Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δυνατή συμμαχία Saudi Aramco, BP, Shell, Exxon για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 - Ορόσημο το 2025

Δυνατή συμμαχία Saudi Aramco, BP, Shell, Exxon για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 - Ορόσημο το 2025
Δεσμεύσεις εταιρειών κολοσσών για να αντιμετπωίσουν την κλιματική αλλαγή, μέσω νέων και πιο «καθαρών» δραστηριοτήτων

Συνεργασία με εταιρείες της παγκόσμιας βιομηχανίας της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχει συνάψει πλέον η Saudi Aramco, σύμφωνα με το Bloomberg. Σκοπός της εν λόγω συμφωνίας είναι να γίνει η αρχή στον περιορισμό των εκπομπών CO2 από τις μεγάλες αυτές εταιρείες, έτσι ώστε να «προλάβουν» τις δυσάρεστες κλιματικές επιπτώσεις.

Ειδικότερα, μέλη της Πρωτοβουλίας «Κλίμα πετρελαίου και φυσικού αερίου» που εργάζονται σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκαν να μειώσουν την ένταση του άνθρακα στις δραστηριότητές τους μεταξύ 20-21 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά βαρέλι ισοδύναμου αργού μέχρι το 2025. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση έως και 13% από τα επίπεδα του 2017.

Ο στόχος αναφέρεται μόνο στην «ένταση», που σημαίνει ότι επιτρέπει στους παραγωγούς να αυξήσουν τις συνολικές εκπομπές τους, αλλά θα πρέπει να είναι καθαρότεροι ανά βαρέλι. Επίσης, δεν περιλαμβάνει εκπομπές πελατών, που αναφέρονται από τους λογιστές άνθρακα ως "Πεδίο εφαρμογής 3", οι οποίες συνήθως αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του συνολικού αποτυπώματος μιας εταιρείας πετρελαίου. Ο Bob Dudley, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP Plc και πρόεδρος της OGCI, δήλωσε ότι ο νέος στόχος είναι σημαντικός επειδή φέρνει σε επαφή ιδιώτες και κρατικούς παραγωγούς πετρελαίου γύρω από έναν κοινό στόχο.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι: «Είναι μια αρχή. Η επίτευξη του στόχου έως το 2025 θα αφαιρέσει έως και 52 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, που ισοδυναμούν με τις συνολικές εκπομπές από περίπου 6 εκατομμύρια σπίτια των ΗΠΑ. Είναι μέγα λάθος να ισχυριστεί κάποιος ότι πρόκειται για μικρό αριθμό.

Το μονοπάτι των ευρωπαϊκών εταιρειών

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, όπως η BP, η Royal Dutch Shell Plc και η Total SA, ανακοίνωσαν ορισμένους από τους πιο επιθετικούς στόχους μείωσης των εκπομπών, αλλά έχουν επικριθεί για έλλειψη λεπτομέρειας, μέχρις ότου επιτύχουν την ανθρακική ουδετερότητα.

Ο Andrew Grant, επικεφαλής πετρελαίου, φυσικού αερίου και εξόρυξης στο Carbon Tracker, σημείωσε ότι: «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τις εθνικές εταιρείες πετρελαίου να θέσουν στόχους εκπομπών, ακόμα κι αν είναι μόνο ένα μικρό βήμα.

Ο στόχος της Ευρώπης - ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να είναι ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2050, ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου υιοθετούν έναν παρόμοιο στόχο.

Επίσης, ο υποψήφιος για προεδρικές εκδηλώσεις των Δημοκρατικών, Joe Biden, αποκάλυψε σχέδια για δαπάνη 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία μιας οικονομίας καθαρής ενέργειας με στόχο τη γρήγορη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης