Επικαιρότητα

Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
Έντονος προβληματισμός για τα ορφανά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Τι δείχνει η τελευταία έκθεση για την πορεία του ιού
Σε συναγερμό παραμένουν κυβέρνηση, επιστήμονες και υγειονομικές αρχές για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων που καταγράφονται από τις αρχές Ιουλίου και που κατά πολλούς μπορούν να σηματοδοτούν την επιστροφή στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου, όταν και καταγραφόταν έξαρση των μολύνσεων.
Οι ανησυχίες των ειδικών πολλές, από τα συνεχή και αυξημένα κρούσματα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση μέχρι την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και την αύξηση των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Και μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, αναφέροντας πως ο δείκτης μετάδοσης του ιού εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλά, πως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι ήπια σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά τα συνεχή κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού έρχονται να επιβεβαιώσουν πως βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά κρίσιμο σημείο.
Η κρισιμότητα έγκειται στο εάν οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και τις κοινωνικές αποστάσεις ή θα χαλαρώσουν περαιτέρω, γεγονός που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων και των κυβερνώντων.
Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί αυτή η χαλάρωση των πολιτών, εντάσσεται και η απόφαση της επιστροφής της ενημέρωσης (κάθε Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα) από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνέντευξη τύπου που είχαν δώσει οι κ.κ.Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού, είχαν αναφέρει πως τυχόν επιστροφή τους θα σήμαινε πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και πάλι σημαντικά.

Τι δείχνει η τελευταία έκθεση

Σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου από το Παρατηρητήριο για τον Covid – 19 που αφορά την περίοδο 8 με 15 Ιουλίου, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,4, σταθερά κάτω από το 1 που αποτελεί και το όριο, που αν ξεπεραστεί, συνεπάγεται και αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού.
Παράλληλα, αναφέρεται πως το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου παρατηρείται αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων - διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου από 25 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του μήνα -, κάτι που δείχνει ότι η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.
Επιπλέον η έκθεση αναφέρει ότι σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη.
Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα.
Ως εκ τούτου, και δεδομένου του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών συνολικά αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ.
Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.
Την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα.
Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ εντείνονται και αυστηροποιούνται πανελλαδικά οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια σε όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης.
Το ποσοστό πληρότητας απλών κλινών Covid-19 πανελλαδικά είναι 7% και των κλινών ΜΕΘ 13%.
Ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37.
Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς.
Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,7%, 1,2% και 1,1% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ όγδοης και ένατης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 150 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 80, 37 και 87.
Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).
 
Κάθε Τρίτη στις 18:00 ενημέρωση από Ν. Χαρδαλιά για τον κορωνοϊό

Τη θέση ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανακοίνωσε πως επανέρχεται κάθε Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα η ενημέρωση για την εξέλιξη του ιού από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.
«Μέχρι στιγμής και παρά τις αφίξεις, η πορεία δεν επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών.
Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.
Το πρώτο 15μερο του Ιουλίου είχαμε πάνω από 400 κρούσματα αλλά μόνο έναν θάνατο.
Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός» ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας.
Ερωτηθείς για την χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ.Πέτσας είπε πως «είναι ανάγκη, να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα».
«Για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν δεύτερο κύμα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.
Θα οριστεί ένας εκπρόσωπος από κάθε περιφέρεια και μεγάλους και τουριστικούς δήμους, για τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Οι έλεγχοι θα ενταθούν, όχι με τιμωρητική διάθεση» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης