Ηλεκτρισμός

Τι προβλέπεται για τις εγγυήσεις των προμηθευτών ρεύματος για την απόδοση ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ

Τι προβλέπεται για τις εγγυήσεις των προμηθευτών ρεύματος για την απόδοση ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ
Σε διαβούλευση οι εισηγήσεις ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ έως τις 24 Ιουλίου, για τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ
Η καταβολή εγγυήσεων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την απόδοση των ΥΚΩ, αλλά και για την ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ αναμένεται να θεσμοθετηθεί σύντομα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 24 Ιουλίου τις σχετικές εισηγήσεις των δυο φορέων της αγοράς ηλεκτρισμού.

Στόχος των εγγυήσεων είναι η διασφάλιση των δύο οργανισμών σε περίπτωση μη απόδοσης από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους αυτοπρομηθευόμενους πελάτες των εσόδων, που αφορούν τις χρεώσεις υπέρ ΑΠΕ στην περίπτωση του ΔΑΠΕΕΠ και τα τέλη ΥΚΩ για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η μεθοδολογία καθορισμού, του ύψους και της αναπροσαρμογής των εγγυήσεων, θα θεσμοθετηθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από γνώμη της ΡΑΕ.

Σε ότι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να σημειωθεί ότι από 1/1/2018 δεν λαμβάνει εγγυήσεις από τους προμηθευτές για την απόδοση προς αυτόν των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Αντίθετα σε ότι αφορά την αγορά των ηλεκτρικών συστημάτων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά ο Διαχειριστής ήδη λαμβάνει εγγυήσεις οι οποίες καλύπτουν τη συνολική δραστηριότητα στις εν λόγω αγορές και περιλαμβάνουν τις Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου και τις χρεώσεις ΥΚΩ.

Συντελεστής ποινής

Έτσι με την εισήγηση του που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει το πρώτο βήμα για να λαμβάνει εγγυήσεις από τους προμηθευτές για όλες τις χρεώσεις λογαριασμών τους οποίους διαχειρίζεται.
Η πρόταση που κατέθεσε αφορά στη μεθοδολογία υπολογισμού των εγγυήσεων για τις χρεώσεις ΥΚΩ του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόταση περιλαμβάνεται και συντελεστή ποινής, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις τυχόν καθυστερήσεις στην κατάθεση της απαιτούμενης εγγύησης.
Στην περίπτωση του ΔΑΠΕΕΠ σύμφωνα με την εισήγηση του Οργανισμού η υποχρέωση καταβολής εγγύησης από τους υπόχρεους προμηθευτές εκπληρώνεται με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ή/και με την κατάθεση χρηματικού ποσού εγγύησης σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό.

Η μεθοδολογία καθορισμού του ύψους των εγγυήσεων προσδιορίζεται με βάση τον Πίνακα Ποσών Εγγύησης, τα στοιχεία του οποίου μπορούν να αναπροσαρμόζονται πριν το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο θα εφαρμοστούν. Το ύψος των παρεχόμενων εγγυήσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ελάχιστο ύψος που ορίζεται στους σχετικούς πίνακες.

Ανέκλητες εγγυητικές επιστολές

Οι εγγυητικές επιστολές των συμμετεχόντων πρέπει να είναι ανέκλητες, να έχουν εκδοθεί από αναγνωρισμένη τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα σε χώρα-μέλος της ΕΕ, να έχουν τον τύπο και το περιεχόμενο που καθορίζει ο ΔΑΠΕΕΠ και να επιτρέπουν την τμηματική ανάληψη. Σε περίπτωση κατάθεσης χρηματικού ποσού εγγύησης, ο υπόχρεος πρέπει να έχει επιβεβαιωμένη από την τράπεζα κατάθεση στον σχετικό λογαριασμό του ΔΑΠΕΕΠ με ημερομηνία τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την πρώτη ημέρα κάλυψης υποχρεώσεων.

Οι περίοδοι κάλυψης εγγυήσεων είναι εξαμηνιαίες με την πρώτη να ξεκινά την 1η Απριλίου και να διαρκεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη περίοδο κάλυψης να ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και να λήγει στις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.

Ο Πίνακας με τα Ποσά Εγγύησης ανακοινώνεται από τον ΔΑΠΕΕΠ μετά την 1η Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους και οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους, αφού προηγουμένως έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ. Το ύψος του ποσού προσδιορίζεται με βάση μία σειρά από μαθηματικούς τύπους, στους οποίους λαμβάνονται υπόψη πληθώρα παραμέτρων, όπως ο συντελεστής οικονομικού κινδύνου, ο συντελεστής διάρκειας και ο συντελεστής χρηματοοικονομικού κινδύνου.

Για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά, για τους οποίους δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία εκκαθάρισης, το ύψος της εγγύησης που οφείλει ο προμηθευτής να καταθέσει στον ΔΑΠΕΕΠ προσδιορίζεται από το ποσό ελάχιστης εγγύησης της αντίστοιχης προσαύξησης ή του τέλους κατά τον Πίνακα των Ποσών Εγγύησης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης