Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Συναγερμός για κορωνοϊό - Εντατικοποίηση ελέγχων και αυστηρή εφαρμογή μέτρων ζήτησε ο Μητσοτάκης - Στις 3.910 τα συνολικά κρούσματα με 27 νέα

Συναγερμός για κορωνοϊό - Εντατικοποίηση ελέγχων και αυστηρή εφαρμογή μέτρων ζήτησε ο Μητσοτάκης - Στις 3.910 τα συνολικά κρούσματα με 27 νέα
Νέα περιοριστικά μέτρα εισηγούνται οι επιστήμονες στην κυβέρνηση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού
Σε συνθήκες Μαρτίου παραπέμπουν τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα και τα οποία έχουν σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέα επιβεβαιωμένα, με τα εννέα εξ αυτών να είναι εισαγόμενα.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι εντοπίστηκαν οκτώ κρούσματα στην περιοχή της Αττικής και πέντε σε αυτή της Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς φαίνεται ότι η διασπορά του ιού συνεχίζεται.
Είναι χαρακτηριστικό πως με την ανησυχία για την πορεία της επιδημίας να χτυπά κόκκινο,πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συζητήθηκαν στη σύσκεψη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Το πλαίσιο είναι επαρκές.
Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».
Επεσήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους.
Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.
Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην έναρξη της σύσκεψης:
Ο σκοπός της συνάντησης είναι πολύ συγκεκριμένος: Να κάνουμε μια εξέταση του τρόπου λειτουργίας και εφαρμογής των σχετικών διατάξεων και των συστάσεων που έχουν γίνει ως προς την εφαρμογή των μέτρων σχετικά με τον Covid.
Είμαστε, μαζί, όλοι οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών σωμάτων.
Έχω μια εικόνα από τους ελέγχους οι οποίοι έχουν γίνει και από την Ελληνική Αστυνομία και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και από το Υφυπουργείο Εμπορίου, από το ΣΥΚΕΑΑΠ (Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου).
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας -με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε και με βάση τις υποδείξεις των ειδικών- είναι πλαίσιο επαρκές.
Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα εφαρμογής.
Άρα, θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, τηρούνται.
Δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημεία: Το πρώτο έχει να κάνει με την τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας και όλα τα σχετικά τα οποία έχουν προβλεφθεί από τις κανονιστικές πράξεις.
Και το δεύτερο, προφανώς, η αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους.
Εχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα. Νομίζω, αυτό φάνηκε και από τους ελέγχους σε μπάρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο.
Εκεί, βλέπω εγώ, ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα.
Και θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας.
Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις.    
Επομένως, θέλω να ακούσω σύντομα από όλους πως σκέφτεστε να αναδιατάξετε τις δυνάμεις σας ενόψει των επόμενων ημερών και των επόμενων εβδομάδων αναγνωρίζοντας απολύτως ότι, προφανώς, δεν είναι το αποκλειστικό αντικείμενό σας. Πλην, όμως, αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να είμαστε σίγουροι ότι στέλνουμε σε όλους ένα μήνυμα: ότι έλεγχοι γίνονται και όπου χρειάζεται επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η Νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις.   
Αυτό είναι ένα ζήτημα -και γι’ αυτό κάλεσα και τον Υπουργό Εσωτερικών- το οποίο αφορά και τους Δήμους.
Δεν μπορεί Περιφέρειες και Δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. Άρα είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις Περιφέρειες και στους Δήμους.
Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα.
Συνεργάτες σε αυτήν την μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε”.           
Στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.
Ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.
Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνικη Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς Δήμους της χώρας, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.  
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.
Τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση έχουν εντείνει την ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμα και για ένα δεύτερο πρώιμο δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί επιστήμονες φέρονται να εισηγούνται ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και αφού πρώτα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα από την εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και την απαγόρευση πανηγυριών και εκδηλώσεων σε όλη την χώρα.
Είναι προφανές πως εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, τότε θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα τα νέα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους καθώς και νέοι περιορισμοί σε μυστήρια, όπως γάμοι και βαπτίσεις.
Πάντως σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας έκανε λόγο για «Plan b», δηλαδή για τοπικά και όχι γενικό lockdown, εστιάζοντας στη σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται, πάντως, στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις 13 πύλες εισόδου, από τις οποίες, εκτός από τουρίστες, εισέρχονται καθημερινά περίπου 11.000 εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία.

Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα στη χώρα - Εννέα τα «εισαγόμενα»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 27, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.910 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 54,7% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13 (76,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image

Image
Από το σύνολο των 3.910 κρουσμάτων, .1051 (26,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2.024 (51,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς

Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 391.773 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6.067 (1,5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 42814 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12Ιουνίου).
Εξ’αυτών τα 88 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.

Image



Πέτσας: Ο κορωνοϊός είναι εδώ, δεν ξεμπερδέψαμε – Θέλουμε εγρήγορση και όχι χαλάρωση

Τη θέση ότι ακόμα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτό που απαιτείται την παρούσα χρονική στιγμή είναι εγρήγορση και όχι χαλάρωση.
«Θέλουμε εγρήγορση και όχι χαλάρωση.
Έχουμε προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να χτυπήσουμε μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου, όχι μόνο για τα εισαγόμενα κρούσματα που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενα, αλλά από τον εσωτερικό εφησυχασμό.
Η απογευματινή σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού λίγο πριν την κορύφωση της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, στις Αρχές που έχουν αναλάβει να ελέγχουν την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των υφιστάμενων μέτρων, να το κάνουν αποτελεσματικά.
Δηλαδή, θέλουμε να είναι αποτελεσματικό το πλέγμα των ελέγχων ιδίως όσον αφορά το προσωπικό στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας και τη χρήση μασκών στα ΜΜΜ.
Έγιναν έλεγχοι το τελευταίο διάστημα, δεν μας λέει κάτι ο αριθμός, μας λέει η συμμόρφωση.
Βλέπουμε ότι υπήρχαν αρκετές παραβάσεις.
Θέλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο παντού, ώστε να νιώθουν όλοι ότι δεν είναι περίοδος χαλάρωσης.
Δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό.
Είναι εδώ και τρέφεται από την χαλάρωσή μας.
Οι Αρχές που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους έχουν διπλό καθήκον αυτό το διάστημα και να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων και να νιώθει ο πολίτης ότι είναι πάνω από το πρόβλημα» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Πέτσας.
Αναφορικά με ένα ενδεχόμενο νέο lockdown ο κ.Πέτσας είπε ότι «για γενικό lockdown δεν υπάρχει ανησυχία αυτή τη στιγμή, για τοπικό lockdown, έχουμε πει ότι δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής».
«Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι ότι τα εισαγόμενα κρούσματα είναι συγκεντρωμένα στις χερσαίες πύλες εισόδου και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα.
Περιχαρακώνουμε αυτό με το μοριακά τεστ και θα μειωθούν κάπως οι ροές, αλλά θα είναι πιο ασφαλείς όσοι έρχονται υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Απευθείας πτήσεις από τη Μ. Βρετανία

Μέσα σε αυτό το άκρως ανησυχητικό σκηνικό, ανοίγουν από σήμερα 15/7 οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές τουριστικών εσόδων για την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 3,8 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, γεγονός που εντείνει την αγωνία για το πώς θα κινηθεί η τουριστική κίνηση από τη Μ. Βρετανία τη φετινή τουριστική σεζόν.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22/7 θα επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της από τις 30/7 και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, υπό συγκεκριμένους κανόνες και εφ’ όσον είναι σε θέση οι επισκέπτες να επιδείξουν αρνητικό τεστ.

Αυστηρότερα μέτρα στον Προμαχώνα

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ είναι από σήμερα και τα αυξημένα μέτρα για όσους θέλουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα από τον Προμαχώνα.
Συγκεκριμένα, όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα θα πρέπει να:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Λαζανάς (λοιμωξιολόγος): Μπαίνουμε σε περίοδο Μαρτίου, αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα

Τη θέση ότι αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τότε μπαίνουμε σε μια περίοδο όπως ήταν αυτή του περασμένου Μαρτίου διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος, Μ. Λαζανάς, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να εντατικοποιηθούν τα μέτρα και να επιστρέψουν οι απαγορεύσεις.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Λαζανάς είπε ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα υπήρχε σύσταση ή αυστηρή σύσταση.
«Υποχρέωση σημαίνει ότι αν σε βρει χωρίς μάσκα μπορεί να έχεις και πρόστιμο.
Μάσκες από τους επισκέπτες, μάσκες από τους πωλητές.
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς πηγαίνεις σε έναν φούρνο και ψωνίζεις και δεν φορούν μάσκες οι πωλητές» είπε ο κ.Λαζανάς, τονίζοντας ότι «ακόμα και στις επιχειρήσεις, στους χώρους εργασίας, θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκα».
Ο κ.Λαζανάς υπογράμμισε ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αλλά είναι μια κατάσταση με πολλές παραμέτρους, κυρίως οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα.
«Τα πράγματα αυστηροποιούνται σιγά σιγά.
Βλέπετε ότι έχουν κλείσει οι άλλες πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα κι έχει μείνει μόνο ο Προμαχώνας και πλέον ζητούνται πιστοποιητικά από αυτούς που έρχονται από αυτές τις χώρες» είπε ο κ.Λαζανάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αξιοπιστία και στην αυθεντικότητα των πιστοποιητικών, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια επιτροπή, η οποία έβγαλε τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα εργαστήρια του εξωτερικού.
«Αλλά όταν είναι ουρές τα αυτοκίνητα μπορεί να γίνει έλεγχος σε όλα τα πιστοποιητικά;
Απλώς υπάρχει η απειλή ότι θα γίνεται, που όντως γίνεται, δειγματοληπτικός έλεγχος και ότι αν σε πιάσει θα έχεις τις ανάλογες συνέπειες» είπε ο κ.Λαζανάς
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από το ελληνικό κράτος για τον περιορισμό των μετακινήσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας.
«Το άλλο θέμα που υπάρχει με τα βόρεια σύνορα είναι οι μετακινήσεις Ελλήνων.
Πρέπει να σταματήσουμε να πηγαίνουμε στη Βόρεια Μακεδονία, στη Βουλγαρία για να ψωνίσουμε πιο φθηνά.
Αυτό πρέπει να τελειώνει.
Πρέπει να πάρει κάποια μέτρα το ελληνικό κράτος και να απαγορεύσει ή να περιορίσει αυτές τις μετακινήσεις», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, ο οποίος σχετικά με τους εργάτες γης που έχουν έρθει στη χώρα, επισήμανε ότι κι εκεί πρέπει να γίνονται έλεγχοι.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί Αλβανοί που τώρα έχουν άδεια εργασίας και πηγαίνουν στην Αλβανία.
Αρκετά από αυτά τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό είναι από Αλβανούς που έχουν πάει στην πατρίδα τους», υποστήριξε ο λοιμωξιολόγος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τα καθημερινά εγχώρια κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά τονίζοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται τεστ και στον ελληνικό πληθυσμό για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού.

Παγώνη (πρόεδρος ΕΙΝΑΠ): Αυξήθηκαν σε 83 από 41 οι νοσηλευόμενοι από κορωνοϊό σε 12 ημέρες

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για την αύξηση των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για διπλασιασμό μέσα σε 12 ημέρες των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
«Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου τα κρούσματα που νοσηλεύονται αυξήθηκαν από 41 σε 83.
Αυτό λέει πολλά.
Οι μάσκες δεν έπρεπε να βγουν στους κλειστούς χώρους, έπρεπε να συνεχίζουμε να τις έχουμε διότι υπήρχαν προβλήματα.
Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ ή στους κλειστούς χώρους και να μη φορούν μάσκες οι υπάλληλοι ή και αυτοί που πηγαίνουν.
Εμείς στις αποφάσεις μας πρέπει να είμαστε κάθετοι» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open η κα.Παγώνη.
«Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτά που γίνονται στη Σερβία, στην Ευρώπη, στην Αμερική» είπε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες είναι τα «ορφανά» κρούσματα.
«Αυτά που φοβόμαστε είναι τα ορφανά κρούσματα, γιατί δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση.
Αν φτάσουμε σε ένα στάδιο Σερβίας πώς θα αντιμετωπιστούν στα νοσοκομεία μας;
Μην νομίζετε ότι αν εμείς φτάσουμε όπως είναι στη Σερβία και σε άλλες πόλεις ότι εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε στα νοσοκομεία.
Για σκεφτείτε σωρηδόν να έρχονται οι άρρωστοι και οι κάψουλες από τα νησιά.
Είναι δύσκολα τα πράγματα» ανέφερε η κα.Παγώνη, επισημαίνοντας σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνονται έλεγχοι σε όλους».
«Είναι αδύνατον.
Τα εργαστήρια είναι συγκεκριμένα, δουλεύουν άνθρωποι συγκεκριμένοι και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και βγάζουν πάρα πολύ δουλειά» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης