Επικαιρότητα

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, συμμαχίες αναζητά ο Μητσοτάκης

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, συμμαχίες αναζητά ο Μητσοτάκης
Σε αναζήτηση συμμάχων εν όψει της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χθες Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Merkel
Στα δύο έχει χωριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, με τις διαβουλεύσεις να είναι πυρετώδεις. 
Το διακύβευμα είναι η ίδια η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Michael Roth, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Roth τόνισε ότι οι διαφωνίες παραμένουν, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας.
«Υπήρξε ομοφωνία ως προς την αναγκαιότητα μίας συμφωνίας άμεσα.
Δεν θα στοιχημάτιζα σε αυτό, ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για την επίτευξή της», τόνισε.
Παρόλα αυτά, η επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη σύνοδο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Το κλαμπ των «φειδωλών» κρατών (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Φινλανδία), εμμένει στη θέση του υπέρ της επιβολής όρων στα δάνεια, τα οποία προτιμά έναντι των επιχορηγήσεων προς τα κράτη - μέλη που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επαφών, προκειμένου να πείσουν τις χώρες που αντιδρούν, να συναινέσουν στη θέση ότι τα 2/3 των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να χορηγηθούν μέσω επιχορηγήσεων και το 1/3 μέσω δανείων.

Επιστολή Michel στους ηγέτες της ΕΕ: Απαραίτητη η συμφωνία
 
Την ανάγκη για συμφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επιστολή που έστειλε στους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, την πρώτη με φυσική παρουσία από όταν ξέσπασε η πανδημία του κοροωνοϊού.
«Η πανδημία του COVID-19 έχει οδηγήσει στην απώλεια πολλών ζωών σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει πλήξει σοβαρά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας.
Συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας» αναφέρει ο Charles Michel και τονίζει: «όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης ανάκαμψης. Για τον σκοπό αυτό, η συνάντησή μας αυτή την εβδομάδα θα αφιερωθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στο Σχέδιο Ανάκαμψης».
Παράλληλα, ο κ. Michel υπογραμμίζει ότι «η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων».
Κλείνοντας την επιστολή του, επισημαίνει ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη» και καλεί τους ηγέτες προς την εξεύρεση «εφαρμόσιμων λύσεων» και την κατάληξη σε συμφωνία, «για το μεγαλύτερο όφελος των πολιτών».

Σε αναζήτηση συμμάχων ο Μητσοτάκης

Σε αναζήτησης συμμάχων εν όψει της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε χθες Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Αν και περαιτέρω πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο περιορίστηκε να επισημάνει πως η επικοινωνία έγινε ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου), είναι προφανές πως στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ σχετικά με την προσπάθεια να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής αποφασισμένος να υπερασπιστεί με σθένος τα «κεκτημένα» που έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα η Ελλάδα και με την βαθιά πεποίθηση ότι πρέπει υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση.
Κάτι το οποίο επισημαίνει μετ' επιτάσεως τις τελευταίες μέρες.
Κατά την συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, έκανε λόγο για ένα στοίχημα της Ευρώπης, που αφορά μία θεμελιώδη αρχή της: Αυτήν της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης.
Αλλά πρόκειται και για μια πρόκληση σχετικά με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια αντιδρά κάθε φορά στα ζητήματα των καιρών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, όπως επισήμανε, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Charles Michel, του εξήγησε πως μετά το τέλος της Συνόδου «δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την ενδιάμεση έκθεσή για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την οποία παρουσίασε στην κυβέρνηση η «Επιτροπή Πισσαρίδη» σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, κεντρικός στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών, η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία και βεβαίως η ενίσχυση της εργασίας.

ZEW: Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα βοηθήσει - Με στοιχεία προ κορωνοϊού τα κονδύλια

΄Ερευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών ZEW τροφοδοτεί με νέα επιχειρήματα τους αντιπάλους του σχεδίου ανασυγκρότησης της ΕΕ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με την Handelsblatt οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σχεδιαζόμενο Ταμείο Ανάκαμψης όχι μόνο δεν συντρέχει τις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, αλλά ότι δεν προσφέρει και κίνητρα για την υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
«Η ανάλυση δείχνει ότι ως προς την προοπτική σταθεροποίησης το Next-Generation-Fonds έχει χτιστεί σε λάθος βάσεις» αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής του ZEW Friedrich Heinemann.
«Η διάθεση των 750 δισ. με αυτό τον τρόπο δεν συνιστά ούτε στοχευμένη στήριξη των χωρών-μελών που έχουν πληγεί περισσότερο, ούτε δίνει αξιόλογα κίνητρα για την […] υλοποίηση μεταρρυθμίσεων».
Αυτό που επικρίνουν πολλοί οικονομολόγοι -μεταξύ αυτών και ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη σημερινή Berliner Zeitung- είναι το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη διάθεση των κονδυλίων από την Κομισιόν θα γίνει στη βάση οικονομικών στοιχείων προ κορωνοϊού.

Με στοιχεία προ κορωνοϊού η διάθεση του 70%

Συγκεκριμένα βασικό κριτήριο είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα στις χώρες-μέλη σε αναλογία προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2019 καθώς και η εξέλιξη της ανεργίας μεταξύ 2015 και 2019 σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ.
«Το πραγματικό βάρος της ύφεσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός […] δεν παίζει λοιπόν κανέναν απολύτως ρόλο» σχολιάζει ο Heinemann.
Όπως εξηγεί ο ειδικός, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επωφελούνται περισσότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης χώρες που έχουν πληγεί ελάχιστα από την κρίση του κορωνοϊού, όπως η Πολωνία, και την ίδια ώρα να έχουν μικρότερο όφελος χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία που αναμένουν συρρίκνωση των οικονομικών τους επιδόσεων μεγαλύτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων.
Η Κομισιόν αιτιολόγησε το σκεπτικό της με το επιχείρημα ότι κατά την έναρξη του προγράμματος στις αρχές του 2021 δεν θα υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα στοιχεία για τις συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο το επιχείρημα αυτό δεν έπεισε ούτε την γερμανική κυβέρνηση, αναγκάζοντας την Επιτροπή να αναθεωρήσει.
Στη νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο Charles Mischel αναφέρεται ότι τα προτεινόμενα από την Κομισιόν κριτήρια για τη διάθεση των πόρων θα ισχύσουν μόνον για το 70% των κονδυλίων.
Τα υπόλοιπα θα διατεθούν στις χώρες που θα καταγράψουν το 2021 και 2022 τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες.
 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης