Φυσικό Αέριο

Oxford Institute: Μετά το 2021 η ανάκαμψη των αγορών LNG

Oxford Institute: Μετά το 2021 η ανάκαμψη των αγορών LNG
Το περιθώριο εξαγωγής LNG είναι αρνητικό και θα μπορούσε να παραμείνει αρνητικό για τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση του Oxford Institute for Energy Studies
Το περιθώριο ρευστότητας για τους εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ βελτιώθηκε ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά πιθανότατα θα παραμείνει αρνητικό για τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με νέα στοιχεία που επικαλείται το oilprice.
H υπερπροσφορά LNG πλήττει τόσο τους αγοραστές όσο και τους πωλητές.

Στην Ιαπωνία, η JERA, χάνει δεκάδες δισεκατομμύρια γιεν επειδή έχει συμβληθεί να αγοράσει LNG σε τιμές που συνδέονται με το αργό πετρέλαιο, αλλά επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όλο το φυσικό αέριο, συνήθως μεταπωλεί ορισμένα φορτία.

Το πρόβλημα είναι ότι η JERA πρέπει να μεταπωλήσει φορτία στην αγορά spot, όπου οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από την τιμή που συνδέεται με το πετρέλαιο. Στην πραγματικότητα, ο όμιλος αγοράζει υψηλά και πουλάει χαμηλά.

Η παγκόσμια υπερπροσφορά έχει διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο σε αποθήκευση σε όλο τον κόσμο. Με την αυξημένη αποθήκευση στην Ευρώπη, η αγορά σήμαινε ότι είναι απαραίτητες περικοπές εφοδιασμού.

Οι ΗΠΑ, που έχουν τους πιο ευέλικτους όρους συμβολαίων, επωμίζονται το βάρος της εξισορρόπησης.
Το περιθώριο εξαγωγής LNG είναι αρνητικό και θα μπορούσε να παραμείνει αρνητικό για τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση του Oxford Institute for Energy Studies (OIES). «Αυτό σημαίνει ότι ένα μέσο φορτίο LNG των ΗΠΑ δεν θα καλύψει το βραχυπρόθεσμο οριακό κόστος που παραδίδει στην Ευρώπη ή την Ασία σε τρέχουσες τιμές», ανέφερε το OIES.

Οι εξαγωγείς LNG στις ΗΠΑ έχουν δει δεκάδες ακυρωμένα φορτία λόγω της υπερπροσφοράς, αν και για εταιρείες όπως η Cheniere Energy, τα οικονομικά τους προστατεύονται κάπως επειδή οι αγοραστές πρέπει να πληρώσουν τέλη ακόμα και αν ακυρώσουν τα φορτία.

Οι αγορές τιμολογούνται σε μια βελτίωση το 2021, η οποία βασίζεται σε «είτε μια πολύ σημαντική αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ασία το 2021 είτε σε έναν άλλο γύρο διακοπών LNG για τη στήριξη της τιμής του φυσικού αερίου», ανέφερε το OIES. Η έκθεση προβλέπει περιθώρια που παραμένουν κάτω από τα επίπεδα που ενδέχεται να σηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις σε νέα ικανότητα έως το τέλος του 2023.

«Επομένως, είναι σαφώς σημαντικό να ρωτήσουμε αν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε νέες επενδυτικές αποφάσεις LNG στις ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον, ειδικά με τους αγοραστές να μην βιάζονταινα υπογράψουν νέες μακροπρόθεσμες συμβάσεις», ανέφερε το OIES.

Βραχυπρόθεσμα, τα ακυρωμένα φορτία LNG θα μπορούσαν να μετατρέψουν περισσότερο φυσικό αέριο σε αποθέματα.
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στις Η.Π.Α. βρίσκονται στο ανώτερο άκρο του μέσου εύρους των πέντε ετών και οι τιμές του Henry Hub ήταν κατά μέσο όρο 1,81 $ το πρώτο εξάμηνο του έτους, ένα ρεκόρ χαμηλό για αυτήν την περίοδο έξι μηνών.

Οι αγοραστές ανησυχούν για μια συμφωνία που ενδεχομένω να τους «κλειδώσει» σε άκαμπτες συμφωνίες. Οι χρηματοοικονομικές απώλειες για την JERA επιταχύνουν την ώθηση για αναζήτηση πιο ευέλικτων συμβατικών όρων, μια τάση που είχε ήδη αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι αγορές LNG έγιναν μεγαλύτερες και πιο ρευστές (δεν προορίζονταν).

«Τα μακροπρόθεσμα SPA [συμφωνίες πωλήσεων και αγορών] με άκαμπτους όρους δεν είναι πλέον κατάλληλα για μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά», δήλωσε ο Hitoshi Nishizawa, ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής της JERA, σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την Asia Times Financial.

«Παρόλο που τα ζητήματα Covid-19 παραμένουν πιο σημαντικά σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα μπορούσαμε να δούμε μια πραγματική πρόκληση για τις τιμές πετρελαίου που συνδέονται με το LNG στην Ασία, με τον δείκτη JKM να γίνεται ήδη ολοένα και σημαντικότερο σημείο αναφοράς τιμών», σημείωνε το OIES στην έκθεσή του.

Η ύφεση που σχετίζεται με την πανδημία υπονομεύει τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ο αριθμός των έργων που λαμβάνουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις αναμένεται να μειωθεί κατά 75% φέτος, σύμφωνα με την Rystad Energy.
Το συνολικό χρηματικό ποσό που διοχετεύεται σε νέα έργα θα μειωθεί σε μόλις 47 δισεκατομμύρια δολάρια, ένας πολύ χαμηλός αριθμός που πραγματικά διογκώνεται από ένα σύνολο έργων στη Νορβηγία και τη Ρωσία.
Το 2019, το χρηματικό ποσό που επενδύθηκε σε νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθε σε 197 δισεκατομμύρια δολάρια.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης