Στον αέρα η νέα πρόταση Michel - Ενεργοποιείται ο Έλληνας πρωθυπουργός για επαφές σε όλα τα επίπεδα
(upd19) Διατηρείται το αδιέξοδο στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες 17, 18 και 19 Ιουλίου 2020, μετά τη διάσταση απόψεων και το μεγάλο χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ, καθώς υπάρχει τεράστιο χάσμα για την αναλογία επιδοτήσεων και δανείων, μεταρρυθμίσεων καθώς και ρήτρας veto που ζητούν ορισμένες χώρες.
Σύμφωνα με το Reuters ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte εχει αναλάβει το ρόλο του «μπαμπούλα» στη Σύνοδο Κορυφής αρνούμενος να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη πρόταση πέραν της αυστηρής λιτότητας στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτό οδήγησε σε μια ακόμη άκαρπη συνάντηση με τη Σύνοδο Κορυφής να παρατείνεται για 4η ημέρα.
Να σημειωθεί ότι μια νέα εξέλιξη είναι ότι οι 4 βασικές χώρες του Βορρά που αντιδρούν έφεραν πρόταση για μείωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης από 750 σε 400 δισεκ. ευρώ.
Μάλιστα, οι «σκληροί του Βορρά» οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, κι όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό! (100 με 160 δισ. ευρώ).
Σύνοδος μακράς διάρκειας για το Ταμείο Ανάκαμψης
Και ενώ οι περισσότεροι εστιάζουν στις 4 βασικές χώρες του Βορρά που αντιδρούν Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Δανία, επικουρούμενες από Φινλανδία, Ουγγαρία και Πολωνία με διαφορετικά κίνητρα όμως οι 3 τελευταίες το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με το γεγονός ότι η απόσυρση της Βρετανίας σημαίνει ότι η αναλογία των κονδυλίων μεταβιβάζεται και επιμερίζεται στις υπόλοιπες χώρες που πρέπει να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που άφησε η αποχώρηση της Βρετανίας.
Η Σύνοδος Κορυφής ήταν προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Ιουλίου αλλά έχει παραταθεί έως και σήμερα 19 Ιουλίου, οι νέες διαπραγματεύσεις των 27 ευρωπαίων ηγετών ξεκινούν στις 13:00 ώρα Ελλάδος 19 Ιουλίου.
Το χάσμα είναι τεράστιο όπως διαπιστώνει και η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel πολλές θέσεις, πολλές απόψεις μεγάλο το χάσμα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Macron δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στην Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban μίλησε για τέσσερα "αγκάθια".
Οι διαφωνίες εστιάζουν στις μεταρρυθμίσεις, στην κατανομή δανείων και επιδοτήσεων, στο veto για τις μεταρρυθμίσεις, στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων κ.α.
Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση για τα 750 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. η πρόταση αυτή έχει αποσυρθεί.
Η πρώτη τροποποιημένη πρόταση για τα 750 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν να δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων 60% ή 450 δισεκ. και με την μορφή δανείων 40% ή 300 δισεκ.
Ενώ αρχικώς καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για τις διαπραγματεύσεις κατέληξε σε αδιέξοδο.
Γερμανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να μην υποχωρήσουν κάτω από την εξής παραδοχή, οι επιχορηγήσεις να μην υποχωρήσουν κάτω από 400 δισεκ. ή 53% του συνόλου των 750 δισεκ. και τα δάνεια 47% ή 350 δισεκ.
Η Σουηδία πάντως έχει ζητήσει οι επιδοτήσεις να είναι 155 δισεκ. σε σύνολο 750 δισεκ. δηλαδή 20% και το 80% δάνεια ή 595 δισεκ. ευρώ.
Παρατείνεται για τέταρτη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις
Παίρνει παράταση άλλη μία ημέρα η Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως αναφέρεται σχετικά, όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι, άνευ απροόπτου, οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel αναμένεται να κομίσει νέα πρόταση στο δείπνο των ηγετών.
Αυτή θα αντικατοπτρίζει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο παζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.
Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις διαφαίνεται σύγκλιση, αν και ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ των 350 δισεκ. που ζητούν οι «σκληροί του Βορρά» και του ορίου των 400 δισεκ. ευρώ των Νοτίων της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Διχοστασία υπάρχει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις ενώ οι χώρες του Νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ.
Πάντως, ενδεικτικό της καλυτέρευσης του κλίματος υπήρξαν οι δηλώσεις του Sebastian Kurz, που δήλωσε αισιόδοξος.
Πρόταση των 4 κρατών του Βορρά για μείωση του Ταμείου Ανάκαμψης από 750 δισεκ. σε 400 δισεκ.
Kεραυνός εν αιθρία στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι «σκληροί του Βορρά» ζήτησαν οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Aνάκαμψης να μην υπερβαίνουν τα 400 δισεκ. ευρώ και οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, κι όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό! (100 με 160 δισ. ευρώ).
Όπως αναφέρεται σχετικώς, η πληροφορία υπήρχε από το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο επιβεβαιώθηκε την Κυριακή.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Μacron, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Conte και Sanchez αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αntonio Costa.
Kurz: Τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση
Κι ενώ η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγείται σε οριστικό αδιέξοδο ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz, εμφανίστηκε το απόγευμα της Κυριακής (19/7) αισιόδοξος ότι "τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση".
Ο Kurz που ανήκει στην ομάδα των 4 (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) που αντιτίθενται στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ότι "εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνση μας".
Ο ίδιος, μαζί με τους πρωθυπουργούς των τριών άλλων χωρών της αυτοαποκαλούμενης "ομάδας των τεσσάρων" και με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, είχε συνάντηση σε έναν μικρό γύρο το απόγευμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.
Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία, σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, φέρεται πως θα έχει ετήσια έκπτωση ύψους 287 εκατομμυρίων, ενώ αρχικά προβλέπονταν μόνο 137 εκατομμύρια και κατόπιν 237 εκατομμύρια ευρώ.
Αρχικά, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής έπρεπε να συνεχιστούν το απόγευμα, αλλά αυτό εξακολουθούσε να καθυστερεί, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να διερευνά συμβιβαστικές γραμμές από χθες το βράδυ, και σύμφωνα με τους διπλωμάτες, να θέλει να παρουσιάσει μια ακόμη, νέα συμβιβαστική πρόταση.
Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η σχέση μεταξύ επιχορηγήσεων και επιστρεπτέων δανείων στο Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία θέλουν να μειώσουν τις επιχορηγήσεις κάτω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ (αντί των αρχικών 500 δισεκατομμυρίων ευρώ), που όμως απορρίπτουν οι χώρες του Νότου, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία.
Όπως δήλωνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel "σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις" σε τόσους πολλούς τομείς, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι "είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες".
Στον αέρα η νέα πρόταση Michel
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τις χώρες του Νότου που αντιδρούν στην προηγούμενη πρότασή του αναμένεται να επαναφέρει νέα τροποποιημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών ξεκίνησαν το μεσημέρι 19 Ιουλίου στις 13:00 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο Charles Michel να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ νέα, δεύτερη κατά σειρά, πρόταση, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και οι αντιστάσεις των «σκληρών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πάντως, για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 ηγετών σήμερα στις Βρυξέλλες, που γίνεται μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες και πέραν του διημέρου που ήταν προγραμματισμένη αρχικά να διαρκέσει η Σύνοδος, πηγές εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων συγκριτικά με την Παρασκευή 17/7, αν και όπως σημειώνουν ότι το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ωστόσο, σε δηλώσεις της την Κυριακή 19/7 στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις.
Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα».
Πηγή:Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Σύμφωνα με το Reuters ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte εχει αναλάβει το ρόλο του «μπαμπούλα» στη Σύνοδο Κορυφής αρνούμενος να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη πρόταση πέραν της αυστηρής λιτότητας στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτό οδήγησε σε μια ακόμη άκαρπη συνάντηση με τη Σύνοδο Κορυφής να παρατείνεται για 4η ημέρα.
Να σημειωθεί ότι μια νέα εξέλιξη είναι ότι οι 4 βασικές χώρες του Βορρά που αντιδρούν έφεραν πρόταση για μείωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης από 750 σε 400 δισεκ. ευρώ.
Μάλιστα, οι «σκληροί του Βορρά» οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, κι όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό! (100 με 160 δισ. ευρώ).
Σύνοδος μακράς διάρκειας για το Ταμείο Ανάκαμψης
Και ενώ οι περισσότεροι εστιάζουν στις 4 βασικές χώρες του Βορρά που αντιδρούν Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Δανία, επικουρούμενες από Φινλανδία, Ουγγαρία και Πολωνία με διαφορετικά κίνητρα όμως οι 3 τελευταίες το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με το γεγονός ότι η απόσυρση της Βρετανίας σημαίνει ότι η αναλογία των κονδυλίων μεταβιβάζεται και επιμερίζεται στις υπόλοιπες χώρες που πρέπει να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που άφησε η αποχώρηση της Βρετανίας.
Η Σύνοδος Κορυφής ήταν προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Ιουλίου αλλά έχει παραταθεί έως και σήμερα 19 Ιουλίου, οι νέες διαπραγματεύσεις των 27 ευρωπαίων ηγετών ξεκινούν στις 13:00 ώρα Ελλάδος 19 Ιουλίου.
Το χάσμα είναι τεράστιο όπως διαπιστώνει και η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel πολλές θέσεις, πολλές απόψεις μεγάλο το χάσμα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Macron δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στην Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban μίλησε για τέσσερα "αγκάθια".
Οι διαφωνίες εστιάζουν στις μεταρρυθμίσεις, στην κατανομή δανείων και επιδοτήσεων, στο veto για τις μεταρρυθμίσεις, στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων κ.α.
Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση για τα 750 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. η πρόταση αυτή έχει αποσυρθεί.
Η πρώτη τροποποιημένη πρόταση για τα 750 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν να δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων 60% ή 450 δισεκ. και με την μορφή δανείων 40% ή 300 δισεκ.
Ενώ αρχικώς καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για τις διαπραγματεύσεις κατέληξε σε αδιέξοδο.
Γερμανία και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να μην υποχωρήσουν κάτω από την εξής παραδοχή, οι επιχορηγήσεις να μην υποχωρήσουν κάτω από 400 δισεκ. ή 53% του συνόλου των 750 δισεκ. και τα δάνεια 47% ή 350 δισεκ.
Η Σουηδία πάντως έχει ζητήσει οι επιδοτήσεις να είναι 155 δισεκ. σε σύνολο 750 δισεκ. δηλαδή 20% και το 80% δάνεια ή 595 δισεκ. ευρώ.
Παρατείνεται για τέταρτη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις
Παίρνει παράταση άλλη μία ημέρα η Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως αναφέρεται σχετικά, όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι, άνευ απροόπτου, οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel αναμένεται να κομίσει νέα πρόταση στο δείπνο των ηγετών.
Αυτή θα αντικατοπτρίζει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο παζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.
Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις διαφαίνεται σύγκλιση, αν και ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ των 350 δισεκ. που ζητούν οι «σκληροί του Βορρά» και του ορίου των 400 δισεκ. ευρώ των Νοτίων της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Διχοστασία υπάρχει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις ενώ οι χώρες του Νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ.
Πάντως, ενδεικτικό της καλυτέρευσης του κλίματος υπήρξαν οι δηλώσεις του Sebastian Kurz, που δήλωσε αισιόδοξος.
Πρόταση των 4 κρατών του Βορρά για μείωση του Ταμείου Ανάκαμψης από 750 δισεκ. σε 400 δισεκ.
Kεραυνός εν αιθρία στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι «σκληροί του Βορρά» ζήτησαν οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Aνάκαμψης να μην υπερβαίνουν τα 400 δισεκ. ευρώ και οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, κι όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό! (100 με 160 δισ. ευρώ).
Όπως αναφέρεται σχετικώς, η πληροφορία υπήρχε από το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο επιβεβαιώθηκε την Κυριακή.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας Merkel, τον Γάλλο Πρόεδρο Μacron, τον Ιταλό και τον Ισπανό πρωθυπουργό Conte και Sanchez αντίστοιχα, στο Περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αntonio Costa.
Kurz: Τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση
Κι ενώ η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγείται σε οριστικό αδιέξοδο ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz, εμφανίστηκε το απόγευμα της Κυριακής (19/7) αισιόδοξος ότι "τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση".
Ο Kurz που ανήκει στην ομάδα των 4 (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) που αντιτίθενται στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ότι "εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνση μας".
Ο ίδιος, μαζί με τους πρωθυπουργούς των τριών άλλων χωρών της αυτοαποκαλούμενης "ομάδας των τεσσάρων" και με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, είχε συνάντηση σε έναν μικρό γύρο το απόγευμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.
Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία, σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, φέρεται πως θα έχει ετήσια έκπτωση ύψους 287 εκατομμυρίων, ενώ αρχικά προβλέπονταν μόνο 137 εκατομμύρια και κατόπιν 237 εκατομμύρια ευρώ.
Αρχικά, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής έπρεπε να συνεχιστούν το απόγευμα, αλλά αυτό εξακολουθούσε να καθυστερεί, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να διερευνά συμβιβαστικές γραμμές από χθες το βράδυ, και σύμφωνα με τους διπλωμάτες, να θέλει να παρουσιάσει μια ακόμη, νέα συμβιβαστική πρόταση.
Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η σχέση μεταξύ επιχορηγήσεων και επιστρεπτέων δανείων στο Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία θέλουν να μειώσουν τις επιχορηγήσεις κάτω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ (αντί των αρχικών 500 δισεκατομμυρίων ευρώ), που όμως απορρίπτουν οι χώρες του Νότου, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία.
Όπως δήλωνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel "σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις" σε τόσους πολλούς τομείς, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι "είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες".
Στον αέρα η νέα πρόταση Michel
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τις χώρες του Νότου που αντιδρούν στην προηγούμενη πρότασή του αναμένεται να επαναφέρει νέα τροποποιημένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης τις επόμενες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών ξεκίνησαν το μεσημέρι 19 Ιουλίου στις 13:00 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο Charles Michel να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ νέα, δεύτερη κατά σειρά, πρόταση, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και οι αντιστάσεις των «σκληρών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πάντως, για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 ηγετών σήμερα στις Βρυξέλλες, που γίνεται μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες και πέραν του διημέρου που ήταν προγραμματισμένη αρχικά να διαρκέσει η Σύνοδος, πηγές εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων συγκριτικά με την Παρασκευή 17/7, αν και όπως σημειώνουν ότι το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ωστόσο, σε δηλώσεις της την Κυριακή 19/7 στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις.
Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα».
Πηγή:Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr