Επικαιρότητα

Ξεκινούν οι διορθώσεις φόρου στα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας

Ξεκινούν οι διορθώσεις φόρου στα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας
Στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους φορολογούμενους, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν ήδη υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις προχωρεί η ΑΑΔΕ
Στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους φορολογούμενους, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν ήδη υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις προχωρεί από την επόμενη εβδομάδα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Στα νέα εκκαθαριστικά θα αποτυπώνονται όλες οι αλλαγές που εξαγγέλθηκαν λόγω του κορονοιού με τα νέα ποσά και χρονοδιαγράμματα εξόφλησης και τις εκπτώσεις στον φόρο.
Για τους φορολογούμενους που έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ το φόρο η έκπτωση του 2% θα συμψηφισθεί με τις οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ ή αν δεν υπάρχουν η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επιστροφές φόρων προς τους δικαιούχους. Για τους υπόλοιπους που έχουν ήδη καταβάλλει την πρώτη διμηνιαία δόση το ποσό θα συμψηφισθεί με τις επόμενες μηνιαίες δόσεις.
Άλλωστε τα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί μέχρι και πριν από την ψήφιση των σχετικών διατάξεων από την βουλή οδηγούν σε εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος σε 3 διμηνιαίες και όχι με 8 μηνιαίες δόσεις ανατρέποντας έτσι τον οικογενειακό προϋπολογισμό των φορολογουμένων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της πανδημικής κρίσης.
Επίσης ούτε η μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως 100% για επιχειρήσεις, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της οποίας το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας ξεφουσκώνει έως και 85% δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. 
Η μείωση της προκαταβολής φόρου αφορά την πλειονότητα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών αλλά κυρίως όσους καταγράφουν πτώση του τζίρο τους πάνω από 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020,  τις τουριστικές, τις εποχικές, καθώς και τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τις οποίες η προκαταβολή μηδενίζεται.
Μόνο από το κούρεμα έως 100% της προκαταβολής φόρου το δημόσιο θα χάσει φέτος έσοδα ύψους 1,5 δις. ευρώ.
Ωστόσο είναι χρήματα που ούτως ή άλλως θα λάμβαναν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσα στο 2021 υπό μορφή επιστροφής φόρου, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να φορτώσει το κόστος στον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης θα είναι ελλειμματικός.
Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα γίνει κλιμακωτά, για τους υποκείμενους σε ΦΠΑ, ενώ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση ορίζεται σε 50%.
Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή και η αυτόματη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων η μείωση ή και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου αναμένεται να γίνει με επανεκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και στη συνέχεια θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών και η διαμόρφωση των νέων μηνιαίων δόσεων πληρωμής του φόρου.
Σημειώνεται ότι φέτος ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων εξοφλείται σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2020.
Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, η  μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, διαμορφώνεται με βάση την εξής κλίμακα:
1. Για μείωση τζίρου 5-15%, η μείωση του φόρου θα είναι 30%.
2. Για μείωση τζίρου 15,1-25%, η μείωση του φόρου θα είναι 50%.
3. Για μείωση τζίρου 25,1-35%,  η μείωση φόρου θα είναι 70%.
4. Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.
5. Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:
- Οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019.
- Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης