα 70 δισ ευρώ, τα 19 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις, τα 12 δισ. σε δάνεια και τα υπόλοιπα απο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
«Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία.
Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων.
Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με ένα προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ» είπε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας.
Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές.
Και βέβαια η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα 4 τελευταία εικοσιτετράωρα.
Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
«Η χώρα μας από την αρχή είχε ζητήσει μια μεγάλη και φιλόδοξη αντίδραση» είπε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας την επιστολή που είχε στείλει και με την οποία ζητούσε να τολμήσει η Ευρώπη να δανειστεί σε ευρωπαϊκό επιπεδο και να δώσει χρήματα στα κράτη μέλη.
«Τελικά πετύχαμε να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση.
Σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα έχοντας κατακτήσει την αξιοπιστία της συμμετείχε ενεργά στο να συνδιαμορφώσουμε αποφάσεις» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που αφορούν τη χώρα μας θα εκταμιεύονται με όρους που θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «παρά τη μείωσή του, πετύχαμε την αύξηση των πόρων από το ταμείο συνοχής και οι αγρότες μας θα πάρουν τα ίδια».
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου.
Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το σπαταλήσουμε. θα στηρίξουμε τον κόσμοςτης εργασίας» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μια «μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα βήμα μπροστά».
Όπως διευκρίνισε το Ταμείο Ανάκαμψης θα εκταμιεύει πόρους για την επομενη εξαετία.
Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός απάντησε αφενός ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων και αφετέρου ότι «καμία χώρα χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση».
«Το τίμημα για να πείσουμε τις "φειδωλές" χώρες, είναι να πάρουν κάποιες επιστροφές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πολύ τολμηρό και φιλόδοξο πρόγραμμα.
Σχετικά με το ζήματα της Τουρκίας και των προκλήσεων της ο Μητσοτάκης είπε ότι συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.
«Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία.
Διότι, η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη σήμερα και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο» είπε ο κ.Μητσοτάκης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης