Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη για κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ - «Μας πούλησε» ο Borrell

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη για κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ - «Μας πούλησε» ο Borrell
Η ελληνική κυβέρνηση διεθνοποιεί το θέμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη ξεκινήσει μπαράζ επαφών για να επιτύχει κυρώσεις στο ζήτημα της μετατροπής σε τέμενος της Αγίας Σοφίας
Στον απόηχο της απόφασης του Tayyip Erdogan για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος, η Αθήνα ετοιμάζει κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο με το Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης όπου και θα θέσει την προκλητικότητα της Τουρκίας ενώ θα ζητήσει κατάλογο κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση διεθνοποιεί το θέμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη ξεκινήσει μπαράζ επαφών, αρχής γενομένης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε είναι κρίσιμη καθώς περιλαμβάνει εκτός από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα και την Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου.
Έτσι, τα ραντεβού αυτής της εβδομάδας είναι πολλά και πυκνά με τις κυρώσεις να τίθενται στο τραπέζι όχι για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας αυτό καθεαυτό αλλά για την τουρκική προκλητικότητα.
Το μήνυμα πάντως της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι ένα πακέτο κυρώσεων για το ενδεχόμενο η Τουρκία να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει μια τριγωνική συνεννόηση στον άξονα Αθήνας - Λευκωσίας και Παρισίων.Άλλωστε, η Γαλλία τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία.
Και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και σήμερα στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει με φυσική παρουσία.
Εκεί, από νωρίς το πρωί μεταβαίνουν ο Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του, το Νίκο Χριστοδουλίδη και πριν τη συνεδρίαση θα συναντήσουν τον ύπατο αρμοστή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος την Κυριακή, μετά την επιστροφή του από την Κέρκυρα είχε επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τον συντονισμό δράσεων πολιτείας και εκκλησίας για το ζήτημα, θα συνεχίσει τα τηλεφωνήματα σε ομολόγους του και θεσμικούς παράγοντες στην Ευρώπη.
Την προσεχή Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής η οποία είναι η πρώτη έπειτα από τέσσερις μήνες που γίνεται με φυσική παρουσία των 27 ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην κρίσιμη Σύνοδο στην οποία αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη για το ύψος και την κατανομή των κονδυλίων που προγραμματίζεται να διατεθούν στο υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, η ελληνική πλευρά, αναμένεται να επιδιώξει ένα σαφές κείμενο καταδίκης όλου του φάσματος της τουρκικής προκλητικότητας και της εξέλιξης με την Αγία Σοφία, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί ζήτημα κυρώσεων.

Ανεκτική στάση από Μπορέλ -Δεν θα θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία

Πολιτική εντολή για την έναρξη άμεσα διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση και τον τερματισμό των παράνομων γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο θα επιδιώξει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Στο πρώτο συμβούλιο που διεξάγεται με φυσική παρουσία μετά από τέσσερις μήνες βιντεοδιασκέψεων και το πρώτο μετά τις αποφάσεις Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί , «ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα φέρει ιδέες στους Υπουργούς, για το πως θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, πάντα με στόχο την αποκλιμάκωση», δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι «θα είμαστε ικανοποιημένοι αν το Συμβούλιο καταλήξει σε συναίνεση για να δώσει πολιτική εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για να προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για αποκλιμάκωση της κατάστασης».

«Ο σκοπός του Υπάτου Εκπροσώπου είναι η αποκλιμάκωση» και «να τερματιστούν οι παράνομες γεωτρήσεις», είπε. «Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει ετοιμάσει κάποιες ιδέες που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ και τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας», επεσήμανε.

Απαντώντας σε συγκεκριμένο ερώτημα για το αν και κατά πόσο βρίσκεται στο τραπέζι των Υπουργών θέμα πρόσθετων κυρώσεων στην Άγκυρα ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεν θα θέσει θέμα κυρώσεων, αλλά αν κάποιος Υπουργός το επιθυμεί μπορεί να το κάνει».

Ερωτηθείς σχετικά με νέα ενδεχόμενη πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού και προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, τόνισε ότι “στο τέλος της ημέρας χωρίς λύση  στο πρόβλημα του νησιού (Κυπριακό) δεν υπάρχει πραγματική και μόνιμη λύση, όμως η έναρξη διαπραγματεύσεων για αυτό είναι στο χέρι των ΗΕ και του ΓΓ, όχι στο χέρι της ΕΕ να τις διεξάγει» . Χαρακτήρισε δε καλές τις ιδέες όπως η διάθεση των εσόδων από το αέριο. Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «ο επιμερισμός των κερδών είναι το κλειδί για την βελτίωση της κατάστασης». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα αν έσοδα θα πρέπει να διαμοιραστούν ήταν πάντα κομμάτι στο διακοινοτικό διάλογο εδώ και πάρα πολλά χρόνια». «Το έθεσε ο Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης στον κ.Ακιντί και το αντίστροφο, αλλά δεν υπήρξε ως τώρα συμφωνία. Η Ελλάδα η Τουρκία και το ΗΒ είναι εγγυήτριες δυνάμεις, όλοι έχουν κάποιο έννομο συμφέρον», δήλωσε και διευκρίνισε ότι «όμως η γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας είναι παράνομη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης