Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού
Νέα περιοριστικά μέτρα εισηγούνται οι επιστήμονες στην κυβέρνηση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού
Είναι χαρακτηριστικό πως με την ανησυχία για την πορεία της επιδημίας να χτυπά κόκκινο, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 16:30 σήμερα το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση έχουν εντείνει την ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμα και για ένα δεύτερο πρώιμο δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί επιστήμονες φέρονται να εισηγούνται ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και αφού πρώτα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα από την εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και την απαγόρευση πανηγυριών και εκδηλώσεων σε όλη την χώρα.
Είναι προφανές πως εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, τότε θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα τα νέα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους καθώς και νέοι περιορισμοί σε μυστήρια, όπως γάμοι και βαπτίσεις.
Πάντως σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας έκανε λόγο για «Plan b», δηλαδή για τοπικά και όχι γενικό lockdown, εστιάζοντας στη σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται, πάντως, στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις 13 πύλες εισόδου, από τις οποίες, εκτός από τουρίστες, εισέρχονται καθημερινά περίπου 11.000 εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Υπό τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα και για μια καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 15/7 στις 16.30 το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονωϊού.
Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

Απευθείας πτήσεις από τη Μ. Βρετανία

Μέσα σε αυτό το άκρως ανησυχητικό σκηνικό, ανοίγουν από σήμερα 15/7 οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές τουριστικών εσόδων για την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 3,8 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019, γεγονός που εντείνει την αγωνία για το πώς θα κινηθεί η τουριστική κίνηση από τη Μ. Βρετανία τη φετινή τουριστική σεζόν.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22/7 θα επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της από τις 30/7 και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, υπό συγκεκριμένους κανόνες και εφ’ όσον είναι σε θέση οι επισκέπτες να επιδείξουν αρνητικό τεστ.

Αυστηρότερα μέτρα στον Προμαχώνα

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ είναι από σήμερα και τα αυξημένα μέτρα για όσους θέλουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα από τον Προμαχώνα.
Συγκεκριμένα, όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα θα πρέπει να:
α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Λαζανάς (λοιμωξιολόγος): Μπαίνουμε σε περίοδο Μαρτίου, αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα

Τη θέση ότι αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, τότε μπαίνουμε σε μια περίοδο όπως ήταν αυτή του περασμένου Μαρτίου διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος, Μ. Λαζανάς, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να εντατικοποιηθούν τα μέτρα και να επιστρέψουν οι απαγορεύσεις.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Λαζανάς είπε ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα υπήρχε σύσταση ή αυστηρή σύσταση.
«Υποχρέωση σημαίνει ότι αν σε βρει χωρίς μάσκα μπορεί να έχεις και πρόστιμο.
Μάσκες από τους επισκέπτες, μάσκες από τους πωλητές.
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς πηγαίνεις σε έναν φούρνο και ψωνίζεις και δεν φορούν μάσκες οι πωλητές» είπε ο κ.Λαζανάς, τονίζοντας ότι «ακόμα και στις επιχειρήσεις, στους χώρους εργασίας, θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκα».
Ο κ.Λαζανάς υπογράμμισε ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αλλά είναι μια κατάσταση με πολλές παραμέτρους, κυρίως οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα.
«Τα πράγματα αυστηροποιούνται σιγά σιγά.
Βλέπετε ότι έχουν κλείσει οι άλλες πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα κι έχει μείνει μόνο ο Προμαχώνας και πλέον ζητούνται πιστοποιητικά από αυτούς που έρχονται από αυτές τις χώρες» είπε ο κ.Λαζανάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αξιοπιστία και στην αυθεντικότητα των πιστοποιητικών, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια επιτροπή, η οποία έβγαλε τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα εργαστήρια του εξωτερικού.
«Αλλά όταν είναι ουρές τα αυτοκίνητα μπορεί να γίνει έλεγχος σε όλα τα πιστοποιητικά;
Απλώς υπάρχει η απειλή ότι θα γίνεται, που όντως γίνεται, δειγματοληπτικός έλεγχος και ότι αν σε πιάσει θα έχεις τις ανάλογες συνέπειες» είπε ο κ.Λαζανάς
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από το ελληνικό κράτος για τον περιορισμό των μετακινήσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας.
«Το άλλο θέμα που υπάρχει με τα βόρεια σύνορα είναι οι μετακινήσεις Ελλήνων.
Πρέπει να σταματήσουμε να πηγαίνουμε στη Βόρεια Μακεδονία, στη Βουλγαρία για να ψωνίσουμε πιο φθηνά.
Αυτό πρέπει να τελειώνει.
Πρέπει να πάρει κάποια μέτρα το ελληνικό κράτος και να απαγορεύσει ή να περιορίσει αυτές τις μετακινήσεις», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, ο οποίος σχετικά με τους εργάτες γης που έχουν έρθει στη χώρα, επισήμανε ότι κι εκεί πρέπει να γίνονται έλεγχοι.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί Αλβανοί που τώρα έχουν άδεια εργασίας και πηγαίνουν στην Αλβανία.
Αρκετά από αυτά τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό είναι από Αλβανούς που έχουν πάει στην πατρίδα τους», υποστήριξε ο λοιμωξιολόγος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τα καθημερινά εγχώρια κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά τονίζοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται τεστ και στον ελληνικό πληθυσμό για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού.

Παγώνη (πρόεδρος ΕΙΝΑΠ): Αυξήθηκαν σε 83 από 41 οι νοσηλευόμενοι από κορωνοϊό σε 12 ημέρες

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για την αύξηση των κρουσμάτων από την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για διπλασιασμό μέσα σε 12 ημέρες των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
«Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου τα κρούσματα που νοσηλεύονται αυξήθηκαν από 41 σε 83.
Αυτό λέει πολλά.
Οι μάσκες δεν έπρεπε να βγουν στους κλειστούς χώρους, έπρεπε να συνεχίζουμε να τις έχουμε διότι υπήρχαν προβλήματα.
Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ ή στους κλειστούς χώρους και να μη φορούν μάσκες οι υπάλληλοι ή και αυτοί που πηγαίνουν.
Εμείς στις αποφάσεις μας πρέπει να είμαστε κάθετοι» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open η κα.Παγώνη.
«Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτά που γίνονται στη Σερβία, στην Ευρώπη, στην Αμερική» είπε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες είναι τα «ορφανά» κρούσματα.
«Αυτά που φοβόμαστε είναι τα ορφανά κρούσματα, γιατί δεν είναι εύκολη η ιχνηλάτηση.
Αν φτάσουμε σε ένα στάδιο Σερβίας πώς θα αντιμετωπιστούν στα νοσοκομεία μας;
Μην νομίζετε ότι αν εμείς φτάσουμε όπως είναι στη Σερβία και σε άλλες πόλεις ότι εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε στα νοσοκομεία.
Για σκεφτείτε σωρηδόν να έρχονται οι άρρωστοι και οι κάψουλες από τα νησιά.
Είναι δύσκολα τα πράγματα» ανέφερε η κα.Παγώνη, επισημαίνοντας σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνονται έλεγχοι σε όλους».
«Είναι αδύνατον.
Τα εργαστήρια είναι συγκεκριμένα, δουλεύουν άνθρωποι συγκεκριμένοι και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και βγάζουν πάρα πολύ δουλειά» υποστήριξε η κα.Παγώνη.
 
Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Πάρο

Το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Πάρο ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το Κέντρο Υγείας του νησιού. Πρόκειται για Ελληνίδα, με ιδιόκτητη κατοικία στο νησί.
Ενημερώθηκαν εντός μίας ώρας από την διάγνωση, οι αρμόδιοι φορείς (ΕΟΔΥ, ΕΚΕΠΥ) αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου. Εντός της ημέρας θα ανιχνευτούν οι υγειονομικοί (εντός και εκτός Κέντρου Υγείας) που δυνητικά εκτέθηκαν στον ιό.
«Επειδή πολύ συχνά τα κρούσματα δεν είναι μονήρη, η αυστηρότατη τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, καθίσταται αυτή τη στιγμή πιο σημαντική από ποτέ. Τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα,πλένουμε τα χέρια μας, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα πριν λάβει μεγάλες διαστάσεις» τονίζει στην ανακοίνωσή του το Κέντρο Υγείας του νησιού.
Image

Κορωνοϊός: 58 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 28 στις πύλες εισόδου

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 14 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 58, εκ των οποίων τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.883 (ημερήσια μεταβολή +1,5%), εκ των οποίων 54,7% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13 (76,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 3.883 κρουσμάτων, 1.042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2.019 (52%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο
των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 386.307 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6.041 (1,6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό  (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 42.002 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου).
Εξ’αυτών τα 88 (0,2%) θετικά στον κορωνοϊό.


Image
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης